EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 41 - Jézus felszabadít

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Jézus felszabadít

A keresők istentisztelete Budapesten is újra hívogatja azokat, akik még nem tapasztalták meg Jézus megváltó szeretetét. Október 16-án este várja a budavári Bécsi kapu téri templom a lelki szabadság megtalálására vágyó fiatalokat. A résztvevők már fél hattól élhetnek az egyházunk gyakorlatából kikopott gyónás lehetőségével. Horváth-Hegyi Olivért, az Északi Egyházkerület püspöki titkárát, a Tamás-mise egyik szervezőjét egyebek mellett arról kérdeztem, hogy a mostani alkalom más lesz-e, mint az első volt, és hogy mit jelent a mottó…

Úgy hírlik, hogy október 16-án kissé más mise részesei lehetnek az érdeklődők, mint pünkösdkor a Deák téren. Min változtattak a szervezők?

– A visszajelzésekből is tudjuk, de magunk is éreztük, hogy a fél évvel ezelőtt megrendezett két és fél órás Tamás-mise bizony hosszú volt. Mindenképpen gördülékenyebben kell megoldanunk az úrvacsorai részt, amely elhúzódott, valamint az imajárást, amelynek keretében a résztvevők a térdeplő imádságot, a személyes áldást, a gyertyagyújtást vagy a meditatív csendességet választhatják. Lerövidítjük az imádságot, és a jelenlévők várhatóan nagy száma miatt a pünkösdihez képest megháromszorozzuk az áldást osztó lelkészek létszámát. Az a célunk, hogy ez az istentisztelet ne legyen hosszabb két óránál.

A zenei rész változatlan marad? Többen is nehezményezték, hogy nincsenek hagyományos korálok.

– A Tamás-mise a keresők, a kételkedők istentisztelete. Abban a pillanatban, amikor valaki beépül egy gyülekezetbe, találkozni fog a korálokkal. Az énekek tekintetében mi most a pünkösdi misén kialakult arányokat szeretnénk megtartani.

A mise mottója: „Szabad vagy!” Mit jelent ez?

– Legalább két dolgot jelenthet. Egyrészt hirdetheti az egyházról, hogy befogadó közösség vagyunk, tehát bármilyen ember is vagy, szabadon jöhetsz hozzánk. A zöld plakátokon, szórólapokon található jelmondatunk tehát semmiképpen sem az egyház rosszul értelmezett liberális gondolkodására utal, hanem a krisztusi nyitottságra. Jézus mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan…” (Mt 11,28) Arra gondoltunk, hogy érdemes lenne olyan megszólítást találnunk, amelynek hallatán (olvastán) a nagyvilágban járó-kelő emberek felkapják a fejüket. Olyan megszólításra gondoltunk, amely érdekes, amely nem megszokott az egyházi szóhasználatban. Az a célunk, hogy eljöjjenek az emberek. A konzervatív, a hagyományokat mindenek fölé helyező keresztények számára lehet, hogy idegenül hangzik, de mi elsősorban a keresőkhöz szeretnénk szólni. Ezért célszerű volt a világi szóhasználatból választani a mottót.

Az embereknek az egyházzal kapcsolatban legelőször a kötöttség jut az eszükbe…

– Pontosan arra utal ez a kijelentés, hogy te Jézusban szabad ember vagy. Szabadon élheted meg a hitedet, nem kényszerből; szabadon tartozhatsz az egyházhoz úgy, hogy azt senki sem teszi számodra kötelezővé. A lelki szabadság lehetőségére, a szabad döntés lehetőségére igyekszünk rámutatni ezzel a mondattal: szabad vagy arra, hogy keresztény légy. Szabad vagy arra, hogy Jézushoz tartozz, hogy keresztény emberként gondolkodj. Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok lássák meg: szabad akaratukból tartozhatnak Jézushoz, mindenféle kényszertől mentes, hitbeli döntés alapján élhetnek. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az egyház célja nem az, hogy az istentiszteleti alkalmakkal magához láncolja a betévedőket, hanem hogy Jézushoz vezesse őket. Az egyházban hangzik Isten igéje, amely tényleg idő- és térbeli korlátozást jelent, de mindemellett egész keresztény életünket úgy szeretnénk megélni, hogy Krisztusban és általa szabadok vagyunk a bűntől. Ha már bennem él Krisztus, akkor ez a szabadság a jóra fog felszabadítani engem. És ekkor már nem köteléknek tartom az egyház szokásait, hanem olyasvalaminek, ami belülről, a szabadságból fakad.

A szabadság üzenetét úgy is értelmezhetjük, hogy a hitre térés megtisztít azoktól a világi rossz szokásoktól, amelyek rabbá tesznek bennünket?

– Így van. Ez is benne lesz. Minden Tamás-mise offertóriumának a felét valamilyen nemes célra szeretnénk felhasználni. Pontosan a mostani mottóból következik az, hogy az alkoholbetegek rehabilitációjával foglalkozó, evangélikus gyökerű györkönyi Szőlőtő Alapítvány kapja meg az összeget, hogy ezáltal is hirdessük: szabad vagy. Azaz ha Jézushoz tartozol, akkor szabad leszel a függőségeidtől. Ez a mise során az igehirdetésben is szerepet kap, az alkalom végén pedig szabadult alkoholisták mondanak majd pár szót arról, hogy Jézus hogyan tette őket szabaddá.

Czakó Kriszta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Visszaszámlálás
Élő víz
Isten céldátuma
Isten iskolájában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új törvénykönyvet fogadott el a zsinat
Százéves a fasori templom
Lelkésziktatás bordásfalak között
Szólt az Úr Jónás által Ninivéhez és Kissomlyóhoz
Luxushotel és kápolna
„Új éneket adott…”
Emléktábla-avatás Szenden
Építőkockák egy csendesnapról
Keresztutak
Tovább bővült az LVSZ
Kereszthez űző keresztek
Függetlenül, de továbbra is szervezetten…
Tamás-templom Szegeden
Jézus felszabadít
Evangélikusok
„A személyes kapcsolatokat kell erősítenünk…”
Megemlékezés Csepregi Zsuzsanna lelkész halálának tizedik évfordulóján
e-világ
Széles sávú internet
Keresztény szemmel
Jubileumok
A hét témája
900 kilométert átívelő barátság
Keresztapaprogram Déván
Közlemények, nyilatkozatok
Protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Levelek a siralomházból
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Madarász Gyula kiállítása a Vármegye Galériában
A kommunikáló egyház
A vasárnap igéje
Lukács és Máté, miközben az evangéliumot írják, beszélgetnek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mostoha- vagy édestestvér-e Izrael?
Szószóró
Deák téri híradás
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 41 Jézus felszabadít

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster