EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 23 - Majális mindenkinek már másodszor a múzeumban

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Majális mindenkinek már másodszor a múzeumban

Május 28-án hiába vágyakoztak csendességre a főváros lutheránus szigetére vetődők, hiszen a hőség ellenére is lármás élettel telt meg a Deák téri templom környéke. Igaz, ezúttal épp a mozgalmas programok kínálata vonzott ide kicsiket és nagyokat az Evangélikus Országos Múzeum által szervezett második múzeumi majálisra.

Ki vagyok én?

A kötetlen hangulatú rendezvényen a szórakozás mellett néhány "próbatétel" is várta az érkezőt; az első akkor, amikor a templom udvarába lépett. A Kívül-belül templom című, felnőtteknek szóló feladat keretében tizenkét evangélikus istenházát kellett azonosítani a róluk készült külső, illetve belső felvételek alapján. Egy másik fejtörő inkább a nagyobb gyermekeket célozta meg; a Ki hová néz? nevű játékot elsősorban iskolások számára gondolta ki a két főszervező, Zászkaliczky Zsuzsanna és dr. Kertész Botond. Az intézmény munkatársai az Evangélikus Országos Múzeumba irányították a gyerekeket, akik tárlóról tárlóra járva felelhettek meg a játék címében feltett kérdésre, megkeresve a feladatlapon szereplő szempárok tulajdonosait ábrázoló festményeket.

Utazás Szindbáddal

Aki úgy döntött, hogy a múzeum meglátogatása helyett vagy után inkább az udvarban maradna, az sem unatkozhatott egyetlen percig sem; itt zeneszó mellett adatott lehetőség arra, hogy a Deák téri gyülekezet Huszár Gál könyvesboltjának kínálatából keressen kedvére való olvasnivalót. A lelki éhséget csillapítandó ki-ki belelapozhatott a jobbnál jobb könyvekbe, testének éhét és szomját pedig a gyülekezet nyugdíjasklubjában berendezett Pesti Polgár kávéházban csillapíthatta.

Míg a gyerekek a játékos alkotóházban rajzoltak, vágtak, gyöngyöt fűztek, a színpadon különféle - a délelőtt folyamán elsősorban komolyzenei - programok várták a felnőtt érdeklődőket. Elsőként a Resinarius énekkar műsorát hallhattuk. A tizenöt esztendeje alakult, Nováki Éva karnagy vezette - evangélikus tagokból álló - kórus Luther Márton zeneszerző-lelkész barátjának nevét viseli.

A Luther-udvar színpadán nagy sikert aratott a Pusker Éva - Ittzés Tamás hegedűművész házaspár, majd - szülők és gyermekek számára egyaránt - igényes kikapcsolódást nyújtott a Makám együttes koncertje. A neves zenekar 1984-ben alakult, és fennállása óta tizenkét lemezt jelentetett meg. A Deák téren a 2002-ben boltokba került Szindbád című nagylemez anyagából adtak ízelítőt.

A zenei blokkot a Benyus testvérek kamaraegyüttesének fellépése zárta. Az együttest Benyus Sándor tíz gyermeke alkotja.

Noéval a bárkában

A hitét katolikus módon megélő, muzikális família színvonalas komolyzenei produkciója után műfajváltás következett.

Paraván és szebbnél szebb bábok kerültek elő, amikor a Tábita bábcsoport készülődött fellépésére. A lelkes csapat a Felvidékről érkezett Budapestre. Tagjai - harmadik-kilencedik osztályos tanulók - nem véletlenül voltak ismerősek mindazok számára, akik ellátogattak a legutóbbi evangélikus bábversenyre, hiszen a Komárom melletti Hetény református gyülekezetének bábosai is ott voltak a nyertesek között. Écsi Gyöngyi lelkésznő - aki nem mellesleg énekes és bábos mesemondó is - szárnyai alatt már három éve bábozhatnak az arra kedvet és tehetséget érző diákok. A Tábita bábcsoport a Deák téri gyülekezet udvarán két darabot adott elő nagy sikerrel: Noénak és Jónás prófétának a történetét elevenítették meg.

A Biblia világából a mába Levente Péter hozta vissza a különböző korú kisfiúkat és kislányokat. Az ismert előadóművész most sem okozott csalódást, ifjabb és idősebb közönsége egy órán keresztül nevetett, játszott vele együtt.

Az egész napos majális a gyermekek után elsősorban az édesanyáknak, nőknek szóló programokkal folytatódott. Ennek oka az - mondotta el lapunknak Zászkaliczky Zsuzsanna -, hogy az Evangélikus Országos Múzeumban ősszel olyan kiállítást terveznek, amely a 19. század kiemelkedő evangélikus nőalakjai előtt tiszteleg. Természetesen a jelen lévő férfiak érdeklődésére is számot tartott a 20. század magyar asszonyköltőinek verseiből készült összeállítás, illetőleg a Női szerepek a kultúrában, az alkotóművészetben című pódiumbeszélgetés. A költeményeket - a Polgár Rózsa Kossuth-díjas kárpitművész gobelinjeiről készült, kivetített képek mellett - Ráckevei Anna színművésznő olvasta fel. A Benkő Andrea muzeológus (Petőfi Irodalmi Múzeum) által moderált eszmecserén Bencéné Szabó Márta lelkésznő, Réthelyi Orsolya történész, Schäffer Erzsébet újságíró (Nők Lapja), S. Sárdi Margit irodalomtörténész, valamint Szabó T. Anna költő vett részt.

A muzsika hangjai mellett kezdődött tartalmas májusi szombat zenével is fejeződött be. A Deák téri evangélikus templomban Mekis Péter, az országos konzervatóriumi orgonaverseny idei győztese adott koncertet, amelyet ifj. Cselovszky Ferencnek, a gyülekezet lelkészének Péld 1,8-9 alapján tartott rövid igei elmélkedése emelt "evangéliumközelbe". Egy igényes programokkal teli, érdekes nap után mindenki valóban elégedetten és élményekkel gazdagon távozhatott a belvárosi "evangélikus szigetről".

A krónikás ugyanakkor nem hallgathatja el szomorúságát sem. Elfogadva azt, hogy a szervezőknek egy olyan időpontot kellett választaniuk, amely közel esik a múzeumok napjához (május 18.), és a Deák téri gyülekezeti programokkal is egyeztetniük kellett, ha a múzeumi majális történetesen nem a Csömörön megrendezett evangélikus országos gyermeknappal egy időben zajlik, bizonyára még többen vettek volna részt a rendezvényeken - Csömörön és a Deák téren is...

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Országos Múzeum


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és kultúra
Élő víz
Az első lépés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházépítés
"Engedjétek hozzám jönni..."
Két felekezet - egy torony
Megújult épület múlt és jövő határán
Gyenesdiási csendélet
Hálaadó istentisztelet Budapest-Kőbányán
Keresztutak
Határhelyzeteink
Csendtörő fiatalok
Luther, Wittenberg, Magyarország, 2005
Luther nyomában
Linköpingtől Budapestig
Svéd cseppek a magyar tengerben,
A református egyház kiterjeszti az egyháztagságot a határon túli magyar reformátusokra
Beszélgetés a demokráciáról az egykori gyermekköztársaság lakóival
Evangélikusok
Az égre mutatott
A Vigyázó
e-világ
A természetszeretet törvénye
Keresztény szemmel
Gondolatok unokám konfirmációja után
A hét témája
30. Kirchentag
"Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20)
Hannoveri mozaikkockák
A közelmúlt krónikája
Szolgálat, szeretet
Majális mindenkinek már másodszor a múzeumban
Diákpünkösd Miskolcon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Reményik "összes arca"
Ünnepi könyvhét
Írástudók felelőssége
A Béres Alapítvány komolyzenei estje
A vasárnap igéje
Bölcsek legyünk, ne "bölcsek"; hősök, ne "hősök"; igazak, ne "igazak"...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlen házastárssal felemás igában
Szószóró
Gyere táborozni!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 23 Majális mindenkinek már másodszor a múzeumban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster