EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 39 - Thököly Imre halálának háromszázadik évfordulójáról emlékeztek meg Késmárkon

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Thököly Imre halálának háromszázadik évfordulójáról emlékeztek meg Késmárkon

A felső-magyarországi és erdélyi fejedelem, Thököly Imre halálának háromszázadik évfordulójáról emlékeztek meg kedden a szlovákiai Késmárkon, ahol a Nemzeti Kegyeleti Bizottság szervezésében megkoszorúzták a város szülöttjének sírját.

A Magas-Tátra lábainál elterülő Szepesség mintegy húszezer lakosú, szlovák nemzetiségű városa ma is őrzi Thököly emlékét, hiszen Késmárk szívében ma is ott áll a Thököly-vár, és egyedülálló műemlékében, az evangélikus fatemplommal egybeépült Újtemplomban látható a Thököly-mauzóleum. Itt nyugszanak a fejedelem 1906-ban Törökországból hazahozott hamvai, ezért évente magyar turisták ezrei látogatnak el ide; a város és számos megmaradt műemléke elválaszthatatlanul kötődik a magyar történelem évszázadaihoz – emlékeztetett rá az MTI-nek nyilatkozó Jordán József, a mindössze kis szórványt alkotó késmárki magyarok egyike, a megemlékezés helyi szervezője.

A keddi megemlékezés az evangélikus Újtemplomban bemutatott kétnyelvű istentisztelettel kezdődött, majd a Nemzeti Kegyeleti Bizottság képviseletében Katona Tamás történész, a város nevében pedig Igor �ajtlava polgármester mondott beszédet. A Thököly életét méltató Katona Tamás arról beszélt, hogy a fejedelem mozgalma nem volt hiábavaló, mert ennek következtében az uralkodó kénytelen volt visszatérni az alkotmányossághoz és biztosítani a protestáns vallásgyakorlás szabadságát. Emlékeztetett arra, hogy Ferenc József 1904-ben leiratot intézett Tisza István miniszterelnökhöz arról, hogy Rákóczi, Thököly és társaik földi maradványait haza kell hozni Törökországból. Ez 1906-ban meg is valósult; a fejedelem hamvai hatalmas ünnepség keretében a kassai dómban lettek elhelyezve.

A mintegy száz fő részvételével lezajlott késmárki megemlékezésen számos magyarországi intézmény képviseltette magát. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság, az Országgyűlés, a honvédelmi, a belügyi tárca, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Miniszterelnöki Hivatal, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Határon Túli Magyarok Hivatala, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, a kassai magyar főkonzulátus, a Rodostó Alapítvány, az ’56-os Szövetség, a Recski Szövetség, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Rákóczi Szövetség képviselői helyeztek el koszorút, Szlovákiából pedig a helyi önkormányzatot, illetve a Magyar Koalíció Pártjának kassai alapszervezetét és a Csemadokot (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) képviselő küldöttségek koszorúztak.

Az Országgyűlés képviseletében koszorúzó alelnök, Mandur László az MTI-nek elmondta: „Az igazságért és a szabadságért küzdő Thököly annak idején az ügy érdekében szövetségeket is kötött. Úgy gondolom, hogy mi, az Európai Unió és a NATO keretében szövetséget kötött szlovákok és a magyarok a késmárki emlékezésnek ilyenformán jelképes jelentést is tulajdoníthatunk, abban a hitben, hogy újkori szövetségeink jobbnak bizonyulnak azoknál, amelyek Thökölynek sikerültek. Erre a mai esemény is okot ad: két, egymás mellett élő nép, a szlovák és a magyar ugyanúgy sajátjának tekinti Thököly Imrét.”

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgikus szövegek missziója
Élő víz
Élőben
Erkölcs nélkül nincs emberi közösség
A salamoni bölcsesség – és ráadásai
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új templom Nyíregyházán
Hálaadás Cinkotán
Jézusi tantervvel induljon az új tanév!
Működik a MEK-iroda
Ajándékba kapott istenháza
Keresztutak
„Egyetlenek”
Evangélikusok
In memoriam Endreffy Zoltán
Thököly Imre halálának háromszázadik évfordulójáról emlékeztek meg Késmárkon
Most kellett lehajolni az ajándékért
e-világ
Windows és Linux
Vége a nyárnak…
A hét témája
Emlékezés – híd a jövő felé
Az út kezdetén
„Még rengeteg a tanulnivalónk”
A közelmúlt krónikája
A magyarországi evangélikusság anépszámlálási adatok tükrében
Fáradozzatok a városnak békességén!
Sarepta-évforduló
Kossuth Lajos Amerikában
A szabadságharcra emlékeztek
A tulajdonrendezésről szóló kormánydöntés egyházi fogadtatása
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
A megparancsolt szeretet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Teremtésbeli rendetlenség?
Szószóró
Eltelt egy év
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 39 Thököly Imre halálának háromszázadik évfordulójáról emlékeztek meg Késmárkon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster