EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 45 - Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét

Korunk kaotikus és mélyülő válságokkal terhelt közéleti viszonyai között súlyos felelősséget és nagy kihívást jelent egy történelmi egyház legmagasabb világi tisztségének betöltése és kormányzásának felvállalása. Rendkívüli felkészültség, szakértelem, széles látókör, elszántság és következetesen képviselt, reális jövőkép szükséges egy ilyen pozíció eredményes betöltéséhez. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) általános tisztújításának évében a világi vezetők szolgálatba indításának sorában utolsóként az országosfelügyelő-iktatásra került sor. „Rád bízatott a fény, mely bevilágítja előtted az utat; fényhordozóként bátorsággal haladj rajta” – mondta igehirdetésében Ittzés János elnök-püspök október 27-én azon a Deák téri templomban tartott ünnepi istentiszteleten, melyen – dr. Fabiny Tamás és Gáncs Péter püspökök liturgiai szolgálatával – beiktatta hivatalába elnöktársát, egyházunk új országos felügyelőjét, Prőhle Gergelyt.

Az országos jelölőbizottság 2006. április 6-i ülésén bontotta fel és számlálta össze az országos felügyelőjelöltekre beküldött egyházközségi szavazatokat; ennek során 232 érvényes voksot regisztrált. A hivatalos végeredmény szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezetei egyharmados többséggel Prőhle Gergelyt választották meg új országos felügyelőnek.

Jn 8,12 alapján tartott igehirdetésében Ittzés János elmondta, hogy az alapigét nem ő választotta, hanem az új felügyelő egykori kelenföldi lelkésze, Bencze Imre, aki ezt az igeverset helyezte konfirmációján Prőhle Gergely szívére: „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Jézus Krisztus ezzel a világossággal egyrészt confessióra (hitvallásra), másrészt apológiára (hitvédelemre) hívja el követőit. A közéleti és világnézeti zűrzavarban egyaránt szükséges fellépni a megtévesztések sötétsége ellen – az igaz hit megvallásával; és küzdeni kell a tévelygések hamis fényei ellen is – a hit védelmével.

Ittzés János utalt arra, hogy az új országos felügyelőre nagy felelősség hárul, mert felelős az MEE jelenéért és jövőjéért. A válságok kavalkádjában ugyan még sok óvatos tapogatózásra és bizonytalan útkeresésre lehet számítani, de az egyház Urától érkezik annyi világosság, hogy kirajzolódjon az ösvény; a sötétségtől való félelmeket eloszlatja az isteni fény, és megvilágítja előttünk a bizonyos és célt hordozó jövőt.

Egyházunk lelkészi vezetője szívhez szóló szavakkal kívánta elnöktársának, hogy Krisztus világossága vezesse el őt a helyes döntések útjára. Az új felügyelő olyan szolgálatot vállal, amelyben a krisztusi fény hordozójává kell válnia a szekularizált, ellenséges világban. A tanácstalanság félelmével, a bizonytalansággal, a külső és belső kísértésekkel szemben ez a világosság adja meg a bizonyosságot: a fény hordozóját megvédi a fény forrása. „Bátorsággal haladj ezen az úton, hogy célba juttathasd a rád bízott fényt” – hangsúlyozta Ittzés János.

Prőhle Gergely személyében olyan vezető kerül egyházunk világi kormányzásának élére, aki közéleti, kormányzati, államigazgatási és diplomáciai tapasztalatokkal egyaránt rendelkezik. ’98-tól az újonnan alakult Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkári posztját töltötte be, majd hazánk berlini, később berni nagykövetének nevezték ki. Jelenleg gazdasági tanácsadóként dolgozik.

Az ünnepi közgyűlést Hafenscher Károly, az Országos Egyházi Iroda igazgatója nyitotta meg, majd köszöntötte az ünnepen megjelent magas rangú állami tisztségviselőket, a testvéregyházak lelkészi és világi vezetőit, valamint Mark S. Hanson püspököt, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnökét.

Az új országos felügyelő székfoglaló beszédében kiemelte, hogy az egyik legfontosabb feladat az egyházban a költségvetési tervezhetőség növelése annak érdekében, hogy pontos felméréseken alapuló vagyongazdálkodás és pénzügyi átláthatóság tegye világossá, mivel rendelkezik az egyház, és hogy a vagyona milyen állapotban van. A közeljövőben aligha lesz több anyagi forrás az egyházak és intézményeik finanszírozására, ezért egyértelműen ki kell mondanunk: nem tekinthetünk el a hívek nagyobb anyagi szerepvállalásától. Hangsúlyozta továbbá, hogy az evangélikus gondolkodás alapeleme a progresszió, a haladás, ezért ha az állammal folytatott párbeszéd során – a támogatásokkal kapcsolatos vitákon túl – az egyházvezetés korszerű szóhasználattal azt is el tudja mondani, hogy kik vagyunk, és mit akarunk, akkor nem fogják anakronisztikus maradisággal vádolni az egyházat. Csak belső állapotunk minősége hitelesíti mondanivalónkat a társadalomban, mondotta Prőhle Gergely (a székfoglaló szövege teljes terjedelmében lapunk 8. oldalán).

Az ünnepi köszöntések sorát Mark S. Hanson püspök nyitotta meg, akinek ez volt az első hivatalos látogatása Európában, s útja során elsőként Magyarországra jött, hogy hálát adjon egyházunknak az LVSZ munkájában betöltött jelentős szerepéért, s hogy ünnepelje az MEE jövőjét, amely Isten ajándéka. Az ’56-os forradalom évfordulója kapcsán rámutatott, hogy a magyarok élen járnak a szabadság iránti elkötelezettségben, majd áldást kért az új országos felügyelő szolgálatára.

A búcsúzó országos felügyelő, dr. Frenkl Róbert közvetlen, meleg hangon fejezte ki abbéli bizonyosságát, hogy Prőhle Gergely a vezetéshez szükséges minden lényeges tudásnak a birtokában van, hiszen széles körű tapasztalatai mellett ennek az egyháznak a közösségében nőtt fel, és egész életében e felekezethez tartozott. „Szeretünk, bízunk benned, és reménységgel tekintünk szolgálatod elé” – köszöntötte utódját Frenkl Róbert.

A továbbiakban dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Ittzés András, a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség felügyelője, valamint Balog Zoltán, a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke köszöntötte az újonnan beiktatott országos felügyelőt. Balog Zoltán háláját fejezte ki, amiért nem a politikából ismeri Prőhle Gergelyt, és olyan embernek festette le, akit egyfelől homo politicusként ismernek az egyházban, másfelől az államigazgatásban olyan vezetőként tartanak számon, akinek van érzéke a lelki szempontok finomságaihoz is, s aki felismeri az Istentől rendelt alkalmas pillanatot, és nem halogatja a döntést.

Egyházunk új felügyelője zárszavában azt kérte vezetőtársaitól és hittestvéreitől, hogy Isten segítségében bízva álljanak mellette. Az előrejutáshoz nem a problémák szőnyeg alá söprésére, hanem világos és egyenes beszédre lesz szükség a jövőben. A közös munka során csak az őszinteség jegyében megélt testvéri közösség és szeretet nyithatja meg az új távlatokat, és biztosíthatja a Magyarországi Evangélikus Egyház jövőjét.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Nehéz utakon
Vigasztaló sorok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét
60 milliós közösség képviseletében
Óvónők továbbképzése Balatonszárszón
A Fébé támogatni kívánja az evangélikus kórház ügyét
Keresztutak
Országos reformációi istentisztelet a debreceni Nagytemplomban
Nemzedékváltás a Szlovákiai Evangélikus Egyház vezetőségében
Tudományos ülés 1956 hazai és nemzetközi jelentőségéről
Evangélikusok
A „puzzle” széttörik?
Prőhle Gergely országos felügyelő székfoglaló beszéde
Késői köszönet szolgálatáért
A teljesítés ideje
Keresztény szemmel
Gyászmunka
A hét témája
Mikor a tűzoltókra tüzeltek
„Oltsák el a csillagot!”
Részletek a Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség hirdetőkönyvéből – 1956
Prolongált kegyelem
„Klerikális reakció’
evél&levél
1956 a kőszegi öregdiákok emlékezetében
On-line plusz
„Új világosság jelenék” – régi magyar dallamok II.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Búcsúzik a Promise
Orgonaest Rádon
Méltón emlékezni
Csokonai és a Debreceni Református Kollégium drámája az Evangélium Színházban
Ne csak a T–34-esre emlékezzünk
Bögrés
A vasárnap igéje
A következő nemzedék reménysége
Új nap – új kegyelem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 45 Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster