EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 45 - A következő nemzedék reménysége

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 21. VASÁRNAP – Jer 29,1–7.10–14

Hozzászólás a cikkhez

A következő nemzedék reménysége

A babiloni fogságba hurcolt ószövetségi nép kezdetben remélte, hogy Isten haragja hamar elpárolog, és a fogság nem tart soká. Nem kell kőházakat építeniük, nem kell részt venniük a társadalmi életben ott, ahol a hódítók letelepítették őket. Elég, ha ideiglenes lakhelyül sátrat vernek, és túlélésre rendezkednek be.

A próféta mindenekelőtt világossá teszi: a közeli szabadulás reménysége illúzió. A fogság – miként korábban is jövendölte – hetven esztendeig fog tartani. Addig a hazájából száműzött nép jóléte a befogadó városok jólététől függ. Ezért vegyenek részt ezek építésében, és munkálják az ott élő közösség jólétét. Mert bár van remény a szabadulásra, a reménység a következő nemzedéké. A Babilonba hurcolt generáció élete a fogságban fog véget érni. A hazatérés ígérete fiaiknak és unokáiknak szól. Ők már szabadok lesznek a múlt azon bűneitől, amelyek miatt Isten megengedte a babiloni királynak, hogy választott népét fogságba hurcolja. Nekik nem kell már osztozniuk az apák és nagyapák vétkét sújtó isteni ítéletben.

A babiloni fogság a választott népet kollektíven sújtó ítélet volt. Jeremiás és a fogság előtt prédikáló többi próféta gyakran rámutatott arra a kollektív bűnre, amelyre Isten az elhurcoltatás kollektív ítéletével válaszolt. Tudom, ez nagyon idegen gondolat az egyén felelősségét hangsúlyozó korunkban. Úgy érezzük, joggal kérdezzük: „Miért bűnhődjek azért, amit nem én követtem el?” „Miért velem fizettetik ki már megint azt a számlát, amelyet nem én csináltam?” „Az ország vezetői miért az én családi kasszám terhére akarják kijavítani azt a hibát, amelyet ők követtek el?” (Az „el” igekötőhöz sokan drasztikusabb igét társítanak.)

A babiloni fogsághoz annak idején az idegen népek isteneinek imádása, a bálványozás bűne vezetett. Ebben a fogság előtt élt királyok jártak élen – a velük szoros érdekszövetségben élő papsággal együtt. A nép ugyan mondhatta volna, hogy ha a király és a papság nem engedélyezi a pogány szentélyek felállítását, akkor mi sem jártunk volna oda áldozni. De odajártak… Az Úr szentélyét pedig elhanyagolták.

A magas költségvetési hiány babiloni fogságában vergődő ország népe is mondhatja: a hiányzó pénzt nem mi költöttük el, és azt sem hisszük el, hogy ránk költötték. Ha így is van, a hiány ettől még nem szűnik meg, és következményei az egész népet sújtják. Van-e remény a csapdából való kitörésre?

A Babilonba hurcolt nép annak idején azt hitte, nem kell kitöltenie a fogság hetven évét. Jeremiás figyelmeztette őket: ez illúzió. Szava közvetve minket is int: illúzió azt remélni, hogy az államadósság számlájának kiegyenlítése nélkül ki lehet törni a mostani helyzetből, és folytatódhat – vagy éppen fokozódhat – az életszínvonal évről évre való emelkedése. Bár az egyéni felelősséghez szokott értékrendünk szerint ez igazságtalan, mégis minden bizonnyal így van. Mert van kollektív felelősség is.

És most nem arra gondolok, hogy közülünk senki sem utasította vissza a korábbi kormányok megfelelő források hiányában, felelőtlenül hozott jóléti intézkedéseit, a béremelést, a különféle kedvezményeket, a közterhek esetenkénti kisebb-nagyobb könnyítését. Még csak nem is arra célzok, hogy az adóelkerülő magatartás sem volt idegen tőlünk. Sokkal inkább arra gondolok, hogy vezetők és vezetettek együtt áldoztunk a rendszerváltás éveiben közösen alkotott bálványnak, amelyet a népnyelv így nevezett el: „ötről a hatra”. Más szóval: évről évre mindenkinek egy kicsivel jobban fog menni. Nem lehet megtorpanás, és pláne nem visszaesés. Még átmenetileg sem. Ha mégis, akkor el kell kergetni a vezetőket, mert rosszul végzik a dolgukat. Nem tudunk és nem akarunk szakítani az „ötről a hatra” bálványával. Keresztényként sem akarjuk belátni, hogy Isten teremtett világában a fejlődés rendje nem ez.

Az Írás gyakran használja a földművelés képét: először van a magvetés, amelynek sokáig nincs semmi látható eredménye. Aztán egyszer csak megjelenik a sarj. Aztán viszonylag gyorsan szárba szökken, majd egy ideig mintha megint semmi sem történne. De egyszer csak ott a bimbó, majd kinyílik a virág. Aztán lehullanak a virág szirmai – aki nem ismeri a természet törvényszerűségeit, ezt visszafejlődésnek, pusztulásnak látja –, végül pedig megjelenik és beérik a termés. A fejlődés nem „ötről a hatra” történik. Ezzel a bálvánnyal szakítanunk kell. Miénk az ültetvény gondozása, ami munkát, erő és idő ráfordítását, csak később hasznosuló energiák befektetését igényli. A gyümölcstermés ígérete a következő nemzedéké. Nekünk be kell érnünk ezzel a reménnyel. A kérdés az, hogy alázattal elfogadjuk-e ezt, vagy lázadva kivágjuk a még csak szárba szökkent fát, tönkretéve fiaink és unokáink reménységét is. Jeremiás levele a helyes döntésben segíthet.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Nehéz utakon
Vigasztaló sorok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beiktatták egyházunk új országos felügyelőjét
60 milliós közösség képviseletében
Óvónők továbbképzése Balatonszárszón
A Fébé támogatni kívánja az evangélikus kórház ügyét
Keresztutak
Országos reformációi istentisztelet a debreceni Nagytemplomban
Nemzedékváltás a Szlovákiai Evangélikus Egyház vezetőségében
Tudományos ülés 1956 hazai és nemzetközi jelentőségéről
Evangélikusok
A „puzzle” széttörik?
Prőhle Gergely országos felügyelő székfoglaló beszéde
Késői köszönet szolgálatáért
A teljesítés ideje
Keresztény szemmel
Gyászmunka
A hét témája
Mikor a tűzoltókra tüzeltek
„Oltsák el a csillagot!”
Részletek a Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség hirdetőkönyvéből – 1956
Prolongált kegyelem
„Klerikális reakció’
evél&levél
1956 a kőszegi öregdiákok emlékezetében
On-line plusz
„Új világosság jelenék” – régi magyar dallamok II.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Búcsúzik a Promise
Orgonaest Rádon
Méltón emlékezni
Csokonai és a Debreceni Református Kollégium drámája az Evangélium Színházban
Ne csak a T–34-esre emlékezzünk
Bögrés
A vasárnap igéje
A következő nemzedék reménysége
Új nap – új kegyelem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 45 A következő nemzedék reménysége

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster