EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 45 - Búcsúzik a Promise

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Búcsúzik a Promise

Nem, az nem lehet, hogy egy ilyen legenda, mint a Promise, véget érjen! Én ugyan már a második generációs rajongók közé tartozom, de természetesnek veszem az evangélikus zenekar létezését, és megdöbbent az a hír, hogy lezárni készülnek tizenöt éves pályafutásukat. Járjunk csak utána ennek a dolognak, lássuk csak, hogy is van ez! Nyomozásomat az interneten kezdem. A http://www.promise.hu/ oldalon először a november 3-i búcsúkoncertre felhívó színes plakát köszönt a „mennyei háttérfényben” játszó együttes sziluettjével. Jól néztek ki, és titokzatosak vagytok, fiúk! Nézzük, mit találunk még…

Kölcsönhatásban a gitártáborokkal

Telefonon folytatom a kutakodást, a zenekar még aktív tagjait próbálom elérni. Baranyay Csabát kérdem, mit jelentett számára annak idején a Promise-ban zenélni. A gitártáborokról mesél és arról, hogy milyen fontosak voltak ezek az ő életében. A zenekar alapító tagjai mind részei voltak a gitártáboroknak is, ezeknek a hangulatában születtek az első énekeik, így a táborok szorosan összefonódtak a Promise elindulásával. Elmondása szerint a ’90-es évekre jellemző volt egyfajta mozgalmi jelleg, amely a táboroknak és a Promise-nak is lendületet adott, és amelynek hatása az egész egyház ifjúsági életére kiterjedt akkoriban.

Az évek során azután ez változott, a gitártáborok abbamaradtak; a Promise pedig ugyan ment tovább, de ez a mozgalmi jellege a tagok elfoglaltságai és a távolság miatt már nem volt megélhető. Bandinak – Aradi Andrásnak – és Csabinak lett először saját családja, aztán lassacskán a zenekar többi tagját is egyre jobban lekötötte a lelkészi szolgálat és a magánélet.

Az alapító tagokon kívül szerepet játszott még Kutyej Pali, aki trombitált és énekelt, Varvasovszky Péter pedig dobolt egy ideig. Lénárt Viktor hamarabb kilépett, noha ottléte emberileg és zeneileg is meghatározó volt. Segítőnek jött Bálint Nóri és Kapi Zsófi. Amikor ösztöndíjas volt valaki, Maci (Huszák Zsolt) állt be helyette – ő is a gitártáborokon keresztül talált utat hozzájuk. Noszticzius Vilmos a stúdiófelvételek révén került a zenekarba mint a stúdió tulajdonosa.

Utolsó koncert?

„Nem szerettünk volna saját magunk nosztalgiazenekara lenni.” (Aradi Gyuri)

Gyuri (Aradi György) megfogalmazása szerint az elmúlt tizenöt évért való nagy hálaadó alkalom lesz ez a november 3-ai búcsúkoncert. „Nemes lekerekítése ennek a korszaknak, ami nagyon fontos az életünkben. Nem azért búcsúzunk, mert ne lenne sok meghívásunk. Csak a zenére magára már nem jut elég idő, energia, hiszen időben és térben Kőszeg–Dombóvár–Budapest közt kell balanszírozni.”

Smidéliusz Gábornak november 3-a óriási teher alól való felszabadulás lesz. „Nehéz meghozni egy olyan döntést, ami ennek a történetnek a végére pontot tesz, mert érzelmileg mindenki nagyon kötődik az együtt eltöltött évekhez és élményekhez. Ugyanakkor anakronisztikusnak tűnik a tizenöt éve megírt számainkat ma játszani. A flexibilitás kulcsfontosságú: le kell követni azt, ami a környezetünkben van – ez az ifjúsági munkára is igaz! Lénárt Viktor jelenléte a zenekarban meghatározó volt. Ő mérte fel a legkorábban, hogy ezek a keretek nem vihetőek tovább. Most a zenekarból mindenki újat kezd, ami valahol azért persze a Promise-ban gyökeredzik.”

Testvérében, Andrisban sincs szomorúság a lezárás miatt, inkább hálaadással gondol az elmúlt tizenöt évre. Komolyan veszi annak igazságát, hogy ahol valami lezárul, ott mindig elkezdődik valami új is. A zene ajándék, amellyel szeretne jól élni a továbbiakban is.

Arra a kérdésre, hogy miként érzi magát, Csaba úgy nyilatkozott, „jó kis békességes állapotban” készül a búcsúkoncertre, és hogy „egészséges lezárása lesz ez a dolgoknak”. „Nem születtek már új dalok, és nem tudunk már úgy szólni. Régen rendkívül termékenyek voltunk.”

Folytatás…

Oknyomozásom során még rengeteg izgalmas dologra jöttem rá a Promise-szal kapcsolatban. Bocsássa meg a kedves olvasó, hogy a terjedelmi korlátok miatt a közzétételükkel a jövő hétig várni kell! Addig azonban nagy „feladat” vár ránk: részt venni a búcsúkoncerten. Mivel a zenekar tagjai egyhangúlag azt állítják, hogy a Promise kairosza lejárt, valóban elképzelhető, hogy most halljuk utoljára ebben a felállásban zenélni ezeket a remek embereket!

Kérem tehát, hogy mindannyian menjenek el erre a koncertre, és nagyon füleljenek! Én pedig biztosítom Önöket, hogy a következő lapszámban minden kiderül, ami itt nem kaphatott teret…

Frenyó Anna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Nehéz utakon
Vigasztaló sorok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét
60 milliós közösség képviseletében
Óvónők továbbképzése Balatonszárszón
A Fébé támogatni kívánja az evangélikus kórház ügyét
Keresztutak
Országos reformációi istentisztelet a debreceni Nagytemplomban
Nemzedékváltás a Szlovákiai Evangélikus Egyház vezetőségében
Tudományos ülés 1956 hazai és nemzetközi jelentőségéről
Evangélikusok
A „puzzle” széttörik?
Prőhle Gergely országos felügyelő székfoglaló beszéde
Késői köszönet szolgálatáért
A teljesítés ideje
Keresztény szemmel
Gyászmunka
A hét témája
Mikor a tűzoltókra tüzeltek
„Oltsák el a csillagot!”
Részletek a Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség hirdetőkönyvéből – 1956
Prolongált kegyelem
„Klerikális reakció’
evél&levél
1956 a kőszegi öregdiákok emlékezetében
On-line plusz
„Új világosság jelenék” – régi magyar dallamok II.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Búcsúzik a Promise
Orgonaest Rádon
Méltón emlékezni
Csokonai és a Debreceni Református Kollégium drámája az Evangélium Színházban
Ne csak a T–34-esre emlékezzünk
Bögrés
A vasárnap igéje
A következő nemzedék reménysége
Új nap – új kegyelem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 45 Búcsúzik a Promise

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster