EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 24 - Heti étrendjavaslat nyárra

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Heti étrendjavaslat nyárra

Gyakorló háziasszonyként sokszor tesszük fel újra és újra a kérdést: „Mit főzzek holnap?” Tapasztalatom szerint óriási segítség, ha egy-egy hét étrendjét előre meg tudom tervezni. Időt és energiát takarítok meg a beszerzésnél, a főzés előkészítésénél.

Összefoglalva az eddig „tanultakat”, tegyünk ma egy gyakorlati kísérletet, és állítsunk össze egyheti egészséges nyári menüt!

Főételből két variáció is szerepel a javaslatban, így akár két hétig is használható. Az alapanyagok kiválasztásakor betartandó alapelvek még egyszer dióhéjban: hazait (sőt, ha lehet környékbelit), idényjellegűt, lehetőség szerint vegyszermentesen termeltet, illetve előállítottat, frisset, színeset, változatosan. Még hozzátenném azt is: egyszerűt. Nyár van, meleg van, ilyenkor az ember nem kívánja azokat a nehezebb étkeket, amelyeken télen egy favágó él a kemény mínuszokban. Sokkal nagyobb ilyenkor a szervezetünk folyadékigénye (napi három-négy liter), melyet elsősorban vízzel, gyümölcs- és gyógyteákkal, valamint természetesen sok-sok lédús gyümölcs nyersen való fogyasztásával fedezhetünk.

Érdemes a vasárnapi bőségesebb családi étkezések után hétfőnként beiktatni egy-egy gyümölcsnapot. Ilyenkor a szezonnak megfelelően egész napra arányosan elosztva akár két-három kilogramm körtét, dinnyét, cseresznyét, meggyet, szamócát, málnát is megehetünk nyersen vagy gyümölcsleves formájában, egy-két tálka gabonakásával kiegészítve. A gyümölcsnapon mindenképpen kerüljük a húsokat, tésztákat.

Édességet, süteményt, jégkrémet heti egy-két alkalommal fogyasszunk. Húst két-három alkalommal vegyünk magunkhoz, nem feledkezve meg a halak és a nem nagyüzemi előállítású húsok fogyasztásának fontosságáról. Húskészítményt szándékosan nem írtam; helyette zöldségekből, hüvelyesekből készült pástétomokat ajánlok. Az étkezések között (de ne közvetlenül utánuk) igyekezzünk csipegetés, nassolás helyett bőségesen folyadékot, illetve nyers gyümölcsöket fogyasztani. A gyomornak ugyanis szüksége van legalább három óra pihenésre.

Vegeta helyett vegamixet ajánlok, amely szárított zöldségkeverék só és ízfokozó nélkül (a zacskós leveseket inkább felejtsük el!). Lehetőség szerint kerüljük a mikrohullámú sütő használatát.

Hétfő

Gyümölcsnap, melyen fogyasztható idénygyümölcs, ásványvíz, gyümölcs- és gyógytea (ha nagyon éhesek lennénk: köleskása, barna rizs). Ne ijedjünk meg, hogy éhen halunk! A gyümölcsöktől jó közérzetünk lesz! Aki akarja, az könnyíthet még úgy, hogy vasárnap ebéd utántól nem eszik mást, mint gyümölcsöt, és hétfőn délig ezt tartja, délben és este pedig egy-egy könnyű gabonakását fogyaszt.

Kedd

Reggeli: lekvár, méz, korpás zsemle

Ebéd: köménymagleves pirított kenyérkockával, spenót tükörtojással vagy tojásos nokedli friss zöldsalátával

Vacsora: sajttál teljes kiőrlésű kenyérrel, bazsalikomos-paradicsomos mozzarellasaláta

Szerda

Reggeli: fahéjas-mazsolás zabpehelykása

Ebéd: babgulyás, túrós tészta tejföllel vagy vadas marhasült zsemlegombóccal

Vacsora: tökmaggal szórt, sajtos sült puliszka

Csütörtök

Reggeli: bundás kenyér

Ebéd: hideg gyümölcsleves, kelkáposzta-főzelék szójafasírttal (esetleg darált húsból) vagy muszaka (paradicsomos, padlizsános, darált húsos finomság)

Vacsora: grillezett csirkemell, vegyes zöldsaláta olívaolajos-balzsamecetes öntettel

Péntek

Reggeli: köleskása

Ebéd: gombapörkölt teljes kiőrlésű tésztával vagy sós palacsinta kapros-túrós töltelékkel

Vacsora: tojásos rakott cukkini

Szombat

Reggeli: müzli friss gyümölcsökkel

Ebéd: zellerkrémleves, brokkoli csőben sütve vagy túrógombóc

Vacsora: sonkatekercs, hagymás krumplisaláta

Vasárnap

Reggeli: tejbegríz teljes kiőrlésű tönkölydarából

Ebéd: francia hagymaleves, rántott cukkini, patisszon petrezselymes újburgonyával, tejfölös uborkasalátával vagy grillezett tengerihal-filé zöldséges rizzsel, őszibarackbefőttel

Vacsora: padlizsánkrém és vöröslencse-krém pirítós kenyérrel, paprikával, paradicsommal, uborkával

Néhány recept:

Bazsalikomos-paradicsomos mozzarellasaláta

Hat-nyolc darab paradicsomot és két csomag mozzarella sajtot karikára szeletelünk. Egy nagy lapostányéron elhelyezzük a paradicsomszeleteket, megszórjuk őket őrölt bazsalikommal, csepegtetünk rájuk néhány csepp extra szűz olívaolajat. A paradicsomszeletekre rakjuk a mozzarellaszeleteket, ezt az „emeletet” is bazsalikommal fűszerezzük, és olívaolajjat csepegtetünk rá.

Tökmaggal szórt, sajtos sült puliszka

Lobogó forró vízbe kukoricadarát szórunk, kicsit megsózzuk és addig kevergetjük, míg el nem válik az edény falától (fél óra). Ekkor tepsibe vagy deszkára simítjuk, és megvárjuk, míg kihűl. Szeletekre vágjuk, kiolajozott tűzálló edénybe tesszük, tetejére reszelt sajtot és tökmagot szórunk. Sütőben sütjük rá a sajtot.

Brokkoli csőben sütve

A brokkolirózsákat enyhén sós és borsikafűvel ízesített vízben vagy vízgőz fölött főzzük/pároljuk (maradjon ropogós, nem szabad szétfőzni). A brokkolirózsákat megforgatjuk olajban pirított szemlemorzsában, majd kiolajozott tűzálló edénybe tesszük; a tetejére tojással elkevert tejfölt simítunk. Sütőben fél óráig sütjük. Ugyanezt karfiollal, zöldbabbal is el lehet készíteni. Az egyes brokkolirétegek közé főtt rizst is tehetünk, úgy még laktatóbb.

Vöröslencse-krém

Megmossuk a vörös lencsét (áztatni nem kell), és babérlevéllel (esetleg sóval, vegamixszel) feltesszük főni; fél óra alatt megfő. Kihűtjük, majd apróra vágott lila hagymával, petrezselyemzölddel (meg amit még jónak találunk) fűszerezzük és turmixoljuk. Hűtőben két-három napig eláll.

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Munkamánia
Választási lehetőség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tudnivalók az 5. országos találkozóról
„Bort, ami felvidítja az ember szívét…”
Doktoranduszként egy társgyülekezet élén
Gyülekezetépítő evangélizációs nap
„Barátságos egyházkerület”
Szórványegyház küzdőtéren
Szentgotthárdi gyülekezeti nap
Keresztutak
Ünnepi megemlékezés az ónodi országgyűlésről
Mercurius Veridicus
Rákóczi intelmei az ezredforduló magyarjaihoz
Nagy Lajos király „hazatérése”
Evangélikusok
Gondolatok a konfirmációról
e-világ
Heti étrendjavaslat nyárra
Nyári napforduló a Stonehenge-ben
Keresztény szemmel
Amikor saját anyád szembeköp
Egy rádiós istentisztelet margójára
A hét témája
„Élő és ható és élesebb…”
Evangélikus egyházi napok Kölnben
Fotó 1.
Fotó 2.
Légy résen!
Külföldi résztvevőket kérdeztünk…
Magyarok a Kirchentagon I.
Magyarok a Kirchentagon II.
Fotó 3.
Fotó 4.
Fotó 5.
evél&levél
A templomajtó is nyitva volt az ambrózfalvi gyermeknapon
Köszönet a vaktábornak szánt adományért
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Negyedik alkalommal rendezik meg a református zenei fesztivált
Beszédes zene – zenés beszéd
Thália evangéliumi temploma
Költőnő született
Kódexkiállítás
Lezajlott a szókincsvadászat
Reményik Sándor: A kereszt fogantatása
A vasárnap igéje
Különleges ismertetőjel
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Egy mosoly ereje
Összébb hangolt ifjúsági munka
Ige+hirdető
Istentől ihletett
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 24 Heti étrendjavaslat nyárra

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster