EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 04 - Nemcsak szavalták, rajzolták is a Himnuszt

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Nemcsak szavalták, rajzolták is a Himnuszt

Evangélikus iskolák országos művészeti versenye Orosházán

Idén immár ötödik alkalommal emlékeztek a magyar kultúra napjára művészeti versennyel Orosházán. A házigazda Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium által január 19-én megrendezett vetélkedőn az evangélikus iskolák diákjai mellett szép számmal képviseltették magukat a város közoktatási intézményeinek tanulói is. A fiatalok a már hagyományosnak számító három kategóriában – szavalás, népdaléneklés és képzőművészeti alkotás – mérhették össze tudásukat.

A művészeti verseny fókuszában idén Kölcsey Ferenc Himnusza állt. Az ünnepi hangulatot megteremtő köszöntőjében Jantos Istvánné, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója is stílszerűen egy Kölcseytől vett idézettel hívta fel a figyelmet a hazaszeretet, a hazaszeretetből fakadó áldozatvállalás és az anyanyelv ápolása között húzódó kapcsolat fontosságára. Ezután köszöntötte a versenyben részt vevő diákokat, akik jelenlétükkel már mintegy tanúságot is tettek ez irányú áldozatvállaló készségükről. Ezt követően Héjja Márk, a gimnázium országos retorikai versenyeken többszörösen is kitüntetett tanulója röviden ismertette a Himnusz keletkezéstörténetét és irodalomtörténeti jelentőségét, majd kezdetét vette a verseny.

Az ünnepi megemlékezés gerincét képező szavalóversenyen induló diákoknak az idén Kölcsey Himnuszával kellett megbirkózniuk, e mellé szabadon választhattak egy 20. századi magyar ódát. A résztvevők személyiségének sokszínűségét is jelzi a szabadon választott költemények széles spektruma: Szilágyi Domonkos, Reményik Sándor, Illyés Gyula, József Attila – hogy csak néhány nevet említsek – versein keresztül a felszabadult örömtől kezdve az egyén tragikus elszigeteltségén át egészen a hazaszeretetig igen sokféle életérzést tolmácsoltak gyakran egészen döbbenetes pontossággal a versmondók. A zsűri elnöke értékelő beszédében ugyanakkor azt is kiemelte, hogy bár egymás után pontosan huszonhétszer hallgathatta meg a Himnuszt, mégsem unta meg: a különböző előadók saját személyiségükön átszűrve minden alkalommal sajátos és megismételhetetlen módon adtak hozzá egyfajta többletet a költemény értelmezéséhez. Külön dicséretben részesültek azok a diákok, akik a vers műfajához illő – lévén, hogy nemzeti imádságunkról van szó – előadói stílust választottak.

A 7–8. osztályosok versenyében Seres Eszter, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanulója lett az első helyezett. A 9–10. évfolyamosok közül Kozmer Vivien, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium diákja bizonyult a legjobbnak, aki első helyezése mellé ráadásként a legjobb orosházi szavalónak szánt különdíjat is elnyerte. A 11–12. osztályosok versenyét Nagy Fanni, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ tanulója nyerte meg.

A népdaléneklési versenyben – korosztálytól függően – kötelező volt A Vargáék ablakjuk vagy a Kimegyek a doberdói harctérre, illetve a Ha bemegyek, ha bemegyek című népdal megszólaltatása; a szabadon választott művek előadásakor viszont a versenyző választhatott a saját tájegységéről származó népdalok közül. Az 5–6. osztályosok közül Gajdán Márta, az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulója bizonyult a legjobbnak, míg a 7–8. osztályosok versenyét a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvodából érkező Csasztvan Zsuzsanna nyerte. A 9–12. osztályosok küzdelme érdekesen alakult, mert itt a szigorú zsűri a legjobbnak járó díjat nem ítélte oda senkinek sem, így végül Regős Mihály, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanulója és Albert Alexandra, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium növendéke osztozhatott a második helyezésen.

A képzőművészeti pályamunkákat zsűriző tanárnő értékelésében elismerően beszélt a beérkezett alkotások színvonaláról, mivel azonban ezek túlnyomó többsége ceruza- vagy színes krétarajz volt, egyben bátorította is a diákokat a szabadabb ecsethasználatra. Két feladat közül választhattak a résztvevők: vagy a Himnusz, vagy pedig a „Ti vagytok a föld sója” igevers illusztrációját készíthették el. A Himnusz-illusztráció kategóriájában a 7–8. osztályosok közül Lizon Loretta, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda tanulója, a 9–10. osztályos korcsoportból Walcz Viktor, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium diákja, a 11–12. osztályosok közül pedig Kiss Norbert, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium tanulója vehette át az első díjat. A bibliai igevershez készült illusztrációk közül 7–8. osztályos korcsoportból Huszka Melindának, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium diákjának, a 9–10. osztályosok közül pedig a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központból érkező Kovács Ágnesnek a munkái bizonyultak a legjobbnak. Az eredményhirdetés és a könyvjutalmak kiosztása után Ribár János esperes mondott köszönetet a szervezők, a zsűri, a diákok és az őket felkészítő pedagógusok munkájáért.

Az idei verseny véget ért ugyan, a résztvevők és a hallgatók mégis maradandó élményekkel gazdagodva távozhattak – jövőre pedig újra várják a tehetséges diákokat Orosházára, a magyar kultúra előtt tisztelgő nemes versengésre.

Nánai László Endre

Regionális hozzárendelés: Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Életszemlélet
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Múltértékelő
Urnatemető-szentelés Budafokon
Ülésezett az országos presbitérium
Nemcsak szavalták, rajzolták is a Himnuszt
Keresztutak
Az ökumenikus imahét élménye és áldása
Áttörni a hallgatás falát
Ökumenikus járomban
Párbeszéd – hangfogó nélkül
Találkozó a magyar–vesztfáliai kapcsolatok újjáélesztéséért
Lutheri köszöntés Szent Márton hegyén
Evangélikusok
„…minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr…”
Huszonöt év az egyház könyvtárában
Megálmodni a jövőt
Ferenc kriptalakóból lett gyülekezeti tag
Kétszáz éve született Vandrák András, a magyar evangélikus iskolaügy kidolgozója
„Nemzeti intézeteit csak maga a nemzet tarthatja fönn”
e-világ
Gabonák az étkezésünkben
Keresztény szemmel
Ne tétovázz, ha Isten hív!
A hét témája
„Köszöntsük az egek Urát…”
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
Palóc mesék „varázsdobból”
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
On-line plusz
Kegyelettel emlékezünk
Megharcolt élet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Nincs itt maradandó sátorunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Vérbevágó” kérdés
Szószóró
Mi újság az ifjúsági osztályon?
Cantate
Husztól Tranovskýn át Vietóriszig
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 04 Nemcsak szavalták, rajzolták is a Himnuszt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster