EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 23 - Hitetlen házastárssal felemás igában

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Hitetlen házastárssal felemás igában

"Néhány évvel ezelőtt tértem meg, és fogadtam el Uramnak Jézus Krisztust. Örömömet csak az rontja meg, hogy férjem elutasítja Istent, és gyakran gúnyol is a hitem miatt, kinevet, amikor igét olvasok, sőt tiltja, hogy templomba menjek. Sajnos nemegyszer előfordult, hogy félrevezettem őt annak érdekében, hogy legalább havonta egyszer eljussak a gyülekezetbe, és úrvacsorát vehessek. Azt mondtam neki, hogy kirándulni vagy a játszótérre, esetleg moziba megyek a kisfiunkkal vasárnap délelőtt. De nem tudom, hogy meddig bírom még ezt a >>kettős életet<

Kedves Otília! Erősítésül és bátorításul fogadja az Úr szavának útmutatását: "Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg valamennyien Jézus Krisztus nevében, bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké, sőt mindazoké is, akik távol vannak, akiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk." (ApCsel 2,38-39) Ez az útmutatás egyben ígéret is: áldást örökölnek és örökítenek tovább azok, akik Krisztusban vannak. Így hát, kedves levélíró testvérem, a lehető legreménytelibb alapokon áll - még akkor is, ha emberileg egyáltalán nem irigyelhető a helyzete. Az Úr elhívta Önt, és gondoskodni fog arról, hogy azt a jó munkát, amelyet elkezdett Önben, teljességre is vigye!

A keresztény hívők közül sokan élnek házastársukkal felemás igában. A házasság akkor működik igazán jól, ha a házasfelek között teljes testi-lelki-szellemi egység van. Ezért Otíliának nem szabad meglepődnie azon, hogy férjével egyre gyakoribbá válnak a "világnézet-eltérések", amelyek végső soron repedéseket idézhetnek elő a házasság építményének falán. A repedéseken át pedig, mint tudjuk, könnyen utat talál magának az ellenség... Ugyanakkor egy embernek a megtérése áldás a szűkebb-tágabb környezete számára. Otílián keresztül Jézus Krisztus beköltözött a családjukba! Ezért különösen is reménykedhet benne, hogy szerettei hitre jutnak, sőt szüntelenül imádkoznia is lehet azért, hogy Önnel együtt egész "háza népe" is üdvözüljön (ApCsel 16,31).

Már a korinthusi keresztények idejében is felvetődött a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha a házasfelek közül csupán az egyik hívő. Némelyek - Otíliához hasonlóan - már-már a válást fontolgatták, amikor is Isten igéje Pál apostolon keresztül segítségükre sietett: "És ha egy asszonynak hitetlen férje van, és ez kész vele élni, ne hagyja el a férjét. Mert a hitetlen férj meg van szentelve a hívő felesége által, a hitetlen feleség pedig a hívő férje által; különben gyermekeitek is tisztátalanok volnának, így azonban szentek." (1Kor 7,13-14) Ez azt jelenti, hogy a hitetlen fél "megszentelt", azaz a házasságban - a hívő fél mellé rendelt társként - teljes mértékben elismert. Így az ebből a házasságból származó gyermekek sem törvénytelenek, hanem a házastársi kapcsolat - Isten által - elismert gyümölcsei. Nem tisztátalanok, hanem szentek.

Természetesen mindez az Isten által meghatározott házassági renden belül érvényes. Az Istenhez fűződő kapcsolatot tekintve azonban csak a személyes megtérés és a Jézus Krisztus áldozati halálába vetett meggyőződéses hit által lesz valaki tisztává és szentté. Nagyszerű lehetőség a hitetlen házastárs számára, hogy hívő férjén vagy feleségén keresztül megragadja őt az evangélium, és hitre jusson. Ezért mindig áldott az alkalom, amikor a hitre jutott feleség vagy férj bizonyságot tehet a Krisztusban elnyert békességről, örömről. Nyilvánvalóan nemcsak szóval, hanem elsősorban életvitelével. Ezért semmiképpen sem javaslom, hogy férjét félrevezetve csenjen időt az Úrral való csendességre. Talán azzal elnyerheti férje jóindulatát, ha őszintén elmondja neki, hogy az élő Istennel való kapcsolata elengedhetetlen ahhoz, hogy vidám, kiegyensúlyozott és szolgálatkész feleség maradhasson.

Úgy látom, hogy férjének nem csupán a mindenható Istennel szemben vannak fenntartásai. Levele további, nem idézett részéből úgy olvasom ki, hogy féltékenység is gyötri, amely mögött önértékelési zavar húzódik meg. "Teljhatalmat" akar gyakorolni Ön fölött. Teljesen ki akarja magának sajátítani, és attól tart, hogy az Istennel való kapcsolat és esetleg a gyülekezetben megismert emberek (maholnap barátok) megakadályozzák ezt a célkitűzését. Ezért elsősorban arra van most szüksége, hogy kigyógyuljon ebből az egészségtelen szeretetből, és megismerje az önzetlen, az igazi, a krisztusi szeretetet. Ezt Ön mint Jézus-tanítvány sugározhatja rá. Ez a szeretet szabadíthatja majd fel, és segítheti hozzá ahhoz, hogy helyesen értékelje önmagát, és önfeláldozó szeretettel tekintsen Önre mint Istentől kapott hitvesére.

Szeretettel javaslom, hogy ne veszekedjen a férjével, és ne vitatkozzon vele a hitről. Ha szíve mélyéből vágyik arra, hogy férje is odaforduljon Jézus Krisztushoz, akkor Isten csodálatosan fel fogja használni Önt! Ezért kell együtt maradniuk (1Kor 7,16). Reménység szerint ebben a házasságban ajándékul kapják majd a szellemi egységet is, a testi és lelki egység megélése után. Otília, azzal, hogy Ön Krisztusé, egész családja ígéretes alapra került. Ha nehéz is tűrni, ez a reménység erőt ad majd Önnek! Talán csak napokat, talán éveket kell várnia. De ha az Úr megnyitja gazdag kincsesházát, minden szenvedésért kárpótol bennünket! Erőt és védelmet kérve életére üdvözli:

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és kultúra
Élő víz
Az első lépés
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egyházépítés
"Engedjétek hozzám jönni..."
Két felekezet - egy torony
Megújult épület múlt és jövő határán
Gyenesdiási csendélet
Hálaadó istentisztelet Budapest-Kőbányán
Keresztutak
Határhelyzeteink
Csendtörő fiatalok
Luther, Wittenberg, Magyarország, 2005
Luther nyomában
Linköpingtől Budapestig
Svéd cseppek a magyar tengerben,
A református egyház kiterjeszti az egyháztagságot a határon túli magyar reformátusokra
Beszélgetés a demokráciáról az egykori gyermekköztársaság lakóival
Evangélikusok
Az égre mutatott
A Vigyázó
e-világ
A természetszeretet törvénye
Keresztény szemmel
Gondolatok unokám konfirmációja után
A hét témája
30. Kirchentag
"Ha majd a jövőben megkérdezi a fiad..." (5Móz 6,20)
Hannoveri mozaikkockák
A közelmúlt krónikája
Szolgálat, szeretet
Majális mindenkinek már másodszor a múzeumban
Diákpünkösd Miskolcon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Reményik "összes arca"
Ünnepi könyvhét
Írástudók felelőssége
A Béres Alapítvány komolyzenei estje
A vasárnap igéje
Bölcsek legyünk, ne "bölcsek"; hősök, ne "hősök"; igazak, ne "igazak"...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlen házastárssal felemás igában
Szószóró
Gyere táborozni!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 23 Hitetlen házastárssal felemás igában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster