EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 24 - Ne csak halottak napján…

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Ne csak halottak napján…

Előadás a Házsongárdi temető síremlékeiről

Temetőben járva az emberben általában arcok, emlékek, szeretett hozzátartozóinak szavai idéződnek föl, s óhatatlanul elgondolkozik az elmúlásról. Ám akadnak olyanok is, akiket a sírkert látványa nem elmélkedésre, hanem tettekre sarkall. Gergelyné Tőkés Erzsébet egy közülük. Célja a kolozsvári Házsongárdi temető magyar síremlékeinek megóvása. Ezért hozta létre 1999-ben a Házsongárd Alapítványt, amelynek működési keretét egyelőre az Erdélyi Református Egyházkerület biztosítja. A kezdeményező a szervezet tevékenységét ismertette – a Hungaria Nostra Alapítvány felkérésére – május 30-án a Magyar Nemzeti Galéria B épületében tartott előadásában.

„Itt áll a temető tanúnak, / Fejfáin magyar még a szó…” – írhatta 1920-ban Reményik Sándor (1890–1941) evangélikus költő Íme, bizonyság… című versében. Napjainkban e sor még igaz, de tény, hogy kincses Kolozsvár több évszázados múltra visszatekintő, a határokon túl is jól ismert köztemetőjében új nyughelyet csupán a régebbi sírok „felszámolásával” találhatnak egy-egy elhunytnak. S a hozzátartozók találnak is, hiszen – bár a temető egésze műemlékvédelem alatt áll – maguk a sírok nem védettek. Pedig ebben a temetőben nyugszik a magyar történelem és művelődéstörténet számos kimagasló személyisége: többek között az idézett poéta, valamint Apáczai Csere János (1625–1659) filozófiai és pedagógiai író, tanár, teológus, Tótfalusi Kis Miklós (1650–1702) nyomdász, Szenczi Molnár Albert (1574–1639) zsoltárfordító, filológus, nyelvtudós, Jósika Miklós (1794–1865) regényíró, Dsida Jenő (1907– 1938) költő vagy Kós Károly (1883–1977) építész, író.

A Házsongárd Alapítvány – mondotta az előadó – hat évvel ezelőtt kettős céllal jött létre: nagyjaink elpusztult sírjainak gondozása végett, valamint azért, hogy bevonják a kegyeleti munkába az ifjúságot. Mert – amint azt a nyugalmazott fizikatanárnő hangsúlyozta –, aki sírt gondoz, nem lesz sírrongálóvá, megszereti, megismeri a történelmet, és mindent megtesz azért, hogy a szó szoros értelmében ápolja a jeles emberek emlékét. Az egykori pedagógus lapunknak arról számolt be, hogy volt iskolájának, a Báthori István Líceumnak a diákjait vitte temetői sétára. Az ő hozzáállásuk, lelkesedésük nyomán született meg az alapítvány létrehozásának gondolata.

A kőműveseknek és kőrestaurátoroknak az évek során számos ismert és kevésbé ismert magyar nyughelyét sikerült helyreállítaniuk, új alapot készítve a sírnak, arra állítva a megtisztított, lecsiszolt emlékművet.

Előadásában Gergelyné számítógépes prezentációval mutatta be – Madas Pál matematika–informatika szakos tanár segítségével – azokat a sírokat, amelyek a Hungaria Nostra Alapítvány anyagi támogatásának köszönhetően megújultak; ilyen például a Szathmári Pap család – Zsigmond (1703–1760) református püspök, Mihály (1737–1812) református kollégiumi professzor és Hanna (�1804) –, továbbá Fojt Jakab (�1723) gyógyszerész sírköve. Utóbbi hantján ez a felirat áll: „Fojt Jakab volt nevem, Eperjest születtem, / 44 esztendőt tött rövid életem, / De abban is ennek a sok szegénynek éltem / Árva s özvegy előtt ajtót be nem tettem. / 12 esztendőt Hock Sárával laktam, / De csak egy napjaim soha meg nem untam / kire s két árvára szomorú gyászt hattam, / Két fiamat penig magam is sirattam.”

Épp ily szívet melengető volt hallani Újfalvi Sándor (1792–1866) emlékíró „búcsúszavait” is: „Zord sziklák közt bércek ormán / A vadakkal harcra keltem: / S egy szelid galamb halálán / Mégis megtört szívem-lelkem. / Galamb szelid nőm sírjára / Sóhajtás közt hull a könnyem: / Szerelmed népem hazája / Tartá csak a lelket bennem. / Most teljesül óhajtásom, / Itt nyugszom hű társam mellett, / S lelkem boldog lesz, ha látom, / Felvirulva nemzetemet.”

A krónikás hely hiányában sajnos nem teheti meg, hogy az előadásban szereplő valamennyi személyt és síremléküket bemutassa. A főkormányszéki levéltár igazgatójának, Mike Sándornak (1795–1867) a neve azonban mindenképp megemlítendő, hiszen ő erejét nem kímélve másolta, mentette a szebeni levéltár iratait, süketséggel „fizetve” egy hideg, huzatos helyiségben végzett lelkiismeretes munkájáért. Szomorú, hogy sírját darabokra törték, de öröm, hogy – amennyire lehetséges volt – a Házsongárd Alapítvány felújította.

A szervezetnek a Hungaria Nostra Alapítvány adományából tizenegy síremléket sikerült helyreállítania. Ugyancsak jó hír, hogy az iktári Bethlen-kripta kertjében elkezdtek kialakítani egy kőtárat. Tíznél több félredobott, részben megcsonkított 18–19. századi sírkövet tudtak eddig odaszállítani, és remélik, hogy egyszer ezeket is restaurálhatják és újra felállíthatják majd…

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Magány
Imádság életerőért
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nagy álmok álmodói
Új egyházmegye új tisztségviselői
A békesség kötelékében
Fókuszban a konfirmáció
Felügyelői vizit
Keresztutak
Protestáns földművesnap Németországban
Jordániában forgatják az új Jézus-filmet
Evangélikus lelkész a Magyar Cserkészszövetség új elnöke
Virágzik a lengyel papexport
Az „áttérési” magatartás kódja
Zeusz visszatér az Olimposzra
Tanszék a szektakérdésnek
Afrikai gyermekekért imádkoztak
Gospelhajó a Rajnán
Letölthető imák MP3 formátumban
Egyházi háziáldás-szolgálat
Korán-magoló rabbajnokság
Az emigránsok csatlakoztak Moszkvához
Szabadulás a függőségtől
Közgyűlés tortával
Múltidézés Lehel Lászlóval
Klinikai lelkigondozók tanácskozása
Evangélikusok
Virágcsokor helyett…
Lelkésznő a végeken
Aki átlépett a határokon
e-világ
Informatikaoktatás a határ mellett
Keresztény szemmel
A Szentháromság titka és imádata
12 + 1 házasember
Isten Báránya,
evél&levél
Újra a meddőségről mint életcélról
Tisztelt Bence István!
Hány éves a Losung?
Válasz a Losung-levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kő kerestetik
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Deák téri szoboravatás
Megnyílt a 17. budapesti Bach-hét
Pünkösdi dalnokok
Irány a Ráday utca!
A csend hercege
A Szentháromságra mutató zenei gyakorlat
Ifjúság, forradalom és megtorlás
Ne csak halottak napján…
Töltött méteres kalács
A vasárnap igéje
Próféták leszünk – vagy nem leszünk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Fizessek-e tizedet?
Szószóró
Küzdelem az idővel és önmagunkkal
Cantate
Ősi gyökereink és a belőlük fakadó ágak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 24 Ne csak halottak napján…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster