EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Akik használják, akik alig, és akik nem

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Akik használják, akik alig, és akik nem

Ebben a rovatban az elmúlt években többször is szóltunk az internet kínálta lehetőségek és a miszszió kapcsolatáról. Mára talán már alig van olyan, misszióval foglalkozó szakember, aki ne fogadná el, hogy az internet segítségével új, eddig el nem ért csoportokhoz juthatunk el, illetve hogy az eddigi célcsoportok eléréséhez új eszközöket nyújt a világháló. Nekem mégis sokszor van hiányérzetem a témával kapcsolatban; lehet persze, hogy mindez a szakbarbár fanyalgása csupán…

Ahhoz képest, hogy az elmúlt tíz évben a többi magyarországi egyházhoz viszonyítva is igazán jelentős fejlesztéseket végeztünk, gyülekezeteink, szervezeteink egészen kiváló lehetőségek birtokában fejleszthetnék webes megjelenésüket, az eredmény lehetne feltűnőbb is. Sokan ráéreztek az új lehetőségre; sokan elkészítették a honlapjukat, később azonban leálltak a fejlesztésével, míg mások teljesen érdektelenek.

Egyházkerületeink az új zope-os rendszer indulása óta készítik honlapjaikat. Dunántúlon az elmúlt öt évben folyamatosan fejlődött a honlap, minden, az egyházkerülettel kapcsolatos hír, esemény, adat elérhető a felületről. Délen az elmúlt évben indult el igazán látványos fejlődés, új rovatok indultak. Különlegesség itt a Püspökszemmel elnevezésű rovat, amelyben az egyházkerület lelkészi vezetőjének fontos gondolatait találja meg a látogató. Északon kevésbé látványos a fejlődés. Egy éve már, hogy új felületet kapott a honlap, a tartalom fejlesztése azonban, úgy tűnik, csak most kezdődik el igazán. A weboldal új szerkesztője, Czöndör István nagy elszántsággal vágott bele a munkába; azt remélem, ennek eredményei hamarosan láthatók, olvashatók lesznek.

Gyülekezeti szinten is láthatók bizakodásra okot adó fejlesztések. Idei 33. számunkban írtam a kelenföldi honlapcsokorról, egy olyan fejlesztésről, amely a gyülekezeti élet minden területét átfogja; több felületen próbálják elérni és tájékoztatni a gyülekezet tagságát és a külső érdeklődőket. Ugyancsak örömmel figyelem már egy-két éve a nagyszénási honlap (http://nagyszenas.lutheran.hu/) fejlődését. A honlap szerkesztője és a gyülekezet lelkésze energiát nem sajnálva folyamatosan fejleszti a gyülekezeti „kirakatot”. (Ez egyébként az egyetlen olyan gyülekezeti honlap, amelynek a készítői – az addig elvégzett munkájuk eredményeként – megkapták a lehetőséget arra, hogy ugyanazt az eszköztárat használhassák, mint a kerületi honlapok szerkesztői.) Nyilván lehetne még sorolni a folyamatosan fejlesztett, bőséges tartalmat kínáló honlapokat, és ez jó.

Az elmúlt években nagyon sok gyülekezeti honlap készült el, leginkább az informatikai pályázat nyerteseinél. Szó volt már róla, hogy nekik vállalniuk kellett a pályázatban, hogy elkészítik a gyülekezeti honlapot; néhány kivétellel meg is tették. Azonban ezt sajnos több esetben is csak hosszas unszolással, az elnyert berendezés visszavételének kilátásba helyezésével sikerült elérni.

A gyülekezeti honlapokat tekintve mára nagyon vegyes a kép. Többen eleve úgy készítették el, mintha már az örökkévalóságnak szólna, nem is gondolkodnak a további fejlesztésről. Néhányan rákaptak a dolog ízére, és azóta is töltenek fel újabb és újabb anyagokat. Más helyeken a lelkészváltás hozott változást, az új, e téren ambiciózus lelkész tartja kézben a dolgot, maga készíti, illetve megszervezte a honlap fejlesztését. Idén is több informatikai berendezést osztott ki az egyház; félek, hogy amikor a feltételek teljesítésére kerül majd a sor, ugyanazokkal a kifogásokkal találkozunk, mint az elmúlt években, és több helyen ugyanúgy döcögve halad csak a fejlesztés.

Az evangélikus portálon (http://www.lutheran.hu/) a közelmúltban frissült a gyülekezeti honlapok listája, illetve ezektől elkülönülve megjelent az intézményi honlapok felsorolása is. Mindkettő a portál jobb oldalán található linkre kattintva érhető el. Itt mindenki megtekintheti a már elkészült honlapokat, és számtalan hasznos információt szerezhet gyülekezeteink életéről, valamint észreveheti, mely oldalakon tapasztalhatók az említett hiányosságok. Sokan azonban szomorúan azt fogják tapasztalni, hogy saját gyülekezetük nevét nem találják meg a sorban. Előfordulhat persze, hogy csupán a portált fejlesztő hagyta ki a linket, de valószínűbb, hogy nincs is honlap. Bennük joggal merülhet fel a kérdés, hogy ők miért nem olvashatnak saját közösségükről az interneten is.

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Örömsor
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beszámolókat fogadott el a zsinat
Megkezdődött a 117. tanév
Szolgálatunk elhanyagolt területe: a gyülekezeti diakónia
Megújuló majosi toronyhéjazat
Csömöri lelkészcsere
Készen áll a Szabó József Taulmány Ház
Felkészülni… Vigyázz… Kész… Rajt!
Együtt elmélkedni és elcsendesedni
Keresztutak
Holland püspök az Allah név használatáról
Ugyanabban az Istenben hiszünk?
A zsidó újév
„Zarándok én a föld színén…”
A teremtő Isten tisztelete
Szakkollégiumi tanévnyitó
Evangélikusok
Ajándék északról
Felelősséget vállalni
Melanchthon veje és a csillagok
e-világ
Akik használják, akik alig, és akik nem
Keresztény szemmel
Dopping
Kiútkeresők
Hogyan egészségbiztosítana Jézus?
Gárdalecke
Növekedő egyház
A ramadán
A hét témája
Városmisszió Budapest 2007
Tamás-mise a parkban
evél&levél
Hangversenykörúton
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kálvin kamerája
Amire a talentum kötelez
„Országunk titkos ereje” – száz év száz művészi alkotásban
Afrika Lőrincen
A jogállam alkonya
Őszi gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Azt bünteti, kit szeret?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Ki tudja, mire van szükség
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 38 Akik használják, akik alig, és akik nem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster