EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 04 - Ökumenikus járomban

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Ökumenikus járomban

Az ökumenikus imahét alkalmából mindenki megtapasztalhatja a különbözőségen túlmutató egység érzését. Az Evangélikus Élet az ünnepi hét alkalmain kívül arra is kíváncsi volt, hogy miként lehet a mindennapokban megélni az ökumenét. Olyan, egyházhoz kötődő testvéreket kértünk meg arra, hogy tegyenek rövid vallomást, akik vegyes házasságuk révén érintettek e témában.

Ittzés Ádám

Egy evangélikus–református házasságba születtem harmadik gyermekként. Szüleim a szó hagyományos értelmében nem voltak vallásgyakorlók (templomjárók). Mivel a felekezeti identitás evangélikus oldalról volt erősebb, mindhármunkat evangélikusnak kereszteltek meg. Gyerekkoromtól kezdve járok a Mevisz táboraiba, melyek az evangélikus háttér mellett mindig ökumenikus lelkületűek.

Feleségemet ugyan katolikusnak keresztelték, de szülei kisgyermekkorától Jehova tanújaként nevelték. Ő felnőtt fejjel, különböző felekezetű ismerősök révén tapasztalta meg a kereszténység egyetemességét, illetve hogy az általa addig ismert közösségen kívül (is) van keresztény hit és élet. Velem együtt ő is az evangélikus gyülekezetben talált otthonra, de nyitott maradt más felekezetű közösségek iránt is. Gyakran megfordulunk nem evangélikus körökben is, ahol testvérekre és Krisztusra találunk. Rendszeresen járunk egy református páros körbe (korábban egy katolikusat látogattunk).

Úgy érzem, az ökumené arra készteti az embert, hogy félrerakja a sajátos felekezeti tanításokat, hagyományokat, hogy egyedül a lényeg, Jézus Krisztus kerüljön a középpontba. Ehhez viszont arra is szükség van, hogy stabil gyülekezeti háttérrel rendelkezzünk; ahogy vendégségben is az érzi magát igazán jól, aki tudja: van hova hazamennie.

Mátyásné Nagy Éva

Mit is jelent számomra az ökumené? A válaszon nem kell sokat töprengenem, hiszen a magam és a családom mindennapjait befonja a különböző felekezetek egymásba kapaszkodó és védőhálója.

Jómagam református lelkészcsaládban nőttem fel; szüleim toleranciájának és nyitottságának köszönhetően azonban más vallások tiszteletét és elfogadását is megtanultam. Ez a biztos háttér tette lehetővé, hogy férjemmel, aki római katolikus vallású, ne kerüljünk vallási ellentétek csapdájába. Hanem éppen ellenkezőleg: együtt, az egy Istenbe vetett hitünkben éljük az életünket, és azon igyekezzünk, hogy erre vezessük az immáron ránk bízott három fiunkat is.

Házasságunk kezdetén, az otthonteremtés fázisában kerültünk Csömörre. Fontosnak tartottuk, hogy családunknak lelki otthona is legyen, ekkor választottuk saját magunk és gyermekeink számára is a példás közösségi életet élő, egymást hitben hordozó csömöri evangélikus gyülekezetet. Itt cseperedtek fel időközben ismeretekben és hitben is gyarapodva fiaink. Hitük önkéntes megvallására, a konfirmációra pedig a mátyásföldi református gyülekezetben került sor, ahol továbbra is szívesen kiveszik a részüket a csömörihez hasonlóan ugyancsak kiváló ifjúsági munkából.

Néhány éve az engem körülölelő ökumenikus paletta még egy színfonttal bővült: középiskolai tanárként a Patrona Hungariae katolikus leánygimnáziumban gyakorlom hivatásomat. Ez is megerősít abban, hogy a külsőségek nem választhatnak el bennünket; mindannyiunknak a közös értékek és a hit megőrzését kell közvetítenünk.

Rezsabek Nándor

Ha röviden akarnám jellemezni katolikus–evangélikus családunkon belül az ökumené mibenlétét, az unitárius jelmondatot említhetném: Egy az Isten! Persze nem valamilyen antitrinitárius vonatkozásban, hanem olyan értelemben, hogy mindkét felekezethez tartozó családtagjaim ugyanahhoz az Istenhez fohászkodnak, ugyanazt jelenti számunkra Jézus, és ugyanúgy részesülünk a Szentlélek kegyelmeiben. Aki pedig ismeri a két egyház liturgiáját, tudja, hogy mindkettő ugyanabból a gyökérből táplálkozik.

Magam – valamennyi felmenőmmel együtt – katolikus vagyok; a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom ifjú felnőtt közösségéhez tartozom. Feleségem apai ágon felvidéki katolikus, evangélikus vallását pedig a hartai ősöktől nyerte, jelenleg a budapest-fasori gyülekezethez tartozik. Egyházi esküvőnk Hartán lutheránus szertartású volt, gyermekeinket a fasori templomban keresztelték. Kisfiam katolikus óvodába jár, hittanra azonban a fasori gyülekezetben oktatják. Jómagam pedig az Evangélikus Élet mellett katolikus lapokba is rendszeren írok.

Decemberben Aradi György lelkész úr rákérdezett, hogy ott leszünk-e a televízióban is közvetítendő fasori karácsonyon. „Nem tudjuk még” – válaszoltuk, hiszen tudtuk, hogy a katolikus közösség is vár bennünket. Aztán – nem először és nyilván nem utoljára – egyazon napon szentbeszédnek és igehirdetésnek is befogadói voltunk.

Trincsiné Márton Zsuzsanna

Evangélikus szülők gyermekeként nőttem fel; férjem református, két lányom szintén evangélikus. Mindig fontosnak tartottam a családi kapcsolatok mélyítését, a nagyszülőkkel, keresztszülőkkel, unokatestvérekkel való kapcsolattartást.

Csak néhány éve tudatosult bennem, hogy a családommal együtt egy másik nagy családnak, a keresztények nagy családjának a tagja is lehetek. Aki összeköt bennünket, az Jézus Krisztus. Úgy gondolom, hogy földi életünkben felekezeti hovatartozásunknak nincs jelentősége. Egyvalami van, ami mindennél fontosabb: fogadjuk el Jézust megváltó Urunknak. Ehhez pedig az szükséges, hogy megismerjük őt.

Az evangélikus istentiszteleteken kívül gyakran veszünk részt más felekezetek által szervezett előadásokon, csendesnapokon, igehirdetéseken, mert fontosnak tartjuk a lelki épülést.

Hálát adok Istennek, hogy megnyitotta előttünk az ökumené adta lehetőségeket. Keresztény testvérek bizonyságtételeit, vallomásait, igehirdetéseit hallgatva egyre közelebb kerül a szívemhez Jézus. Keresztény, hívő emberként igyekszem úgy élni, hogy életemmel, tetteimmel, szavaimmal tehessek bizonyságot Isten szeretetéről családom körében, embertársaim előtt. „Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.” (Róm 12,4–5)

Vekszli Zsuzsanna

Evangélikusként római katolikus férjemmel neveljük evangélikus lányainkat férjem római katolikus többségű szülőfalujában. Iskolás gyermekünk evangélikus óvoda után katolikus általános iskolába jár.

Bibliaórára évekig a református gyülekezetbe jártam Krisztusban kedves testvérekkel együtt; felekezeti hovatartozásuk sokszínű egységet hozott az Ige köré.

Jegyességünket megelőzően szólított meg és hívott engem Isten ifjúsági szolgálatra a környező gyülekezetekbe más felekezetű fiatalokkal együtt. Házasságba – szentségi házasságba – vezetett, és áldásait árasztotta ránk. Nagy ajándék volt, hogy „vegyes párként” résztvevői lehettünk a Házas Hétvége mozgalom első protestáns hétvégéjének, amelyet a római katolikus testvérek szerveztek. Házasságunk nagy áldása gyermekeink mellett, hogy 2005-ben evangélikus keresztfiunk, majd római katolikus keresztlányunk keresztszülőjévé hívattunk el.

A mindennapokban a feladatunk a Szentháromság Istenét imádni, gyermekeinket hozzá vezetni, „házát”, templomait lelki otthonunkká tenni.

Véghné Pozsgai Olga

Evangélikus–római katolikus család vagyunk. Így kaptuk egymást Istentől ajándékba. Ez a szemlélet határozza meg férjemmel és négy gyermekünkkel folytatott közös életünket. Gyermekeinket „nemek szerint” kereszteltettünk. Családi kétfelekezetűségünket aktívan gyakoroljuk. A különbségeket nem próbáljuk elmosni, de tudjuk, hogy tükör által mindnyájan homályosan látunk, és senki sem állíthatja, hogy ő egyedül képes tökéletesen szavakba foglalni a Kimondhatatlant. A magunk élethelyzetében, adottságaival próbáljuk megélni az Istennel és Istenben való szeretetkapcsolatot, közösséget.

Az ökumené életünk természetes közege. Elgondolkodtathat ennek mélyebb igazságairól az is, hogy annak a görög szónak, amelyből az ökumené szó ered, az alapjelentése a következő: bármely hely, ahol lakni lehet; a lakóház, az otthon. Eszünkbe juthat erről családi otthonunk, szűkebb-tágabb környezetünk, a teremtett világ vagy hívőként az egyház – Krisztus teste, amelynek különböző tagjai vagyunk egyénként és házastársként egyaránt…


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Életszemlélet
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Múltértékelő
Urnatemető-szentelés Budafokon
Ülésezett az országos presbitérium
Nemcsak szavalták, rajzolták is a Himnuszt
Keresztutak
Az ökumenikus imahét élménye és áldása
Áttörni a hallgatás falát
Ökumenikus járomban
Párbeszéd – hangfogó nélkül
Találkozó a magyar–vesztfáliai kapcsolatok újjáélesztéséért
Lutheri köszöntés Szent Márton hegyén
Evangélikusok
„…minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr…”
Huszonöt év az egyház könyvtárában
Megálmodni a jövőt
Ferenc kriptalakóból lett gyülekezeti tag
Kétszáz éve született Vandrák András, a magyar evangélikus iskolaügy kidolgozója
„Nemzeti intézeteit csak maga a nemzet tarthatja fönn”
e-világ
Gabonák az étkezésünkben
Keresztény szemmel
Ne tétovázz, ha Isten hív!
A hét témája
„Köszöntsük az egek Urát…”
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
Palóc mesék „varázsdobból”
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
On-line plusz
Kegyelettel emlékezünk
Megharcolt élet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Nincs itt maradandó sátorunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Vérbevágó” kérdés
Szószóró
Mi újság az ifjúsági osztályon?
Cantate
Husztól Tranovskýn át Vietóriszig
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 04 Ökumenikus járomban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster