EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 41 - Széles sávú internet

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Széles sávú internet

Az internetes „ősidőkben” (azaz úgy tíz évvel ezelőtt) Magyarországon az egyszerű földi halandó csak telefonos modemmel tudott kapcsolódni a világhálóhoz. A modem fél percig jó hangosan fütyült, és csak utána jött létre a kapcsolat. Meglehetősen alacsony sebességgel működött a modemes internetelérés: néha tíz perceket is várni kellett az e-mailek letöltésére. Egy komolyabb dokumentumnak (például egyházunk aktuális névtárának) a letöltése akár egy teljes órát is igénybe vett. Eközben persze súlyos forintokat fizettünk minden percért. Ma már csigainternetnek hívják a világhálóhoz való hozzáférés ezen idejétmúlt módját. Habár még ma is sokan használják a modemes internetelérést, rengeteg új lehetőség áll a rendelkezésünkre. A nagyobb sebességű internetet a szaknyelvben a széles sávú jelzővel illetik.

Hogyan hasonlítsuk össze a modemes internet sávszélességét az új szolgáltatásokéval? Csak néhány számot említünk: modemmel maximum 56 kbps (kilobit per szekundum) lehet az internetkapcsolatunk sebessége (de ahol rosszak a vonalak, lehet sokkal kevesebb is). A széles sávú internet legelterjedtebb, vezetékes telefonvonalon működő ADSL-szolgáltatása ennek csaknem a tízszeresét (512 kbps) kínálja az alapcsomagban, de akár ennek a hatszorosa is lehet az internet letöltési sebessége. Egyes kábeltelevíziós szolgáltatók is kínálnak internet-hozzáférést: a UPC Chello nevű alapcsomagja 2560 kbps sebességű letöltéseket tesz lehetővé, azaz majdnem ötvenszer gyorsabb a modemes internetnél.

Mit lehet kezdeni ezzel a hihetetlennek tűnő „világhálós” tempóval? Először is kényelmesen lehet honlapokat nézegetni, böngészni. A távoli honlapok képei is pillanatok alatt megjelennek a gépünkön. Olvashatunk on-line újságokat, lapozgathatunk ismerőseink világhálós fotóalbumában, letölthetjük a legújabb szoftvereket, és alig kell várnunk, mindezek pillanatok alatt történnek. Ráadásul a széles sávú szolgáltatások túlnyomó része átalánydíjas, azaz éjjel-nappal kapcsolódhatunk az internethez, és nem kell számolgatnunk a perceket: így is, úgy is csak az átalánydíjat fizetjük.

A széles sávú internet kapcsán egyre jobban terjed a világháló szórakozásra, szabadidős célokra való használata: filmeket és zenéket tölthetünk le, majd nézhetünk, illetve hallgathatunk meg a számítógépünkön. Egyes televíziós és rádiós csatornák, melyeket nem lehet országszerte fogni, a világhálón keresztül bárhol hozzáférhetők. Ilyen például a katolikus rádió és a Hír Tv, melyeknek az aktuális programját hallgathatjuk, illetve nézhetjük az interneten keresztül. Arra is van lehetőség, hogy például a Duna Tv vagy a Magyar Rádió archívumából kiválogassuk és letöltsük a régebbi műsorokat. Nincs messze már az az idő sem, amikor a videotékából való kölcsönzés helyett a világhálóról töltjük le az esti filmet – csekély díjazás ellenében.

Lehetőség van olcsóbb telefonálásra is. A VoIP („voice over IP”, magyarul hangátvitel a hálózaton) szolgáltatást egyre többen nyújtják a széles sávú internettel rendelkezőknek. Akik élnek vele, olcsón hívhatják a vezetékes számokat világszerte, de akár a hazai vezetékes számokat is olcsóbban érhetik el, mint a telefonon tárcsázva. Például a UPC Chello egy csomagban adja a széles sávú internet-hozzáférést és az internetes telefonszámot. Akinek ADSL-internetje van, választhatja például a NeoPhone szolgáltatását, sőt akár egy külön IP telefonkészüléket is csatlakoztathat a világhálóhoz.

Hogyan juthatunk hozzá széles sávú interneteléréshez? Először is utána kell járnunk annak, hogy milyen szolgáltatás érhető el a lakóhelyünkön. A vezetékes telefonhálózat egyre nagyobb részén érhető már el az ADSL-szolgáltatás, mely a széles sávú internetezés legelterjedtebb módja. Sok településen van internetes szolgáltatás a kábeltelevíziós hálózaton. Városokban és kistelepüléseken egyaránt működnek kisebb helyi szolgáltatók, amelyek mikrohullámú rádiós internetelérést kínálnak.

A széles sávú internet területén egyházunk kommunikációs partnere az Enternet. Az Országos Egyházi Iroda és a kerületi hivatalok ADSL-internet-elérését az Enternet szolgáltatja. Ezenkívül huszonegy evangélikus e-Magyarország-pont világhálós hozzáférését, valamint számos gyülekezetünk és intézményünk internetelérését is biztosítja. A nagyszámú evangélikus előfizetés alapján speciális kedvezményeket vehetnek igénybe az Enternetnél a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményei és az egyházi dolgozók. Megrendelőlapot az adsl@lutheran.hu e-mail címen lehet kérni.

Bogdányi Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Visszaszámlálás
Élő víz
Isten céldátuma
Isten iskolájában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új törvénykönyvet fogadott el a zsinat
Százéves a fasori templom
Lelkésziktatás bordásfalak között
Szólt az Úr Jónás által Ninivéhez és Kissomlyóhoz
Luxushotel és kápolna
„Új éneket adott…”
Emléktábla-avatás Szenden
Építőkockák egy csendesnapról
Keresztutak
Tovább bővült az LVSZ
Kereszthez űző keresztek
Függetlenül, de továbbra is szervezetten…
Tamás-templom Szegeden
Jézus felszabadít
Evangélikusok
„A személyes kapcsolatokat kell erősítenünk…”
Megemlékezés Csepregi Zsuzsanna lelkész halálának tizedik évfordulóján
e-világ
Széles sávú internet
Keresztény szemmel
Jubileumok
A hét témája
900 kilométert átívelő barátság
Keresztapaprogram Déván
Közlemények, nyilatkozatok
Protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Levelek a siralomházból
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Madarász Gyula kiállítása a Vármegye Galériában
A kommunikáló egyház
A vasárnap igéje
Lukács és Máté, miközben az evangéliumot írják, beszélgetnek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mostoha- vagy édestestvér-e Izrael?
Szószóró
Deák téri híradás
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 41 Széles sávú internet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster