EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 24 - Virágcsokor helyett…

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Virágcsokor helyett…

Diákkoromban mindig június elején köszöntöttük a pedagógusokat. Úgy tudom, újabban már nem mindenütt tartják számon a pedagógusnapot, de én úgy érzem, manapság is bőven van mit, van kit megköszönnöm nekik. Különösen is gondolok most a hároméves püspöki szolgálatom alatt közelebbről megismert pedagógusokra, evangélikus iskoláink, óvodáink hűséges, áldozatkész csapatára. Konkrét arcok és nevek jelennek meg előttem, de ezek említésétől most eltekintek, hiszen kissé szubjektív köszöntésem és köszönetem nem korlátozódhat csupán az általam jobban ismert déli egyházkerületi pedagógusokra.

Kedves Pedagógusok!

Mindenekelőtt hálás vagyok Istennek, hogy vagytok, hogy újra vagytok! Köszönöm, hogy már háromszor annyian vagytok egyházunkban, mint mi, lelkészek. Köszönjük, hogy sokkal, de sokkal több gyermeket, fiatalt értek el, mint mi, lelkészek.

Évtizedeken át megpróbáltak elválasztani minket egymástól. Sőt megkíséreltek kijátszani, szembeállítani minket egymással. De most újra egy hajóban, közös célok felé evezhetünk. Még nem mindig húzzuk egy ritmusban az evezőket. Még nem mindig beszélünk közös nyelvet. Még szoknunk, tanulnunk kell egymást. De hiszem, jók az esélyeink a hosszú távú együtt hajózásra. Egész egyházunk s benne sok szempontból megrendült, meggyengült gyülekezeteink számára oktatási intézményeink többezres, ígéretes diákserege és túlnyomó többségében elkötelezett pedagógusgárdája – minden negatív demográfiai trend ellenére – reményt ébreszt a jövő, a holnap egyháza tekintetében.

Hála Istennek, lelkészi karunk igencsak megfiatalodott. Tapasztalatom szerint az új kihívásokhoz még csak részben tudtunk felnőni. Jelentős, igazán még ki nem aknázott kincset jelent számunkra a pedagógusainkkal való együttműködés lehetősége. Vallom, hogy lelkészeknek és pedagógusoknak kölcsönösen szükségük van egymásra. Lelkészeinknek, akik részben még mindig magányosan küzdő szabad harcosok, szólisták, meg kell tanulniuk pedagógusainktól a csapatjáték, a kóruséneklés, az együttműködés készségét.

A rendszerváltás óta ránk szakadt szabadságban lelkészi karunk egy része úgy véli, hogy fölötte – jó esetben – csak az Úristen áll, aki viszont úgysem szól bele mindennapos szolgálatunk rendjébe vagy éppen rendetlenségébe… Érdemes és üdvös lenne átvenni valamit pedagógusaink fegyelmezettségéből. Számukra nem kérdés, hogy a szellemi, lelki munkavégzéshez is elkerülhetetlenül hozzátartozik a munka- és tanrend, valamint a továbbképzés. S bizony nem a „sola gratia”, a kegyelem elárulása a regisztrált, mérhető rend és teljesítmény számonkérése. Ugyanakkor pedagógusainknak szükségük van mindazon spirituális értékekre, melyek átadására lelkészeinknek van képzettségük és mandátumuk. Ebben az összefüggésben nagy reménységgel, de a sok nyitott és rendezetlen kérdés miatt némi szorongással várom az iskolalelkészek fokozatos szolgálatba lépését nagyobb oktatási intézményeinkben.

Szükséges, hogy ezt a kívánatos fejlődést a zsinati törvényalkotás is katalizálja. Ugyanakkor újra meg újra szembesülök azzal, hogy rendezetlen az iskolalelkészek képzése, továbbképzése, és számos munkajogi kérdőjel terheli még alkalmazásuk ügyét.

Az iskolalelkészség, mint új lehetőség és kötelezettség, várhatóan sok helyütt felszínre hozza majd gyülekezeteink és iskoláink hatékony együttműködésének gyenge pontjait. Ilyen neuralgikus pont a lakáskérdés, amelyet jövőorientált bölcsességgel, túllátva a rövid távú, önző érdekeken, leginkább az egyházközségek tudnának orvosolni, ahol inkább akad erre használható ingatlan, mint az iskolák kezelésében.

Sajnos időnként feltétetik a kérdés: ki kiért, miért felelős? Iskolafenntartó gyülekezeteink vannak? Netán inkább fordítva: gyülekezetfenntartó iskoláink?! Hamis és veszélyes a kettő szembeállítása, egymás elleni kijátszása. Igazán a békés és konstruktív koegzisztencia, illetve proegzisztencia viheti előbbre közös szolgálatunkat, építheti az egyház jövőjét, a jövő egyházát és társadalmát.

Érdemes megszívlelni Wolfgang Huber berlini püspök sorait: „Nem lehet úgy beszélni az egyház jövőjéről, hogy ne érintenénk az egyház és az oktatás kapcsolatát. A tanítás feladata az egyház tevékenységének lényegéhez tartozik. Ennek különböző helyszínei vannak: elsősorban maga a gyülekezet, másodsorban az egyház saját oktatási intézményei, harmadsorban pedig az államilag fenntartott intézmények. Szükség van a jövőben is világos koncepcióra és merész lépésekre mindhárom szinten.” (Az egyház a 21. században – A sokszínű jövő. Szerkesztette Manfred Kock. Kálvin Kiadó, Budapest, 2004, 169. oldal)

Jó lenne minél gyakrabban együtt gondolkoznunk erről a közös jövőről, világos koncepciókról, a szükséges merész lépésekről. Már nagyon várom, hogy július elején az országos evangélikus pedagóguskonferencia keretében újra személyesen is találkozzunk.

Mindenkit szeretettel várunk Békéscsabára, a reménység szerint hamarosan már evangélikus (!) csabai kollégiumba! A közelgő viszontlátás reményében kívánok testi-lelki felfrissülést hozó nyári vakációt, őszinte tisztelettel és hálás szeretettel:


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Magány
Imádság életerőért
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nagy álmok álmodói
Új egyházmegye új tisztségviselői
A békesség kötelékében
Fókuszban a konfirmáció
Felügyelői vizit
Keresztutak
Protestáns földművesnap Németországban
Jordániában forgatják az új Jézus-filmet
Evangélikus lelkész a Magyar Cserkészszövetség új elnöke
Virágzik a lengyel papexport
Az „áttérési” magatartás kódja
Zeusz visszatér az Olimposzra
Tanszék a szektakérdésnek
Afrikai gyermekekért imádkoztak
Gospelhajó a Rajnán
Letölthető imák MP3 formátumban
Egyházi háziáldás-szolgálat
Korán-magoló rabbajnokság
Az emigránsok csatlakoztak Moszkvához
Szabadulás a függőségtől
Közgyűlés tortával
Múltidézés Lehel Lászlóval
Klinikai lelkigondozók tanácskozása
Evangélikusok
Virágcsokor helyett…
Lelkésznő a végeken
Aki átlépett a határokon
e-világ
Informatikaoktatás a határ mellett
Keresztény szemmel
A Szentháromság titka és imádata
12 + 1 házasember
Isten Báránya,
evél&levél
Újra a meddőségről mint életcélról
Tisztelt Bence István!
Hány éves a Losung?
Válasz a Losung-levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kő kerestetik
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Deák téri szoboravatás
Megnyílt a 17. budapesti Bach-hét
Pünkösdi dalnokok
Irány a Ráday utca!
A csend hercege
A Szentháromságra mutató zenei gyakorlat
Ifjúság, forradalom és megtorlás
Ne csak halottak napján…
Töltött méteres kalács
A vasárnap igéje
Próféták leszünk – vagy nem leszünk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Fizessek-e tizedet?
Szószóró
Küzdelem az idővel és önmagunkkal
Cantate
Ősi gyökereink és a belőlük fakadó ágak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 24 Virágcsokor helyett…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster