EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 39 - Windows és Linux

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Windows és Linux

Sokan, akik nap mint nap használják a számítógépüket, talán nem is tudják, hogy a gép működésének alapja az operációs rendszer: az alapprogram, mely lehetővé teszi, hogy elindítsuk a szövegszerkesztőnket, kinyomtassuk a leveleinket, és átmásoljuk őket egy flopilemezre. A számítógépek túlnyomó részén a Windows operációs rendszer különböző változatai futnak, s talán nem is hallottunk róla, hogy van alternatíva.

A „másfajta” operációs rendszerek közül napjainkban a leggyorsabban terjedőt Linuxnak hívják. Nevét készítőjéről, Linus Torvaldsról kapta, aki finn egyetemi hallgatóként az 1990-es évek elején kezdte el a rendszer fejlesztését. (A Linux elődje az 1960-as években született Unix operációs rendszer, mely nagyszámítógépeken mindmáig a legelterjedtebb alapprogram.) Véleményem szerint a Linux átgondoltabban készült, mint a Windows, és éppen ebből adódóan nagyfokú stabilitást, a Windowsnál erősebb terhelhetőséget biztosít. Én magam már jó pár éve elsősorban Linuxot használok, sőt a feleségemet is sikerült rávennem, hogy elszakadjon a windowsos világtól, és Linuxon írja a prédikációit.

Mit tud a Linux? Amire egy hétköznapi, levélíró-internetező felhasználónak szüksége van, azt tudja, sőt annál sokkal többet. Vége már annak az időnek, amikor csak fekete-fehér, szöveges képernyőn angol nyelven lehetett vezérelni egy linuxos számítógépet. Már régóta megvan a remek grafikus (Windows-szerű) megjelenés, és minden fontos tevékenység végzésére léteznek magyarul tudó programok. A Mozilla böngésző és levelező, illetve az OpenOffice.org irodai programcsomag ugyanúgy elérhetők Linuxon, mint Windowson. A közismertebb Linux csomagokban több ezer programból választhatjuk ki azt a néhány százat, melyre szükségünk van.

Mi olyat tud a Linux, amit a Windows nem? Ha az ember vállalja az átállással járó fáradságot, és megtanulja a Linux használatát, stabilan működő, „hálás” rendszert kap cserébe (ez sajnos nem minden windowsos gépről mondható el). Linuxon nincsenek számítógépes vírusok, illetve nagyon ritkák.

Mindezek mellett pedig sokak számára a legfontosabb szempont, hogy akár ingyen vagy nagyon olcsón is hozzájuthatunk jogtiszta Linuxhoz: néhány ezer forintért megkaphatjuk jogtisztán az alaprendszeren kívül a több ezer programból álló kollekció CD lemezeit. A Linuxot ugyanis egészen más filozófia alapján fejlesztik. Míg a Windowst egy Microsoft nevű óriáscég tartja a kezében, a saját alkalmazottai dolgoznak rajta, és a marketing összes eszközét bevetik annak érdekében, hogy a hétköznapi számítógépező másról ne is halljon, addig a Linux programjait önkéntesek ezrei fejlesztik világszerte, nagyrészt a szabadidejükben. Az elkészült „terméket” nem tartják meg saját hasznukra, hanem közreadják a világhálón, ahonnan bárki letöltheti. A programokkal együtt a forráskód is elérhető, azaz a hozzáértők tetszés szerint testre szabhatják, javíthatják az alkalmazásokat. Első hallásra működésképtelennek tűnhet egy ilyen önszervező, világméretű fejlesztői csoport, de a tapasztalatok szerint kiválóan működik, és fejlesztői minőségi programokat hoznak létre.

Mit nem tud a Linux, amit tud a Windows? Sajnos a számítógépek legtöbbjén Windows fut, ebből adódóan sok cég csak windowsos támogatást nyújt a kiegészítő eszközökhöz (nyomtatókhoz, szkennerekhez, digitális fényképezőgépekhez stb.). Ha szándékunkban áll átállni Linuxra, az új készülékek megvásárlása előtt érdemes utánajárni, hogy Linuxon használható-e az adott eszköz. Természetesen a szoftverek között is vannak olyanok, melyeknek a feladatát nem tudja maradéktalanul átvenni egy linuxos program. Mindez azonban inkább a speciális alkalmazásokat és eszközöket jellemzi. Az irodai és otthoni tevékenységhez használt eszközök és programok ugyanúgy elérhetők Linuxon, mint Windowson. Nem véletlen, hogy az államilag támogatott SuliNet program keretében eladott számítógépekre alapértelmezésben Linuxot tesznek (ingyen), és csak felárért lehet kapni Windowst.

Hogyan szerezhetjük be a Linuxot? Ha van széles sávú internetelérésünk, letölthetjük a világhálóról a linuxos CD-ket. Időnként egy-egy számítógépes magazin mellékleteként is megjelenik telepíthető CD lemez vagy live-CD. Ez utóbbi egy olyan betölthető CD, melyet nem kell telepítenünk a gépünkre, csak be kell helyezni a CD-meghajtóba, és újraindítás után a Linux indul el a gépen. Minden megmarad a gépünkön úgy, ahogyan volt. Kísérletezhetünk, próbálgathatjuk a Linuxot, és ha vissza akarunk térni eredeti rendszerünkhöz, csak ki kell venni a CD-t, és ismét újraindítani a gépet. A magyar nyelvű UHU-Linux live-CD erről a címről tölthető le: http://uhulivecd.linuxuser.hu/.

A kedvcsináló után nem marad más hátra, mint jó ismerkedést kívánni a Linuxhoz azoknak, akik megelégelték a Windowst.

Bogdányi Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgikus szövegek missziója
Élő víz
Élőben
Erkölcs nélkül nincs emberi közösség
A salamoni bölcsesség – és ráadásai
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új templom Nyíregyházán
Hálaadás Cinkotán
Jézusi tantervvel induljon az új tanév!
Működik a MEK-iroda
Ajándékba kapott istenháza
Keresztutak
„Egyetlenek”
Evangélikusok
In memoriam Endreffy Zoltán
Thököly Imre halálának háromszázadik évfordulójáról emlékeztek meg Késmárkon
Most kellett lehajolni az ajándékért
e-világ
Windows és Linux
Vége a nyárnak…
A hét témája
Emlékezés – híd a jövő felé
Az út kezdetén
„Még rengeteg a tanulnivalónk”
A közelmúlt krónikája
A magyarországi evangélikusság anépszámlálási adatok tükrében
Fáradozzatok a városnak békességén!
Sarepta-évforduló
Kossuth Lajos Amerikában
A szabadságharcra emlékeztek
A tulajdonrendezésről szóló kormánydöntés egyházi fogadtatása
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
A megparancsolt szeretet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Teremtésbeli rendetlenség?
Szószóró
Eltelt egy év
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 39 Windows és Linux

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster