EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 45 - 60 milliós közösség képviseletében

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

60 milliós közösség képviseletében

Vendégünk volt Mark S. Hanson püspök, a Lutheránus Világszövetség elnöke

Első hivatalos európai útja során a Magyarországi Evangélikus Egyházat tisztelte meg látogatásával a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 2003-ban hivatalba lépett elnöke. A világ evangélikusságának legmagasabb rangú vezetője, Mark S. Hanson október 26. és 29. között felesége, Mrs. Ione Hanson, valamint sajtóügyvivője, John Richard Brooks és az LVSZ kelet-közép-európai regionális irodájának korábbi vezetője, Ireneusz Lukas lelkész társaságában tartózkodott hazánkban. A lutheránus világszervezet winnipegi nagygyűlésén elnökké választott egyházvezető az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) elnök-püspöke; mostani útjával egyházunk két évvel ezelőtti meghívásának tett eleget.

Mark S. Hanson látogatása két, hazánk és evangélikusságunk számára különösen is fontos dátum közé esett. Az amerikai püspök nemcsak hogy számon tartotta 1956. október 23-a ötvenedik évfordulóját, de megszólalásaiban rendre meg is emlékezett mind erről, mind pedig a reformáció ünnepéről.

Találkozás a munkaágak képviselőivel

Háromnapos hivatalos programjának első állomásaként az LVSZ elnöke egyházunk Üllői úti székházát kereste fel. Itt Hafenscher Károly országos irodaigazgató köszöntötte, és mutatta be az országos munkaágak jelen lévő képviselőit. Az irodaigazgató röviden vázolta az egyház adminisztrációs központjának felépítését, feladatát, tevékenységi körét, s szólt az egyház mintegy háromszáz gyülekezetének és nyolcvan intézményének működéséhez szükséges háttérmunka e központban végzett rendszeréről. Ezután Ittzés János elnök-püspök adott áttekintést a delegációnak egyházunk általános helyzetéről, s röviden, de minden lényeges, sorsfordító dátumot és történést megemlítve szolgált egyháztörténeti összefoglalóval. Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Levéltár igazgatója megmutatta Hanson püspöknek legbecsesebb egyháztörténeti emlékünket is, Luther Márton végrendeletét. Dr. Korányi András egyháztörténész az Evangélikus Hittudományi Egyetemen zajló oktatómunkáról és a lelkészképzés helyzetéről, Lackner Pál protestáns tábori püspök pedig a katonák közt végzett lelkészi szolgálatról adott tájékoztatást.

Megköszönve a meleg fogadtatást (szó szerint is, hiszen Budapest 25 fokos hőmérséklettel „várta” az amerikai püspököt), Mark S. Hanson válaszában kiemelte: fontos, hogy a magyar evangélikusok tudatában legyenek annak, hogy az egész világra kiterjedő, több mint hatvanmillió főt számláló közösséghez tartoznak. Mint mondta, azért jött hazánkba, hogy megismerkedjen népünk, egyházunk történelmével, találkozzon a hívekkel, lelkészekkel, hogy „tanuljon is tőlünk”, hogy hitünkben – személyes jelenlétével és imádságával is – bátorítson, erősítsen. Említette és méltatta az LVSZ 1984. évi budapesti nagygyűlését, amely annak idején több alapvető tárgykörben is állást foglalt.

Tisztelettel szólt Ordass Lajos püspök személyéről, aki – mint fogalmazott – „meg volt jelölve a kereszt jelével”.

Evangélikusnak lenni annyit jelent, mint evangéliuminak lenni, de jelenti azt is: ökumenikusnak lenni – hangsúlyozta Hanson püspök, hozzátéve, hogy „az evangélikusok szerte a világban munkálkodnak az egységért, miközben a diakóniának is elkötelezettjei”.

Az amerikai püspök aktív közéleti szerepvállalását kevésbé ismerőket kissé meglepte, amikor Hanson rákérdezett a híradókból általa is ismert magyar aktuálpolitikai eseményekre. Akkor még nem sejthette, hogy budapesti programját is módosítja majd egy budavári demonstráció. (Az LVSZ-delegáció a Mátyás-templomban Mozart Rekviemjét hallgatta volna meg, ám a koncert a szombati tüntetés miatt elmaradt…)

Programról programra – a Parlamenttől Pannonhalmáig

A Lutheránus Világszövetség elnökét péntek délelőtt hivatalában fogadta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint April H. Foley amerikai nagykövet. Délután a Deák téri templomban a püspök részt vett a Magyarországi Evangélikus Egyház új országos felügyelőjének a beiktatásán, és a Filippi levélből (4,4) választott idézettel („Örüljetek az Úrban mindenkor!) mondott áldást az új tisztségviselőre, illetve rövid beszédben köszöntötte őt, egyúttal tolmácsolva az ünneplő gyülekezetnek és a teljes magyar evangélikusságnak Ismael Noko LVSZ-főtitkár és az ELCA üdvözletét is.

Tengerentúli vendégünk szombaton egyházunk Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületének püspöki székhelyére is elutazott, ahol Ittzés János elnök-püspök mindenekelőtt az egyházkerület történetéről tájékoztatta. A győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központban és az Evangélikus Szeretetházban tett látogatás során egyházunk oktatási tevékenysége, illetőleg diakóniai munkája került a figyelem középpontjába. (Ez utóbbi munkaág helyzetéről egyébként már Budapesten, a Hűvösvölgyben, a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonban is tájékozódhatott az LVSZ-elnök.)

Az ökumené jegyében munkaebédre a Pannonhalmi Főapátságba volt hivatalos szombaton a delegáció. Itt dr. Várszegi Asztrik főapát fogadta az evangélikus egyházvezetőket.

Gyülekezeti tagok között

Látogatása zárónapján, vasárnap Hanson püspök az Északi Egyházkerület egyik legnagyobb gyülekezetébe, Pilisre utazott, ahol Gal 5,1 alapján tartott reformációi tartalmú igehirdetést, beszédében hangsúlyozva a keresztény ember szabadságát. A vendégek nagy lelkesedéssel hallgatták az Izsóp együttes és az Izsópka szolgálatát. (Szintén ezen az együttléten köszöntötte dr. Fabiny Tamás püspök Krámer Györgyöt, a pilisi gyülekezet lelkészét abból az alkalomból, hogy nemrég választották őt püspökhelyettessé.)

Az istentiszteletet követő beszélgetésben jó kiindulópontot jelentett, hogy a gyülekezet másik lelkésze, Pángyánszky Ágnes tizennégy éven keresztül vett részt az LVSZ legmagasabb szintű testületeinek munkájában.

Hanson püspök hangot adott afeletti örömének, hogy pilisi látogatása során gyülekezeti tagokkal, hívekkel is találkozhatott, hiszen – mint azt maga is hangsúlyozta – „az egyház szíve a gyülekezetekben dobog”. A világszövetség elnöke kiemelt fontosságot tulajdonít az ifjúsági és gyermekmunkának – egyházunk ifjúsági referensével, Frenyó Annával szintén a pilisi program során nyílt alkalma konzultálni a hazai lehetőségekről és feladatokról.

Főhajtás a temetőben

Mark Hanson püspök és kísérete vasárnap este Budapestről Bukarestbe repült. Az evangélikus világszervezet vezetője – aki korábban a Terror Háza Múzeumnál is mécsest gyújtott – elutazása előtt még szakított időt arra, hogy az Új köztemető 301-es parcellájánál főhajtással adózzon az ötven évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak – köztük a kicsiny magyar evangélikus egyház tagjainak – az emléke előtt.

Romániai útjáról visszatérőben Mark S. Hanson november 1-jén még eltölt egy éjszakát Budapesten, és ez idő alatt – értesüléseink szerint – találkozni fog egyházunk két nyugalmazott püspökével, D. dr. Harmati Bélával és D. Szebik Imrével is.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Nehéz utakon
Vigasztaló sorok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét
60 milliós közösség képviseletében
Óvónők továbbképzése Balatonszárszón
A Fébé támogatni kívánja az evangélikus kórház ügyét
Keresztutak
Országos reformációi istentisztelet a debreceni Nagytemplomban
Nemzedékváltás a Szlovákiai Evangélikus Egyház vezetőségében
Tudományos ülés 1956 hazai és nemzetközi jelentőségéről
Evangélikusok
A „puzzle” széttörik?
Prőhle Gergely országos felügyelő székfoglaló beszéde
Késői köszönet szolgálatáért
A teljesítés ideje
Keresztény szemmel
Gyászmunka
A hét témája
Mikor a tűzoltókra tüzeltek
„Oltsák el a csillagot!”
Részletek a Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség hirdetőkönyvéből – 1956
Prolongált kegyelem
„Klerikális reakció’
evél&levél
1956 a kőszegi öregdiákok emlékezetében
On-line plusz
„Új világosság jelenék” – régi magyar dallamok II.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Búcsúzik a Promise
Orgonaest Rádon
Méltón emlékezni
Csokonai és a Debreceni Református Kollégium drámája az Evangélium Színházban
Ne csak a T–34-esre emlékezzünk
Bögrés
A vasárnap igéje
A következő nemzedék reménysége
Új nap – új kegyelem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 45 60 milliós közösség képviseletében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster