EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 04 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Az Úr tesz szegénnyé és gazdaggá, megaláz és felmagasztal. 1Sám 2,7 (Mt 23,12; Mt 17,1–9; 2Kor 4,6–10; Zsolt 63) Az Úr bizonyosan mindenkit gazdagítani akar, és nem leli örömét abban, hogy megalázza az embert. Szelíden tanít különbséget tenni az ideiglenes és az örök értékek között, de aki ellenáll szeretetének, úgy jár, mint a gazdag ifjú, aki éppen vagyona miatt esett el az igazi gazdagságtól, amelyre vágyakozott. Jézus, aki értünk szegény lett, tegyen minket is szegénnyé, hogy be tudjuk fogadni minden földi kincset felülmúló gazdagságát. Jézus, aki önként megalázta magát, tanítson minket is alázatra, hogy az örök dicsőség részesei lehessünk.

Hétfő

Ki vádolná Isten választottait? Isten, aki megigazít. Róm 8,33 (Jer 50,20; 2Kor 3,/9–11/12–18; 1Móz 14,17–24) Az apostol kérdése nem költői kérdés, mert a vádnak helye van még az igaznak látszó választottak esetében is. A bűneset után Isten „jogerősen” kimondta minden emberre a halálos ítéletet, de lehetőséget adott a fellebbezésre: Krisztust tette „legfelsőbb Bíróvá”. Aki hozzá folyamodik, bizonyosan kedvező elbírálásban részesül, ejtik az ellene felhozott vádakat. „Mennyi békét elveszítünk, sírva hordjuk bánatunk! S mind azért, mert hő imában őhozzá nem fordulunk.”

Kedd

Vigyázzatok, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok! Mt 25,13 (Jóel 2,1b; Jn 1,43–51; 1Móz 15,1–21) Emberek milliói ülnek esténként a tv előtt. A békés polgárok szörnyülködve nézik a híradó véres terrorcselekményekről, döbbenetes természeti katasztrófákról, mérhetetlen gazdagságról és embertelen szegénységről szóló tudósításait. Ezután az esti filmben szinte ugyanezeket látva jót szórakoznak. Tudósok kongatják a vészharangot, néhány évtizeden belül bekövetkező globális katasztrófát emlegetnek, de az emberek többségét ez nem izgatja. Izgat-e minket, keresztényeket Jézus intő szava? Készen várjuk-e Urunk érkezését?

Szerda

Nem nevezzük többé Istenünknek kezünk csinálmányát. Hós 14,4b (Fil 2,13; Jn 3,31–36; 1Móz 16,1–16) Az a te istened, akire vágyaid, gondolataid, érzéseid, szavaid, cselekedeteid irányulnak (Luther után szabadon). Ha ezt belátjuk, rá kell döbbennünk, hogy sokkal inkább függünk a magunk által kreált dolgoktól és körülményektől, mint saját Teremtőnktől. Önmegvalósításra törekszünk, ezzel egy lelki perpetuum mobilét hozunk létre. Őszinte pillanatainkban azonban belátjuk: az önmegváltás lehetetlen, égetően szükségünk van az igazi Istenre. Kerüljön méltó helyére életünkben a teremtő és megváltó Isten, hogy a megfelelő helyre kerüljenek a dolgok, tárgyak és körülmények is!

Csütörtök

Ti, akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a gonoszságot! Zsolt 97,10a (Róm 12,9; Jel 1/1–2/3–8; 1Móz 17,1–4) Bizonyára mindenki érzi ennek a mondatnak a feszültségét. Szeretet és gyűlölet kibékíthetetlen ellentétei egymásnak, mégis csak együtt létezhetnek, mint a belégzés és a kilégzés. A tüdőnk befogadja az oxigént, és eltávolítja a széndioxidot. A lelkünknek ugyanígy kell „egy lélegzetre” igent mondania Isten szeretetére és nemet mondania a sátáni gonoszságra. Azt is tudnunk kell, hogy erősen szennyezett helyen veszélyessé válik a belégzés. Kerüljük a lelkünket károsító teológiai és filozófiai „termékeket”, mint a génmanipulált élelmiszert!

Péntek

Ti vagytok a föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Mt 5,13 (Jer 29,7; Jn 8,12–20; 1Móz 17,15–27) A só ízét, tartósító erejét a benne levő elemek meghatározott aránya adja. Ha ez a belső rend megváltozik, elvész a só eredeti íze, hatása. Ha föladjuk keresztény hitünk összetevőit, és idegen elemekkel keverjük őket, elveszítjük küldetésünket ebben a világban. Nem lehet például Krisztus iránti teljes elkötelezettség nélkül keresztényként élni, bár sokan kísérleteznek vele. Légy só ott, ahol élsz! Érezzék meg lényed által a körülötted élők Krisztus embermentő szeretetének jó ízét.

Szombat

Akik megmenekülnek és megmaradnak Júda házából, azok újra gyökeret vernek lenn, és gyümölcsöt hoznak fenn. 2Kir 19,30 (Jel 22,16; 4Móz 6,22–27; 1Móz 18,1–15) Amikor a kertész megmetszi a fát, az egyik ágat levágja, a másikat meghagyja azzal a céllal, hogy jó gyümölcsöt teremjen. Így tesz Isten is az övéivel. Akiket Krisztusért életre ítélt, azokat gyümölcstermésre készteti. A szeretet édes gyümölcsei csak a Krisztusban mélyen gyökerező hit következtében teremnek meg életünkben.

Győri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Életszemlélet
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Múltértékelő
Urnatemető-szentelés Budafokon
Ülésezett az országos presbitérium
Nemcsak szavalták, rajzolták is a Himnuszt
Keresztutak
Az ökumenikus imahét élménye és áldása
Áttörni a hallgatás falát
Ökumenikus járomban
Párbeszéd – hangfogó nélkül
Találkozó a magyar–vesztfáliai kapcsolatok újjáélesztéséért
Lutheri köszöntés Szent Márton hegyén
Evangélikusok
„…minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr…”
Huszonöt év az egyház könyvtárában
Megálmodni a jövőt
Ferenc kriptalakóból lett gyülekezeti tag
Kétszáz éve született Vandrák András, a magyar evangélikus iskolaügy kidolgozója
„Nemzeti intézeteit csak maga a nemzet tarthatja fönn”
e-világ
Gabonák az étkezésünkben
Keresztény szemmel
Ne tétovázz, ha Isten hív!
A hét témája
„Köszöntsük az egek Urát…”
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
Palóc mesék „varázsdobból”
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség!
On-line plusz
Kegyelettel emlékezünk
Megharcolt élet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Nincs itt maradandó sátorunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Vérbevágó” kérdés
Szószóró
Mi újság az ifjúsági osztályon?
Cantate
Husztól Tranovskýn át Vietóriszig
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 04 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster