EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 39 - Új templom Nyíregyházán

Egyházunk egy-két hete

Kereszt a glóbuszon

Hozzászólás a cikkhez

Új templom Nyíregyházán

Közel kétszázhúsz éve annak, hogy a nagyszámú nyíregyházi evangélikusság új templom szentelését ünnepelhette. Akkor a szlovák eredetű evangélikusok letelepedése és otthonra találása következtében vált szükségessé a templomépítés, a most átadott új istenházában pedig az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon lakói – mintegy száz idős ember –, illetve a város északi részén élő evangélikusok találhatnak lelki táplálékra. A szeretetotthon Gáva Attila építész által tervezett templomát szeptember 17-én, szombaton szentelte föl D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke.

A megközelítőleg félezer vendég a kétszáz ülőhelyes templomban és az Emmaus udvarán foglalt helyet. Az egyházkerület lelkészi vezetője Hab 2,20 és Mt 11,28 alapján tartott igehirdetésében feltette a kérdést: szabad-e a mai világban, a gazdasági megszorítások közepette templomot építeni, hiszen Isten maga mondja: mindenütt jelen vagyok. A válasz természetesen igen, hiszen az elmúlt évszázadok során Nyíregyházán is sok ezer embert hívogatott az Úrnak szentelt hely nyitott ajtaja; tudjuk, hogy a templom a csend és az Istennel való találkozás helye; az istenháza az örök élet átriuma, ahol a mulandóság az örökkévalósággal találkozik.

Az istentisztelet liturgiájában Bozorády Zoltán esperes, püspökhelyettes, az Emmaus-szeretetotthon vezetője, valamint Kendeh György, egyházunk diakóniai osztályának vezetője segédkezett; az úrvacsorát nyolc lelkész osztotta. Az ünnepi alkalmon közreműködött az Emmaus gyülekezet fiataljaiból szerveződött kórus, melynek tagjai lelki énekeket szólaltattak meg könnyűzenei kísérettel.

Az ünnepi közgyűlésen a jelenlévők Bozorády Zoltántól megtudhatták, hogy először huszonkét évvel ezelőtt gondolt templomépítésre. Az 1993-ban átadott szeretetotthonban kápolna szolgált az istentiszteletek helyszínéül, ezt azonban – az egyre több „városi” igehallgatónak is köszönhetően – az utóbbi években kinőtte az Emmaus közössége; az istentiszteleteket rendszeresen látogatók között egyre több volt a karon ülő csecsemővel érkező édesanya és a teljes létszámban részt vevő család.

A templom felépüléséért kitartóan fohászkodott egy, a szeretetotthon lakóiból álló, valamint egy fiatalok alkotta imaközösség.

Az álom 2001-ben kezdett valósággá válni, ekkor kezdődhettek el a munkálatok. Az elkészült templom apszisa, a félkör alakú oltártér és a félkörívű padok egy teljes kört alkotva jelzik a gyülekezetnek az igével, az igehirdetővel és az úrvacsorában jelen lévő Jézussal való egységét. A fölfelé hengerformát öltő, „Isten felé nyitott” oltártér Isten és az ember kapcsolatát jelképezi, csakúgy, mint a huszonhárom méter magasba ívelő, tornyot helyettesítő falrész, melynek tetején a kereszttel ellátott glóbusz található, hirdetve: Jézus a világ Ura. Északról nézve ez az ív a végtelen ég, a mennyek országa felé mutat.

A 322 négyzetméter alapterületű, karzatot is magába foglaló templom épülete és a szeretetotthon meglévő szárnya között egy összesen 982 négyzetméter alapterületű új konyha és étterem is helyet kapott. Az építkezés összes költsége 379 millió forint volt, ebben benne foglaltatik a klímaberendezés, a konyhafelszerelés beszerzésére, a templombútorzat, a járda, a kerítés, valamint a parkoló elkészítésére fordított összeg is. (Maga a templomépület 120 millió forintba került.) Az építkezés során a régi, felszabadult épületrészek átalakítása, felújítása (az ápolóház bővítése, egy tornaterem kialakítása és az előcsarnok átalakítása) is megtörtént. Mindez további 300 millió forintos kiadást jelentett.

A munkálatokban figyelmével és segítőkészségével jelentős szerepet vállalt Papp László, az Emmaus gazdasági vezetője, valamint Nemes Géza műszaki ellenőr, szakmai vezető.

A nyíregyháziak ünnepén jelen volt és köszöntőt mondott Benczúr László, az Északi Egyházkerület felügyelője, Abaffy Zoltán, a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye felügyelője, az ünnepi alkalmat továbbá megtisztelte jelenlétével és köszöntő szavaival dr. Keresztes Szilárd görög katolikus püspök, Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Csabai Lászlóné, Nyíregyháza városának polgármestere.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgikus szövegek missziója
Élő víz
Élőben
Erkölcs nélkül nincs emberi közösség
A salamoni bölcsesség – és ráadásai
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új templom Nyíregyházán
Hálaadás Cinkotán
Jézusi tantervvel induljon az új tanév!
Működik a MEK-iroda
Ajándékba kapott istenháza
Keresztutak
„Egyetlenek”
Evangélikusok
In memoriam Endreffy Zoltán
Thököly Imre halálának háromszázadik évfordulójáról emlékeztek meg Késmárkon
Most kellett lehajolni az ajándékért
e-világ
Windows és Linux
Vége a nyárnak…
A hét témája
Emlékezés – híd a jövő felé
Az út kezdetén
„Még rengeteg a tanulnivalónk”
A közelmúlt krónikája
A magyarországi evangélikusság anépszámlálási adatok tükrében
Fáradozzatok a városnak békességén!
Sarepta-évforduló
Kossuth Lajos Amerikában
A szabadságharcra emlékeztek
A tulajdonrendezésről szóló kormánydöntés egyházi fogadtatása
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
A megparancsolt szeretet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Teremtésbeli rendetlenség?
Szószóró
Eltelt egy év
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 39 Új templom Nyíregyházán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster