EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 05 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Előírhatok nekik ezernyi törvényt, azt gondolják, nem tartozik rájuk. Hós 8, 12 (1Thessz 5,24; Lk 8,4–8/9–15/; Zsid 4,12–13; Zsolt 18,21–51) Mire jó a törvény? A 21. században lehet-e még alapnak venni? Kísértenek a szavak, amelyeket a próféta mondott: nem tartozik ránk! Nem vagyunk előbbre tehát az Ótestamentum népénél. Szeresd az Urat! Úgy általában még megy. De annak a parancsnak a teljesülése, hogy ne keressünk más isteneket, már hagy kívánnivalót maga után; Isten nevének őrzése és nem káromlása, ünnepének megszentelése szintúgy. Szeresd felebarátodat! Ez még kevésbé megy. A családok széthullása, korosztályok szembenállása, az élet védelme, a házasság, a családi közösség megőrzése, a kívánság legyőzése – ezekre már gyakran mondjuk: nem tartozik ránk! Hiányzik a megtartó erő. Az újszövetségi ige mutat utat: hű az, aki elhív titeket. Kérjük segítségét, ő megcselekszi.

Hétfő

Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: „Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.” Mt 2,1–2 (Ézs 55,5; 5Móz 32,44–47; Lk 8,16–21) Úton járó, kereső emberek vagyunk. Hol van Jézus? A kereső ember legyen kérdező is. Kérdezd igéjében, keresd a gyülekezetet, lelkipásztorodat, hogy útbaigazítást találj! A testvéri segítség odairányít, a testvéri közösségben odatalálhatunk hozzá – mint ahogyan a bölcsek is odataláltak –, és a mi ajkunkról is felcsendülhet az imádat hangja.

Kedd

Aki sötétségben jár, és nem ragyog rá fény, bízzon az Úr nevében! Ézs 50,10 (Lk 18,39; 2Móz 7,1–13; Lk 8,22–25) Rossz dolog sötétségben járni, tapogatózni, mindenbe beleütközni, felsebezni magunkat. A lelki sötétségben is megtörténik mindez. Sokan járnak tapogatózva, talán mi magunk is. De ragyog a fény! Eljött a világosság, és fénye ránk is ragyog. Még a vak is észrevette. Bízott Jézusban, könyörületet kért és kapott. A próféta hívása legyen kapaszkodó nekünk is. Bízzunk Urunkban, aki már keresztségünkben megígérte a fényt, és ma is világosságot ad, vezeti életünket.

Szerda

Eljön majd az idő – így szól az Úr –, amikor igaz sarjat támasztok Dávidnak, olyan királyt, aki bölcsen uralkodik, jog és igazság szerint jár el az országban. Jer 23,5 (Lk 19,38; Mk 6,1–6; Lk 8,26–39) Eljött az idő, megszületett az „igaz sarj”. Jeremiás is Jézust ígérte népének. Mi is őbenne látjuk a megígért királyt, már a tanítványok is így üdvözölték őt. Bölcsen uralkodik, nála van jog és igazság. Boldogok vagyunk, mert országának tagjai lehetünk, mert megszabadított minden bűntől, a haláltól és az ördög hatalmától. Mi is kiálthatjuk a tanítványokkal együtt: „Áldott, aki az Úr nevében jön, az Izrael Királya!”

Csütörtök

Gyászukat örömre fordítom. Jer 31,13 (Lk 7,13–14; Lk 6,43–49; Lk 8, 40–56) Izrael népe a babiloni fogság keserű kenyerét eszi, gyászban van, reménytelenül tekint a jövőbe. Jeremiás arról jövendöl, hogy gyászuk örömre fordul. Tudjuk, meg is szabadultak a fogságból. Hiszen Isten nem gyönyörködik gyászunkban, bajainkban, próbáinkban. Minden nehéz helyzetünket jóra tudja fordítani. Úgy szerette az egész világot, hogy karácsony éjszakáján meghirdette: „…íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz…” Szomorúságunkban, bajainkban, gyászunkban, amikor veszteség ér, menekülhetünk hozzá. Akik vele járnak, megismerik örömszerzését, és megtalálják az üdvösség örömét is.

Péntek

Újra örömüket lelik az alázatosak az Úrban, vigadnak a szegény emberek Izrael Szentje előtt. Ézs 29,19 (Lk 6,20; Jn 12,34–36/37–42/; Lk 9,1–9) E héten egymás után szólnak az igék az örömről, ígérik a vigadozást. De hogyan valósul ez meg életünkben? Alázatosakról és szegényekről beszél a prófécia. Arra mutat, hogy az Úrban és a szent Isten előtt történik ez. Úgy történik, hogy Isten újjáteszi életünket, a megújult élet pedig új gondolkodást, új tájékozódást hoz. Az alázat és a szegénység arra mutat, hogy üresen, nem érdemeinkben bízva, hanem Urunkra hagyatkozva tudunk örülni minden ajándékának.

Szombat

A két tanítvány unszolta és kérte Jézust: „Maradj velünk, mert már esteledik, a nap is lehanyatlott már!” Bement hát, hogy velük maradjon. Lk 24,29 (1Kir 8,57b; Mt 13,31–35; Lk 9,10–17) „Velem vándorol utamon Jézus” – énekeljük. Jó, hogy utunkat, életünket összekötöttük vele. A vándorút nem szakadhat meg, ezért kérhetjük mi is: maradj velünk! Az emmausi tanítványok a marasztalásban kapták meg azt a bizonyosságot, hogy a feltámadottal találkoztak. Kérjük mi is Lőhe Vilmos imádságával: „Maradj velünk a nap alkonyán, az élet alkonyán, a világ alkonyán.” (EÉ 731. oldal)

Tóth-Szöllős Mihály


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kinek, minek a háza?
Élő víz
Tényleg jó?
Hány Bibliát „használ el” élete során egy keresztény?
Heti útravaló
Keresztutak
Krisztushoz és egymáshoz tartozunk
Krisztushoz és egymáshoz tartozunk
Imahét Soltvadkerten
Emberhalászok a Hálóban
Néhány tudnivaló Lengyelországról
A keresztény egység évezrede?
Imaheti (fél-)körkép
Egy ökumené iránt elkötelezett plébános
Imaheti beszámoló
Csengőd
Gyula
Akik nem kívánnak közösségben imádkozni velünk…
Más vallásúak vagy testvérek?
e-világ
Természetesek-e a természeti katasztrófák?
Áradat a templomban
Keresztény szemmel
Klerikális reakció és sekrestyekereszténység
A hét témája
Hatvan év
Sztehlo Gábor, a gyermekmentő
evél&levél
Gyermekek a gyermekekért – diákgála Aszódon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther-film a mozikban
Cseh Biblia
Egyházi nyilatkozat a Trianon-filmről
Egy gyermekbiblia margójára
Ady-tárlat
Kiállítás adózik József Attila emlékének
„Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországon”
A vasárnap igéje
Máté-effektus – vagy Isten titka?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Testvérféltékenység
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 05 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster