EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 23 - A természetszeretet törvénye

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A természetszeretet törvénye

Talán sok idősebb ember emlékezetében élnek még a cserkésztörvények útmutatásai. Ezek közül a hatodik - a természetszeretet törvénye - így hangzik: A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz, és kíméli a növényeket. A hazánkban a rendszerváltozás után újraéledő, a kereszténység alapjaira épülő mozgalom fontos eleme tehát a természet iránti felelősség, s ez a legtöbb cserkészcsapatban a gyakorlatban is megmutatkozik.

A hatodik törvény magyarázata szerint a természet Isten temploma, ezért a cserkész szereti, óvja épségét. Járja az erdő-mező világát, ügyel a tisztaságra, szemetet nem hagy maga után, nem szennyezi (szappannal, szeméttel) a tavak, patakok, folyók vizét; az erdő nyugalmát, csendjét hangoskodással nem zavarja.

A törvény második része szerint a cserkész jó az állatokhoz. Ok nélkül még egy hangyát sem öl meg. Az élet akármilyen alacsonyrendű, tiszteletet követel, mert minden életnek eredete, ura Isten. A magyarázat egészen apró gyakorlati útmutatásokra is kitér: Óvakodj a hirtelen mozdulatoktól, a legszelídebb állat is támad, ha kicsinyéhez közelítesz. Kiránduláson, portyán fiatal állathoz ne nyúlj, mert anyja megérzi az idegen szagot, és elhagyja. Ne érintsd hát kézzel a fészkéből kiesett fiókát, de próbáld meg falevéllel vagy gallyal visszahelyezni fészkébe! Mielőtt otthon állatot tartanál, érdeklődj a szokásai, igényei után! Az ártalmas állatokat (légy, szúnyog, kullancs) irtani kell, de kínozni nem szabad!

A törvény harmadik része szerint a cserkész kíméli a növényeket. Az ehhez kapcsolódó útmutatások: Otthon legyen szobanövényed, neveld, gondozd! A növény elhelyezésénél vedd figyelembe az igényeit! Portyán, kiránduláson minden a tiéd is; és mert nem csak a tiéd, vigyázz rá! A mezei virágot ne taposd le, az ösvényen járj! Élő fát ne használj céltáblának, játékszernek! Ismerd meg a védett növényeket, ezeket különösen óvd! Virágot lehetőleg ne szedj - a virág úgy és ott szép, ahol nőtt! A szedett gombát szakértővel vizsgáltasd meg!

A részletes magyarázatból érezhető, hogy az igen általánosan megfogalmazott törvény korántsem üres frázis csupán, hanem igen komoly feladatokat ró mindazokra, akik ezeket a törvényeket magukénak vallják.

A Budapest XVI. kerületében működő 412. számú Kalazanci Szent József cserkészcsapat több ízben is komoly szerepet vállalt a környezet megóvása és szépítése érdekében. Két évvel ezelőtt - saját megfogalmazásuk szerint "egy régi adósságuknak eleget téve" - indították el a Naplás-tó-programot. A csapat tagjai megismerték a lakóhelyükhöz közeli, igen értékes élővilágú természetvédelmi területet. (Itt él például a védett struccpáfrány néhány példánya is.) A nádassal, füzessel, igen fajgazdag erdővel és állatvilággal, nyáron horgászásra, télen pedig korcsolyázásra alkalmas tóparttal rendelkező zugot a felelőtlen turisták miatt számos veszély fenyegeti. A csapatvezetők úgy vélték, hogy - a természetvédelem helyi képviselőivel egyeztetve - úgynevezett "csőszszolgálatukkal" maguk is hozzájárulhatnak a terület megóvásához. Az őrsök felváltva rendszeresen kilátogatnak a területre, ahol többféle feladat is vár rájuk. Egyrészt zsákokba gyűjtik a mozdítható szemetet, a nem mozdítható szemétkupacok helyét pedig jelzik az illetékeseknek, sőt alkalomadtán a szemetelő kirándulókat is figyelmeztetik. Másrészt megfigyelést, jegyzetet készítenek az élővilágról, és beszámolót írnak tapasztalataikról. Mindezen munkák közben pedig jó alkalom nyílik rá, hogy maguk is rácsodálkozzanak a természet szépségeire.

A cserkészcsapat - számos más, vállalkozó kedvű csapattal egyetemben - tavaly csatlakozott a Magyar Cserkészszövetségnek ahhoz az elhatározásához, hogy az országos kék túra útvonalát szakaszokra bontva megtisztítják a szeméttől. A cserkészek zsákokkal a kezükben tették meg a már jól ismert Visegrád és Dobogókő közötti, huszonöt kilométeres útvonalat. A túrának demonstratív jellege is volt, hiszen nem mindennapi látvány az erdőben egy lelkes, szemetet gyűjtő fiatalokból álló csapat.

A cserkész módra történő "természetgyógyászat" nem hagyható figyelmen kívül, hiszen a cserkészmozgalom - bár különböző népszerűséggel - világszerte működik.

Összeállította: JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és kultúra
Élő víz
Az első lépés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházépítés
"Engedjétek hozzám jönni..."
Két felekezet - egy torony
Megújult épület múlt és jövő határán
Gyenesdiási csendélet
Hálaadó istentisztelet Budapest-Kőbányán
Keresztutak
Határhelyzeteink
Csendtörő fiatalok
Luther, Wittenberg, Magyarország, 2005
Luther nyomában
Linköpingtől Budapestig
Svéd cseppek a magyar tengerben,
A református egyház kiterjeszti az egyháztagságot a határon túli magyar reformátusokra
Beszélgetés a demokráciáról az egykori gyermekköztársaság lakóival
Evangélikusok
Az égre mutatott
A Vigyázó
e-világ
A természetszeretet törvénye
Keresztény szemmel
Gondolatok unokám konfirmációja után
A hét témája
30. Kirchentag
"Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20)
Hannoveri mozaikkockák
A közelmúlt krónikája
Szolgálat, szeretet
Majális mindenkinek már másodszor a múzeumban
Diákpünkösd Miskolcon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Reményik "összes arca"
Ünnepi könyvhét
Írástudók felelőssége
A Béres Alapítvány komolyzenei estje
A vasárnap igéje
Bölcsek legyünk, ne "bölcsek"; hősök, ne "hősök"; igazak, ne "igazak"...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlen házastárssal felemás igában
Szószóró
Gyere táborozni!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 23 A természetszeretet törvénye

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster