EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Kálvin kamerája

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Kálvin kamerája

Filmbemutatóval és díjkiosztóval zárult múlt pénteken az egy héten át tartó Kálvin Kamera filmfesztivál a debreceni Nagytemplomban. A korábban Beregdarócon rendezett, eReformatika néven ismert fesztivál új nevet kapott, és immáron Kálvin Kamera néven érkezett meg szeptember 6-án a „kálvinista Rómába”. Kerekes Sándor, a fesztivál egyik szervezője a névváltoztatással kapcsolatosan elmondta: az elnevezéssel azt fogalmazták meg, hogy a református hitrendszerre támaszkodva – a látó szem modelljeként, az ősi camera obscura módján – a médiumok mindenkori eszközeinek felhasználásával láttatják a történelmi, közösségi és személyes lelki folyamatokat.

A protestáns fiatalok a rendezvény folyamán szabadegyetemi előadásokon, filmvetítéseken és kulturális programokon vehettek részt. A zenei programok közül kiemelkedő volt Varnus Xavér orgonaművésznek a zsúfolásig megtelt Nagytemplomban – Tiba Zsolt és Nagy Marcell prózai közreműködésével – tartott orgonakoncertje, mely feledhetetlen élményt nyújtott a hallgatóságnak. A szabadegyetemi előadások kiértékeléséből kiderült, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb előadó Nagy Imre újságíró, a Magyar Televízió szerkesztő-riportere és Szentesi Zöldi László, a Magyar Hírlap újságírója volt.

A szervezők minden évben olyan témát próbálnak találni, amely egyrészt összhangban áll az egyház kommunikációs céljaival, másrészt nagy kihívás a fiatalok számára. Idén is kettős témakiírás volt a hagyományoknak megfelelően. A zsinat a 2007. esztendőt a közösségépítés évének nyilvánította, ezért az egyik feldolgozandó téma a közösség volt, a másik pedig a környezetvédelem. A két témakörben tizenhat televíziós és hét rádiós alkotás született, riport és etűd műfajban.

Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese is a zsűritagok között volt; a rádiós alkotásokkal kapcsolatban kifejezte afeletti örömét, hogy a fiataloknak sikerült a belső és a teremtett világot harmóniában megmutatniuk. Mindezek mellett a munkákat műfaji gazdagság és játékos kedvesség is jellemezte. Juhász Judit felhívta a részt vevő fiatalok figyelmét a beszédművelés fontosságára; mint mondta, a szép beszédet el kell sajátítani ebben a szakmában.

Mint a csütörtöki záró sajtótájékoztatón kiderült, a pályaművek közül a televíziós bírák tetszését a Szeretet című film – mely a debreceni Immánuel-gyermekotthont mutatja be – nyerte el leginkább. Szintén figyelemre méltó volt egy másik alkotás, egy etűd, melynek korszerű képi megoldásait, vágástechnikáját méltatta a zsűri.

Dusicza Ferenc református lelkész, televíziós szerkesztő, a fesztivál elnöke tartalmasnak ítélte a hetet, s jelezte: eleget tesznek dr. Bölcskei Gusztáv püspök jövő évi meghívásának is. Mint hallhattuk, eleve inspiráló helyszínnek bizonyult a Nagytemplom; két nagyméretű – a filmvetítésen túl énekszövegek, piktogramok megjelenítésére is alkalmas, továbbá a szószékről közeli képet adó – vetítőernyő állt a fesztivál szolgálatában. A tervek szerint jövőre megpróbálnak helyi kábelszolgáltatók adásába is „beférkőzni” a fesztiválprogramokkal, és szeretnének forgalmas helyekre, például a Nagyállomásra kitelepülni vetítőernyőikkel, tartalmasabbá téve az emberek számára a várakozás perceit.

Bölcskei Gusztáv köszöntésében kifejtette, hogy a kereszténység üzenetét nem mindig direkt módon kell közvetíteni, hanem tudni kell – például a média eszközeivel élve – indirekt módon átadni. Gratulált a résztvevőknek, és elmondta, hogy folyamatos fejlődést lát az alkotások minőségében is. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felhívta a figyelmet a 2009-ben megrendezendő Kálvin-évre, és bátorította a fiatalokat, hogy készüljenek ők is lélekben és alkotásokkal a közelgő Kálvin-évfordulóra.

Kálvin kamerája pedig addig is forog tovább…

–abys–


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Örömsor
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beszámolókat fogadott el a zsinat
Megkezdődött a 117. tanév
Szolgálatunk elhanyagolt területe: a gyülekezeti diakónia
Megújuló majosi toronyhéjazat
Csömöri lelkészcsere
Készen áll a Szabó József Taulmány Ház
Felkészülni… Vigyázz… Kész… Rajt!
Együtt elmélkedni és elcsendesedni
Keresztutak
Holland püspök az Allah név használatáról
Ugyanabban az Istenben hiszünk?
A zsidó újév
„Zarándok én a föld színén…”
A teremtő Isten tisztelete
Szakkollégiumi tanévnyitó
Evangélikusok
Ajándék északról
Felelősséget vállalni
Melanchthon veje és a csillagok
e-világ
Akik használják, akik alig, és akik nem
Keresztény szemmel
Dopping
Kiútkeresők
Hogyan egészségbiztosítana Jézus?
Gárdalecke
Növekedő egyház
A ramadán
A hét témája
Városmisszió Budapest 2007
Tamás-mise a parkban
evél&levél
Hangversenykörúton
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kálvin kamerája
Amire a talentum kötelez
„Országunk titkos ereje” – száz év száz művészi alkotásban
Afrika Lőrincen
A jogállam alkonya
Őszi gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Azt bünteti, kit szeret?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Ki tudja, mire van szükség
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 38 Kálvin kamerája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster