EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 24 - Isten Báránya,

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Isten Báránya,

avagy egy báránypörkölt története, ahogy egy nagytarcsai látta

Előre kell bocsátanom: ebben a történetben sok lesz a bárány, de legyen mindenki elnéző velem, mert nem mindig van ez így. Ott kezdődik a dolog, hogy a nevem – Baranka – „báránykát” jelent. Ez azt mutatja, hogy az én őseim között is vannak felvidéki szlovákok; olyanok, akik nem álltak meg Nagytarcsa környékén az 1720-as években, hanem tovább vándoroltak, s Békéscsabán telepedtek le, létrehozva ezzel az ország legnagyobb evangélikus gyülekezetét.

A másik bárány az áldozat. Hogy melyik? Ez máris jó kérdés a kedves Olvasó részéről. Egyrészt az, amelyiket egy nagytarcsai tanyán vágtak le. Másrészt az, amelyiket Jeruzsálemen kívül. De még ne kalandozzunk ilyen messzire…

Nem főztem még báránypörköltet. Birkát már igen. Egy fél birkát egyszer fel is daraboltam, ahogy tudtam. Most viszont a legelején kezdtük. Kimentünk a tanyára Tagai Pista barátommal, s megnéztük a bárányokat. A gyerekeim is élvezték a sok állat látványát. Megbeszéltük, hogy másnap reggel kiválasztjuk az áldozatot. Sütő György, a gazda vállára vette a kiszemeltet, megmérte, majd egy gyors mozdulattal levágta. Utána nagy gyakorlottsággal és precizitással látott neki a nyúzásnak, ezért egy fél óra múlva már kezünkben tarthattuk a bundácskát, majd azonnal elvittük egy szőrmekikészítőnek.

Itt meg kell állnunk pár percre. Lehetetlen, hogy ne idézzem Ézsaiást. A Krisztus előtt a 8. században élt próféta a következőket írja Jézusról, a másik feláldozott bárányról: „Amikor kínozták, alázatos maradt, száját sem nyitotta ki. Mint a bárány, ha vágóhídra viszik, vagy mint a juh, mely némán tűri, hogy nyírják, ő sem nyitotta ki a száját. Fogság és ítélet nélkül hurcolták el, de kortársai közül ki törődött azzal, hogy amikor kiirtják a földön élők közül, népe vétke miatt éri a büntetés?!” (Ézs 53,7–8) Az Ószövetség népe számára természetes volt, hogy bűneik miatt feláldoztak egy bárányt. A fejére tették a kezüket, elsorolták a lelkiismeretüket terhelő vétkeket, és levágták az állatot. Minden ilyen áldozat előképe volt a golgotai nagy áldozatnak. Volt valami mélységesen megrendítő abban, hogy egy állat szenved az ember bűnéért. Most már értem. Jobban átérzem. Ennek a báránynak – itt a tanyán – nem volt semmi esélye. Nem szállhatott szembe a sorsával. El kellett pusztulnia. Valóban néma volt – ahogy a Biblia írja. Csak egy-két perc elteltével, agóniájában próbált levegőhöz jutni, mindhiába. A torka átvágva. Nincs visszaút. Nem lehet helyrehozni. Szükséges volt, hogy az emberek időről időre átéljék saját helyzetüket.

A saját helyzetünket??? Igen. A mi állapotunkat. Mert ilyenek vagyunk. Semmi esélyünk, amikor a bűnös énünkkel kerülünk szembe. A pszichológia ezt árnyékszemélyiségnek hívja. Úgy visznek bennünket a különféle eszmék, áramlatok, követendőnek ítélt, helyesnek tartott értékítéletek, ahogy akarnak. Nincs választási lehetőségünk. Nem szállhatunk szembe a sorsunkkal. S végül már hiába próbálunk levegőt venni, új életet kezdeni, nem lehet. Az életcélt elvesztettük, a házasság összetört, a betegség úrrá lett rajtunk, a tragédia mindent felfordított, a követendőnek tartott életstílus csődöt mondott.

S ekkor jön Jézus. A másik áldozati bárány. Az ő esetében még megrendítőbb a nagypénteki történés. Neki van lehetősége megfordítani a dolgot, leszállni a keresztről, mert ő Isten. De nem teszi, mert végigviszi értünk az áldozatot. Értünk, akik nem tudunk változtatni a sorsunkon; mert ennyire szeret. És ő még a halál után is vissza tudja fordítani az eseményeket. Igen, ő helyre tudja tenni az életünkben elrontott dolgokat. S végül a halál után örök életet ad, bár nélküle azt gondoljuk, nincs visszaút. Ez így igaz. De csak nélküle!

Erről a három bárányról szerettem volna beszélni. Az a bárány, melyből pörkölt lett, emlékeztette a „bárányka” nevűt a harmadik Bárányra. Aki egyébként poiménnek, azaz pásztornak is nevezte magát. Bevallom, elbűvöl ez a jó pásztor. A bátorsága, nagysága, szeretete, biztonságot adó jelenléte. A bográcsfőző versenyen ezért adtuk magunknak a Poimén nevet.

Remélem, egy év múlva ismét együtt lehetünk! S ha bárányra esik a választásom, akkor azt a fentiekre való tekintettel is teszem. Köszönöm a verseny többi részvevőjének is a lelkesedését! És köszöntöm a zsűri tagjait. Jó, hogy együtt voltunk! S ha a feltámadott Bárány átalakítja az életünket, az már pünkösd – mindannyiunk saját, egyéni pünkösdje felé – mutat. Hiszem, hogy így lesz!

Baranka György evangélikus lelkész


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Magány
Imádság életerőért
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nagy álmok álmodói
Új egyházmegye új tisztségviselői
A békesség kötelékében
Fókuszban a konfirmáció
Felügyelői vizit
Keresztutak
Protestáns földművesnap Németországban
Jordániában forgatják az új Jézus-filmet
Evangélikus lelkész a Magyar Cserkészszövetség új elnöke
Virágzik a lengyel papexport
Az „áttérési” magatartás kódja
Zeusz visszatér az Olimposzra
Tanszék a szektakérdésnek
Afrikai gyermekekért imádkoztak
Gospelhajó a Rajnán
Letölthető imák MP3 formátumban
Egyházi háziáldás-szolgálat
Korán-magoló rabbajnokság
Az emigránsok csatlakoztak Moszkvához
Szabadulás a függőségtől
Közgyűlés tortával
Múltidézés Lehel Lászlóval
Klinikai lelkigondozók tanácskozása
Evangélikusok
Virágcsokor helyett…
Lelkésznő a végeken
Aki átlépett a határokon
e-világ
Informatikaoktatás a határ mellett
Keresztény szemmel
A Szentháromság titka és imádata
12 + 1 házasember
Isten Báránya,
evél&levél
Újra a meddőségről mint életcélról
Tisztelt Bence István!
Hány éves a Losung?
Válasz a Losung-levélre
Közlemények, nyilatkozatok
Kő kerestetik
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Deák téri szoboravatás
Megnyílt a 17. budapesti Bach-hét
Pünkösdi dalnokok
Irány a Ráday utca!
A csend hercege
A Szentháromságra mutató zenei gyakorlat
Ifjúság, forradalom és megtorlás
Ne csak halottak napján…
Töltött méteres kalács
A vasárnap igéje
Próféták leszünk – vagy nem leszünk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Fizessek-e tizedet?
Szószóró
Küzdelem az idővel és önmagunkkal
Cantate
Ősi gyökereink és a belőlük fakadó ágak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 24 Isten Báránya,

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster