EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 45 - Új nap – új kegyelem

A vasárnap igéje

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Őrizz engem, mint szemed fényét. Zsolt 17,8 (Jn 10,12–13; Mt 5,38–48; Ef 6,10–17; Zsolt 58) A szem – nem csupán érzékszerv, amellyel látunk, hanem szimbólum is. Ha ragyog, ha fénylik, az a teljes testi-lelki harmónia, az egészség jele. (Hallottunk már az íriszdiagnosztikáról is, mellyel állítólag sok rejtett betegség kimutatható. És kétségtelen, hogy a lelki bajok, a bűnök is ott vannak a szemünkben, a tekintetünkben.) A szülőnek „a szeme fénye” a gyermeke. Mi is odaléphetünk Isten elé a zsoltáríró eme bátornak tűnő, ám teljesen természetes kérésével: hát kitől kérnénk védelmet, békét, szemet ragyogóvá tévő belső harmóniát, mint attól, aki Atyánkként szeret bennünket?

Hétfő

Láttam útjait, mégis meggyógyítom és vezetem őt. Vigasztalással fizetek neki. Ézs 57,18 (1Jn 2,2; Róm 12,17–21; Jel 16,1–9) Mi lenne, ha az orvos azt mondaná a betegnek: „Mivel nem hallgatott rám, nem fogadta meg az útmutatásaimat, többet nem írok fel gyógyszert. Nem kezelem, nem utalom be a szakorvoshoz, mert nem érdemli meg, részemről maga menthetetlen. Eljátszotta nálam minden esélyét.” Botrány lenne, orvosperek sora. De az orvos nem így cselekszik, sőt gyógyít. S mennyivel inkább gyógyít az, akinek oka lenne lemondani rólunk! Isten látja bűnös útjainkat, mégis vigasztalással, gyógyítással „fizet”. Mert menteni akar. Mert szeret.

Kedd

Bizony, te elrejtőzködő Isten vagy, Izráel Istene, szabadító! Ézs 45,15 (Mk 4,22; 1Sám 26,5– 9.12–14.17–24; Jel 16,10–16) A teológia egyik legizgalmasabb kérdése az elrejtőzködő és a magát kinyilatkoztató Isten. Ám ha saját életünkben, egzisztenciánkban szembesülünk azzal, hogy elrejtőzik előlünk, akkor már korántsem teoretikus kérdés! Akkor keserves küzdelem, kiáltás az ég felé, imádság, sírás, félelem, kétség. Majd megkönnyebbülés. Megnyugvás. Hiszen Isten szól. Krisztusban közel lépett. Szabadítóvá lett, megmutatta önmagát, végtelen szeretetét. A legnagyobb bajban is velünk van. Ez – tény.

Szerda

A tanítványok unszolták Jézust, és kérték: „Maradj velünk, mert esteledik, a nap is lehanyatlott már!” Bement hát, hogy velük maradjon. Lk 24,29 (Jer 14,8; Péld 29,18–25; Jel 16,17–21) Jó volt nekik, az emmausiaknak, Jézussal. Nekünk is jó! Az ő társasága a legjobb. Ők hallották, érezték személyisége csodálatos kisugárzását, látták szelíd tekintetét, hallották hangját, erővel teli szavait. Más módon, más úton, de mi is vele járhatunk. Kérhetjük őt: „Maradj velünk, mert bizony nagy itt a sötétség, és félünk nélküled.” Biztonságban vagyunk, ha ő velünk marad. S ezt megígérte: „…veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,20)

Csütörtök

Mert ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapi nap, amely elmúlt, mint egy őrváltásnyi idő éjjel. Zsolt 90,4 (Róm 11,36; Ézs 32,1–8; Jel 17,1–6) Mi az idő? Tudósok évezredek óta kutatják. Költőket, írókat, művészeket ihlet meg. A zsoltáros is csodálja, féli, elmélkedik róla, de a lényeg: magasztalja az idő Urát! Mi is tegyünk így: nézzünk arra, és keressük, magasztaljuk azt, akinek a kezében van, aki a világmindenség hatalmas óráján a mutatókat egykor (egy napja? ezer éve?) elindította. S egyszer majd, ha bölcsessége úgy akarja, meg is állítja…?

Péntek

Te magad légy példaképük a jó cselekedetekben, mutass nekik a tanításban romlatlanságot és komolyságot, beszéded legyen feddhetetlen és egészséges. Tit 2,7–8 (Ézs 59,21; Lk 22,49–53; Jel 17,7–14) Pál Titusnak egy, a hitét megélő ember portréját rajzolja meg. Legyél ilyen, és mutass példát, mondja. Mai példaképkínálatunk (főleg a fiatalokra gondolva) a média „jóvoltából” elkeserítő – tisztelet a kivételnek. Egy szelíd, komoly, becsületes, nem deviáns, nem balhés, nem ügyeskedő ember ma talán köznevetség tárgya. De nekünk – s ez missziói feladatunk is legyen – Pál portréja legyen a mérvadó.

Szombat

Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged! 4Móz 6,24 (Gal 6,18; 2Tim 2,1–5/6/; Jel 17,15–18) Az áldásban olyasvalamit kapunk, amit magunk nem szerezhetünk meg. Csak ajándékba kaphatjuk. Sem tettekkel, sem pénzzel, sem kapcsolatrendszerrel, semmi más módon nem szerezhetünk, nem „csikarhatunk ki” áldást. Isten áldása rajtunk – ez egy olyan erőtér, amelynek tudatában kellene élnünk az életünket. Már Ádám és Éva teremtésekor megtörtént: Isten megáldotta őket (l. 1Móz 1,28). S hogy Isten „azóta sem” feledkezett meg rólunk, azt Jézusban minden emberi várakozást, elképzelést felülmúlva bizonyítja.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Nehéz utakon
Vigasztaló sorok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét
60 milliós közösség képviseletében
Óvónők továbbképzése Balatonszárszón
A Fébé támogatni kívánja az evangélikus kórház ügyét
Keresztutak
Országos reformációi istentisztelet a debreceni Nagytemplomban
Nemzedékváltás a Szlovákiai Evangélikus Egyház vezetőségében
Tudományos ülés 1956 hazai és nemzetközi jelentőségéről
Evangélikusok
A „puzzle” széttörik?
Prőhle Gergely országos felügyelő székfoglaló beszéde
Késői köszönet szolgálatáért
A teljesítés ideje
Keresztény szemmel
Gyászmunka
A hét témája
Mikor a tűzoltókra tüzeltek
„Oltsák el a csillagot!”
Részletek a Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség hirdetőkönyvéből – 1956
Prolongált kegyelem
„Klerikális reakció’
evél&levél
1956 a kőszegi öregdiákok emlékezetében
On-line plusz
„Új világosság jelenék” – régi magyar dallamok II.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Búcsúzik a Promise
Orgonaest Rádon
Méltón emlékezni
Csokonai és a Debreceni Református Kollégium drámája az Evangélium Színházban
Ne csak a T–34-esre emlékezzünk
Bögrés
A vasárnap igéje
A következő nemzedék reménysége
Új nap – új kegyelem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 45 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster