EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 27 - Áldó kezek

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Áldó kezek

Nem csak Váci Mihály érezte, hogy édesanyja áldására szorul (noha nem teljesedett be vágya, mert fia nem a lelkészi pályát választotta). Azok közül is sokan vallják, hogy Isten áldása nélkül nem sokra mennek, akik ugyan nem járnak szüleik hitének útján, de a hit gyökereiből valami mégis kiirthatatlanul megmaradt bennük. Különösen akkor, amikor nehéz út előtt állnak.

Mert könnyű akkor áldani Istent, ha sima az út. Ha egyszerűen csak besétálhatunk a célba a mások által kitaposott ösvényen. Ha fizikai erejének csiszolásával, felkészülten elsőként fut be a sportoló. Ha a tehetséges diák jó hajrával színjelesre érettségizik. Az agg Simeonnak is könnyű volt karjaiba venni a gyermek Jézust a templomban, mert beteljesedett várakozása, célba ért reménysége. Ezt olvassuk a Bibliában: „…akkor karjába vette, áldotta az Istent, és ezt mondta: »Most bocsátod el, Uram, szolgádat beszéded szerint békességgel, mert meglátták szemeim üdvösségedet…«” (Lk 2,28–30) Simeon könnyű szívvel mehetett el, mert életcélja beteljesedett az Üdvözítőben. De nehéz utak előtt, amikor nem látunk egyetlen reménysugarat sem földi céljaink elérésére, amikor egymás után becsukódnak a kapuk, felsóhajtunk-e az énekköltővel: „De új elszánást, új erőt / Ád a te töviskoszorúd”? (EÉ 461,1) Ugyanis a töviskoszorú alatt áldó kezek nyúlnak ki azok felé és fölé, akik tövises utakon járnak.

Sokan vágyódnak ilyen kezek után. Szolgálati időmből most nem azokat az eseményeket kívánom felsorolni, amelyekkel Isten felemelt kezeimmel áldotta meg a gyülekezeteket, a fiatalokat az oltár előtt, konfirmációkor a gyermekeket, a temetőben az elhunyt testvért hozzátartozóival együtt… Merthogy általában ezek az emberek már túl voltak a nehézségeken: az édesanya a szülés után már magához ölelheti gyermekét a kereszteléskor, a konfirmandus a vizsga izgalmai után kapja az igei áldást, és egy fájdalmas életszakasz végeztével bocsátjuk el áldással az elhunytat… Olyan esetekről szeretnék inkább beszámolni, amikor a nehéz út előtt sóvárogtak az emberek az áldásra.

Még a határnyitás előtt eljött hozzám egy keletnémet család azzal a szilárd elhatározással, hogy átmenne a határon. Nem azt kérték tőlem, hogy adjak nekik tanácsot, hol tudnának a legbiztonságosabban átjutni. Egyet kértek csupán: mielőtt nekivágnak nehéz, életveszélyes útjuknak, amikor majd gyermekeikért is fokozott felelősséggel tartoznak Isten színe előtt, adjam mindnyájukra az áldást, hogy épen jussanak át a határon. Láttam, hogy a lebeszélés nem segít. Nem mondhattam, hogy várjanak, mert rövidesen úgyis megnyílik a határ. Nem volt akkor ilyen „prófétai látomásom”. Imádkoztam, és megáldottam őket.

A másik eset az volt, amikor egy hosszú fehér szakállas, pásztorbottal járó idősebb német turista bekopogott a paplak ajtaján. Gyalog jött Németországból, és zarándokolva akart eljutni a Szentföldre. Éjszakai szállás reményében kopogtatott be a papi házba. Mivel római katolikus volt, először Sopronban is egy plébániára nyitott be. Elbeszélése szerint barátságtalanul fogadták, igazoltatták; így jutott el hozzánk, becsengetve a protestáns parókiára. Őszintén felfedte kilétét, úti célját. Befogadtuk éjjelre a zarándokot. (Este még átélhette a náluk ismeretlen élményt, hogy az érettségiző diákok szerenádot adnak tanáraik háza előtt. Szokás szerint most is behívtuk őket pogácsára, üdítőre.) Másnap reggel a zarándok templomunk megtekintése után az oltár előtt azt kérte tőlem, hogy áldjam meg őt a hátralévő nehéz út előtt. Mivel útja minden állomásáról rajzokkal ellátott jegyzeteket készített, a zarándoklat befejeztével (visszafelé már nem gyalog, hanem repülővel ment) könyvet írt, és küldött belőle egy tiszteletpéldányt. Számomra ez „visszahulló áldás” volt.

Testvéreim! Ha nehéz utak előtt állunk, igénybe vehetjük az áldó kezek szolgálatát, mely jöhet lelkipásztorunktól, gyülekezetünk egy tagjától, hittestvérünktől vagy éppen az édesanyánktól…

Szimon János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Áldó kezek
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Épüljetek fel lelki házzá!
Ároni szolgálatban
Lelkészevangélizáció Gyenesen
Szigetkerülés
Déli "családi kiruccanás"
Szolgatársak találkozója
Átadták az első Fébé-díjakat
Mint ázott verebek...
Keresztutak
Vendégségben a bajor diakóniai szolgálatnál
Missziós hétvége Nagyváradon
Új megyés püspökök
"Láttam az Urat!"
Leégett a porvoo-i székesegyház tetőszerkezete
Október a reformáció hónapja
Közönségkapcsolat és egyház: korunk kihívása
Evangélikusok
Százhúsz éves a brassói magyar evangélikus-lutheránus egyházmegye
Iskolaügyek
Hálaadás egy szolgáló életért
Genetika és gyónás
Százhúsz éve született Bajcsy-Zsilinszky Endre
Magyar evangélikusok Nyugaton
e-világ
Ökológia - hittel
Keresztény szemmel
Őszintén az iszlámról
Bárki lehet...
A hét témája
A labdarúgás keresztény szemmel
Szellemi kommunikáció - Isten embere a hit iskolájában
A "Szentlélek hárfája"
Az örömtiprók
Kerextrémek
A levita, aki elaludt az őrségen
evél&levél
Tessedikkel az élet felé - a Második Esély Népfőiskoláról másként
Közlemények, nyilatkozatok
Nyilatkozat
Közlemény
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Passiójáték a budaörsi Kőhegyen
Tihanyi textiltárlat
Könnyű nyári sütemény
A vasárnap igéje
A legnagyobb öröm
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
"Minden jó forrása"
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 27 Áldó kezek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster