EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 05 - Máté-effektus – vagy Isten titka?

A vasárnap igéje

Hatvanad vasárnapja

Hozzászólás a cikkhez

Máté-effektus – vagy Isten titka?

Mt 13,10–17

Ha a vetőmag kifogástalan, ha az éghajlat megfelelő, akkor az eredményes magvetésnek csak egy feltétele marad: a jól előkészített termőtalaj. Isten országának magja az Isten igéje – tehát kifogástalan. A magvetés az Isten által meghatározott helyen és időben történik, tehát a „klíma” is megfelel. Kérdéses viszont a talaj.

A különböző talajfajtákat Jézus a kijelölt rész előtt és után, a példázatban, majd a példázat magyarázatában taglalja. Közben – a mai szakaszban – látszólag másról beszél. Valójában a felelősség kérdését veti fel: miért rossz talaj az ige számára Isten választott népe, amelyhez küldetése elsősorban szól? Ki tehet arról, hogy ennek a népnek a szíve éppen akkor keményedik meg, éppen akkor válik a magvetést befogadni képtelen talajjá, amikor Jézus az Isten országának magját veti közöttük?

Jézus felelete többdimenziós. Először a „Máté-effektus” néven elhíresült kijelentés hangzik el: „Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van.” A népet hibáztatja, amiért nincs meg benne az a készség, amelynek annak alapján – Mózes törvényére, az ószövetségi Írásra utal – amije van, meg kellene lenni. De ők Jézus ellen fordítják a Törvényt és az Írást, így ez is elvétetik tőlük.

Másodszor Jézus az Írásra, azon belül is Ézsaiás prófétára hivatkozik. „Beteljesedik rajtuk Ézsaiás jövendölése: »Hallván halljatok, de ne értsetek, látván lássatok, de ne ismerjetek! Mert megkövéredett e nép szíve, fülükkel nehezen hallanak, szemüket behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek, hogy meg ne térjenek és meg ne gyógyítsam őket.«” Lám, már a próféta is megjövendölte, hogy így lesz! Kérdés, hogy Ézsaiás csupán a jövőbe látott, vagy többről van szó? Talán Isten akaratát hirdette? Lehetséges, hogy Isten az előre eltervezett időben, az idők teljességében elküldi népéhez a várva várt Messiást, de közben megkeményíti népe szívét, hogy ne ismerje fel, ne fogadja be, és ne higgyen benne? Rémítő kép ez a szeretet Istenéről!

Harmadszor Jézus arról szól, hogy a megkeményedés, a süketség és a vakság mégsem teljes. Mert vannak, akiknek Isten megadta a látást, a hallást, a befogadást. Ezek Jézus tanítványai, akiket maga választott ki és hívott el. Nekik megadatott, hogy megértsék Isten országának titkát. Ők azok, akik még kapnak ahhoz, amijük már van, és bővelkednek. Ők megértik, hogy Mózes és a próféták Jézusról tanúskodtak. Ők nem Jézus ellen fordítják az ószövetségi Írást, hanem a Jézusba vetett hitük igazolását látják benne. Így életükben az ige magvetése bőséges termést hoz. De ez nem az ő érdemük: ez Isten választása, Jézus elhívása, a Szentlélek ajándéka.

A kör itt bezárul: mint mindennek, az ige magvetését befogadó talajnak, az emberi szívnek is Isten az Ura. Ugyanakkor mégis hibáztatja a mag befogadására alkalmatlan, rossz talajt. Hibáztatja a kemény szívet, noha a megkeményedés már az ő ítélete rajta. Miként lehet ez igazságos?

Megértem és osztom Luther kifakadását a De servo arbitrióban: Kicsoda az ember, hogy Istent el akarja számoltatni, mint valami szatócsot? Milyen jogon várjuk el, hogy Isten ítéletei a mi igazságérzetünk szerint bizonyuljanak igaznak? Miért nem tudjuk elfogadni, hogy Isten gondolataiban, cselekedeteiben és ítéleteiben egy másfajta – isteni – igazság érvényesül, amely földi értelmünk számára fölfoghatatlan?

Ne feledjük, hogy a mai ige is a tanítványok elszámoltató jellegű kérdésével kezdődik: „Miért beszélsz nekik példázatokban?” A kicsit rejtélyes, kicsit talányos válasz arra hívja föl a figyelmet, hogy miként Istent, úgy Jézust sem lehet elszámoltatni! A tanítvány dolga nem a Mester elszámoltatása! Vagy ha mégis elszámoltatni akarunk, akkor ne feledjük, hogy a kérdést meg lehet fordítani: igazságos-e, hogy Isten éppen a mi szívünket nyitja meg az ige magvetése előtt? Mivel érdemeltük ki? Jobbak, igazabbak vagyunk-e azoknál, akiknek szívét az ige előtt bezárta? Emberileg ítélve nincsenek-e nálunk igazabb – más szóval irgalmasabb – emberek azok között, akik mégsem képesek Jézusban hinni, akiknek a szíve nem tud megnyílni igéje előtt? De bizony hogy vannak!

Ne akarjuk hát elszámoltatni Istent, ne is a titkait fürkésszük, hanem irántunk való jóságának tükrébe nézve mindenekelőtt a magunk méltatlanságát és érdemtelenségét lássuk meg! Hitünket ne tekintsük kiválóságunk jelének, másoknál jobb voltunk bizonyítékának, hanem valljuk meg alázattal: hitünk ajándék, amelyet érdemtelenül kaptunk.

Imádkozzunk!

„Átölelt Isten nagy kegyelme / Méltatlanul, érdemtelen. / Csodák csodáját látom benne, / És hála tölti el szívem. Boldogan / ujjong énekem, Ha kegyelmét dicsérhetem. / Haragot, átkot érdemeltem, / És Isten megkegyelmezett. / Szent Fia vérzett énhelyettem, / Hogy eltörölje vétkemet. / Mért történt, fel nem foghatom! / Csak kegyelem, csak irgalom!” (EÉ 327,1–2)

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kinek, minek a háza?
Élő víz
Tényleg jó?
Hány Bibliát „használ el” élete során egy keresztény?
Heti útravaló
Keresztutak
Krisztushoz és egymáshoz tartozunk
Krisztushoz és egymáshoz tartozunk
Imahét Soltvadkerten
Emberhalászok a Hálóban
Néhány tudnivaló Lengyelországról
A keresztény egység évezrede?
Imaheti (fél-)körkép
Egy ökumené iránt elkötelezett plébános
Imaheti beszámoló
Csengőd
Gyula
Akik nem kívánnak közösségben imádkozni velünk…
Más vallásúak vagy testvérek?
e-világ
Természetesek-e a természeti katasztrófák?
Áradat a templomban
Keresztény szemmel
Klerikális reakció és sekrestyekereszténység
A hét témája
Hatvan év
Sztehlo Gábor, a gyermekmentő
evél&levél
Gyermekek a gyermekekért – diákgála Aszódon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther-film a mozikban
Cseh Biblia
Egyházi nyilatkozat a Trianon-filmről
Egy gyermekbiblia margójára
Ady-tárlat
Kiállítás adózik József Attila emlékének
„Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországon”
A vasárnap igéje
Máté-effektus – vagy Isten titka?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Testvérféltékenység
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 05 Máté-effektus – vagy Isten titka?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster