EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 23 - "Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20)

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

"Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20)

30. német evangélikus egyházi napok - Kirchentag 2005. május 25-29., Hannover

Bár a német bibliafordításban nem a "jövőben", hanem a "holnap" időhatározó szerepel, a 30. Kirchentag ószövetségi mottója telitalálatnak bizonyult: "Ha a gyermeked holnap megkérdez téged..." - "Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20) Kérdezni bátran, mint a gyermek, és keresni a (számunkra is) megnyugtató választ - igazán jó alap egy keresztény találkozó programjához.

Az evangélikus napok egyik központi témája a globalizáció és a klímavédelem volt. Szakemberek, lelkészek, szociológusok és természetesen politikusok is nyilatkoztak fórumaikon arról, hogy mit jelent számukra az "új világrend". Ezzel is összefüggésben több előadás foglalkozott a gyülekezetek jövőjével. Ezeken a leendő gyülekezeti tagok - a fiatalok és a gyermekek - szintén nagy számban voltak jelen cserkésztársaikkal, illetőleg szüleik, nagyszüleik kíséretében, az egyébként összességében is fiatalosnak hatott "felnőtt fesztiválon". (Ide kívánkozó adat, hogy a résztvevők negyven százaléka volt 29 évesnél fiatalabb, míg tizenhét százalékuk 60 évesnél idősebb.) Európa legnagyobb, nemrég világkiállításnak (expónak) is helyet adó vásárvárosának a területén egyébként több mint ötven stand mutatta be a németországi ifjúsági és gyermekmunka legfontosabb területeit. Különösen népszerűek voltak az élménypedagógiai foglalkozások, amelyeknek a résztvevői a hitoktatás új és játékos módszereivel ismerkedhettek meg.

Bár a szervezők igyekeztek távol tartani, az aktuálpolitika azért pártpolitikai köntösben is megjelent a "lehetőségek piacán". Igaz, a német pártok standjain "fedőnevek" virítottak, az FPD (német liberális párt) például "Liberális perspektíva" elnevezésű pavilonjában igyekezett népszerűsíteni egyházpolitikai álláspontját. Az kétségkívül a Kirchentag presztízsét mutatja, hogy az ünnepélyes megnyitón - többek között - prof. dr. Horst Köhler szövetségi elnök és Gerhard Schröder szövetségi kancellár is köszöntőt mondott (mindketten evangélikusok), de ennél talán örvendetesebb tény, hogy az államelnök egy előadás keretében bibliaismeretéről és hitéről is tanúságot tett. Ugyancsak bizonyságot tett teológiai jártasságáról a korábbi szövetségi elnök, dr. h. c. Johannes Rau, aki közel 3500 jelenlévő előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazda(g)sági hajszában sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanunk gyermekeink jövőjére. Biblikus megközelítésben hangsúlyozta a generációs különbségek feloldásának szükségességét is.

Egy határok nélküli világban vajon leomolhatnak-e a vallások közti falak? Tudunk-e majd egyszer együtt imádkozni? - boncolgatta több fórum is a vallások közötti közeledés lehetőségeit. E kérdésekre egyértelmű válaszok nem születtek, de már a kérdésfelvetésekből is kitűnt az egységtörekvés szándéka. A szervezők nemcsak keresztény felekezeteket láttak szívesen az evangélikus napokon, hanem más világvallások képviselőinek a jelenlétére is lehetőséget teremtettek. A vásárvárosban külön zsidó centrum létesült, és - a nyitottság jegyében - számos iszlám, sőt buddhista közösség is kifejezésre juttathatta a "kereszténység iránti toleranciáját".

A templomi és szabadtéri istentiszteletek mellett egészen különleges helyszíneken és "módokon" lehetett elmélyedni Isten igéjében. A modernizáció vívmányaként egy úgynevezett "SMS-istentisztelet" is helyet kapott a programban. Ennek lényege, hogy a fiatalok hitbeli kérdéseiket és véleményüket mobiltelefonok segítségével közvetítették egymásnak. Az elmúlt négy évben állítólag közel kétezren próbálták ki ezt az újszerű lehetőséget. Hasonlóan formabontó módon került sor egy igazi "motoros-istentiszteletre". A Hannover főterén rendezett eseményen bárki részt vehetett, akinek az alkalomhoz illően - legalább két kereke volt...

A nyolcvanhét országból érkezett több mint háromezer külföldi vendéget - még a szerda délutáni megnyitó előtt - köszöntötték a vendéglátók: a tartományi egyház püspöknője, dr. Margot Käßmann; a Kirchentag főtitkára, Friederike von Kirchbach és Hannover város evangélikus főpolgármestere, dr. h. c. Herbert Schmalstieg. (Őket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának korábbi főtitkára, az egyházi napok szervezőbizottságának alelnöke, dr. Görög Tibor evangélikus lelkész mutatta be.) Ezen a vendégfogadáson tudhattuk meg, hogy a Kirchentag valójában "hazajött" Hannoverbe, merthogy ez volt az a város, ahol 1949-ben első ízben rendezték meg az evangélikus egyházi napokat.

A MEÖT által szervezett "hivatalos magyar delegáció" százhúsz főt számlált, de egyénileg vélhetően kétszer ennyien vettek részt a fesztiválon magyar nyelvterületről. A mindazonáltal református többségű magyar csoportot - a MEÖT elnökeként - D. Szebik Imre elnök-püspök külön is köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy bár Hannoverben sokféle áramlattal találkozhatunk; fedezzük fel elsősorban azt, ami hitünkben erősíthet bennünket.

Az idei Kirchentag előadóinak több száz nevet tartalmazó listáján szintén akadtak magyar nevek. Balog Zoltán budapesti református lelkészt az egyik reggeli áhítat megtartására kérték fel. "Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad", a helyes válaszhoz ismerned kell a múltadat is - hangsúlyozta a Hold utcai Német Ajkú Evangélikus-Református Egyházközség vezetője. De vajon ismerjük-e eléggé gyökereinket? - intézett ő maga is kérdést nagyszámú hallgatóságához.

A magyar résztvevők egyik csoportja Sopronból vágott neki autóbusszal a mintegy tizenkét órás hannoveri útnak. Licisták és tanáraik, valamint lelkészek, gyülekezeti tagok alkották a Soproni Evangélikus Egyházközség német lelkésze, a korábban egy alsó-szászországi gyülekezetben is szolgált Volker Menke által vezetett negyvennégy fős delegációt. A szerencsés hazatérés után - lapzártánk hajnalán - a csoport három tagjának véleményét rögzítettük.

Bencze Gergely licista diák: "Nem először vettem részt ilyen találkozón, két éve Berlinben is jártam. Nekem - koromnál fogva is - az ifjúsági programok tetszettek a legjobban, és az, hogy még a sport is szerepelt a programban. Sok hasonló gondolkodású fiatallal találkozhattam itt Hannoverben is."

Horváth Nóra líceumi tanár: "Összességében nagyon jól éreztem magam. Sokféle programból választhattunk, s azt hiszem, mindenki talált magának valót. Bár rengeteg ember érkezett ide, kellően tág tér állt a rendelkezésünkre. A legjobban a széles zenei kínálat tetszett. Szinte minden műfaj jelen volt. Lelkileg is feltöltött ez a néhány nap."

Volker Menke evangélikus lelkész: "Számomra érdekes volt megfigyelni, hogy milyen sok témát tudtak felsorakoztatni ezen az egyházi eseményen. Nagyon érdekesnek találtam az egyházunk jövőjével foglalkozó előadásokat. Mindannyian felfedezhettük egyházunk sokszínűségét. Ez persze nagy felelősséggel is jár."

Dombi Éva


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és kultúra
Élő víz
Az első lépés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházépítés
"Engedjétek hozzám jönni..."
Két felekezet - egy torony
Megújult épület múlt és jövő határán
Gyenesdiási csendélet
Hálaadó istentisztelet Budapest-Kőbányán
Keresztutak
Határhelyzeteink
Csendtörő fiatalok
Luther, Wittenberg, Magyarország, 2005
Luther nyomában
Linköpingtől Budapestig
Svéd cseppek a magyar tengerben,
A református egyház kiterjeszti az egyháztagságot a határon túli magyar reformátusokra
Beszélgetés a demokráciáról az egykori gyermekköztársaság lakóival
Evangélikusok
Az égre mutatott
A Vigyázó
e-világ
A természetszeretet törvénye
Keresztény szemmel
Gondolatok unokám konfirmációja után
A hét témája
30. Kirchentag
"Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20)
Hannoveri mozaikkockák
A közelmúlt krónikája
Szolgálat, szeretet
Majális mindenkinek már másodszor a múzeumban
Diákpünkösd Miskolcon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Reményik "összes arca"
Ünnepi könyvhét
Írástudók felelőssége
A Béres Alapítvány komolyzenei estje
A vasárnap igéje
Bölcsek legyünk, ne "bölcsek"; hősök, ne "hősök"; igazak, ne "igazak"...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlen házastárssal felemás igában
Szószóró
Gyere táborozni!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 23 "Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20)

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster