EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Ki tudja, mire van szükség

Ige+hirdető

Aki titeket hallgat…

Hozzászólás a cikkhez

Ki tudja, mire van szükség

Hosszú folyamat, amíg a magból kenyér lesz. Erről olvashattunk rovatunkban legutóbb. A cikk így zárult: „Az izgalmas kérdés ezután az, hogy a szószék alatt ülő éhes ember tudja-e, hogy kenyérre van szüksége, vagy valami másra vágyik.” Néhány kérdést megfogalmazva gondolkodjunk el azon, mit is jelent ez a befogadó oldaláról.

Éhes-e az ember egyáltalán? Sokan éhesek a világon. Halálosan kiéhezettek. A keresztény világ többnyire naponként jóllakik. De magához veszi-e az élet kenyerét, amely nem a mulandó testet táplálja, hanem az örök életre erősít? Nagy veszély, hogy a jóllakott ember nem vágyik már a lélek éltető eledelére. S ha mégis odatéved az élet kenyerének a közelébe, az ige mellé, akkor is nagy az esélye annak, hogy már telítve van a pótszerekkel, kiegészítőkkel, értéktelen, mihaszna termékekkel.

Annyi mindennel eteti a világ a mai embert – köztük szellemi-lelki tápláléknak tűnő áltáplálékkal –, hogy már nem is kíván semmit. Látszólag nem éhes, de közben sorvad az élete, és éhezik. Korunk egyik varázsintézménye a látványpékség. A kifejezés önmagáért beszél. Látványnak jó, de enni? Éhes-e a szószék alá beülő ember az igazi táplálékra? Vagy már elcsapta a gyomrát valamivel – fogyasztani, befogadni ezért már képtelen.

Tudja-e az éhes ember, hogy mire vágyik? A vendéglőbe betérő ember nem mindig tudja, mit enne. Néha csak az éhség hajtja oda, s azután az étlap segít eldönteni, hogy mi is lenne a legjobb. Tudja-e a templomba belépő, hogy mire van szüksége? Talán csöndre, békességre, megnyugvásra. Esetleg vigasztalásra, reménységre. Legtöbbször általános elvárásokat fogalmazunk meg. Éhesek vagyunk. Valójában igére van szüksége az embernek! Isten szavára, amely utat mutat, segít, felemel, értelmet ad. Isten igéjére, amely teremt, tisztít, táplál. Éltető igére. Az igehirdető feladata, hogy ezt adja.

Igény szerint lehet rendelni? Nemegyszer szólítottak meg esküvőre vagy éppen temetésre készülve: a rokonok elmondták, mit szeretnének hallani. Közölték, mit is mondjak, aminek örülnek, ami kedves, ami nem sért érdekeket. Ŕ la carte rendelés… Az igehirdetés azonban nem az igények kiszolgálása, hanem Isten tervszerűen, jól előkészített étrendje. Tudjuk jól, milyen gondot okoz az ember életében a helytelen táplálkozás. Nem mindig az az egészséges, amit megkívánunk, ami tetszetős. Ma külön szakemberek foglalkoznak a táplálkozástudománnyal, s elmondják, mi is az egészséges étrend, mi terheli és mi élteti szervezetünket.

Isten a lelki-szellemi táplálékból a legegészségesebb darabokat adja. Minden falat, minden morzsa az egész-séges életet, a teljes életet szolgálja. Megadja mindazt, amire az élethez szükségünk van. Ő jobban tudja, mire van szükségünk, ahogy a szülő is féltve vigyázza gyermeke ennivalóját. A mennyei Atya az élet kenyerét adja az igében, az igehirdetésben. Ez az igazi, teljes értékű táplálék.

Tudja-e a felszolgáló? (Hogy tudniillik mit ajánl…) A legkiválóbb étel is kárba veszhet, ha rosszul tálalják. Az igehirdető feladata, hogy feltálalja az élet eledelét. Nagy a felelőssége. Nem mindegy, mit rak a tányérra. A gonosz, mint egy komisz gyerek, állandóan valamit oda akar még csempészni a tálba. Valamit, ami mutatós, érdekes, illatos, jó ízt ígér. Az igehirdető küldetése az, hogy Isten jó konyhájából a legjobbat, a tisztát, az értékeset hozza elő. Sok szaktudás kell ehhez – a jó pap holtig tanul. Sok szeretet kell ehhez – Isten-szeretet, igeszeretet, s szeretni kell azokat, akiknek az ige táplálékát feltálalja. Mindig nagy volt a kísértés: a saját portékámat szolgálom fel, megtartok magamnak belőle, nem az egész adagot viszem. Isten szolgájának feladata, hogy amit Istentől kap – mások számára –, azt tovább is adja. Frissen, teljesen, személyig elérően.

Mi a garancia arra, hogy azt kapjuk, amire szükségünk van? Nem „mi”, hanem „ki” a helyes kérdés. Kire van szükségünk? Mert az igehirdetés személyhez kötött. Nem csupán a tolmácsoló és a befogadó személyéhez. Elsősorban és mindenekelőtt Isten személyéhez. Az emberré lett Ige, Jézus Krisztus személyéhez. Ő pedig adja azt az „egy szükségeset”, amire szükségünk van mindannyiunknak: szavát, benne önmagát.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Örömsor
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beszámolókat fogadott el a zsinat
Megkezdődött a 117. tanév
Szolgálatunk elhanyagolt területe: a gyülekezeti diakónia
Megújuló majosi toronyhéjazat
Csömöri lelkészcsere
Készen áll a Szabó József Taulmány Ház
Felkészülni… Vigyázz… Kész… Rajt!
Együtt elmélkedni és elcsendesedni
Keresztutak
Holland püspök az Allah név használatáról
Ugyanabban az Istenben hiszünk?
A zsidó újév
„Zarándok én a föld színén…”
A teremtő Isten tisztelete
Szakkollégiumi tanévnyitó
Evangélikusok
Ajándék északról
Felelősséget vállalni
Melanchthon veje és a csillagok
e-világ
Akik használják, akik alig, és akik nem
Keresztény szemmel
Dopping
Kiútkeresők
Hogyan egészségbiztosítana Jézus?
Gárdalecke
Növekedő egyház
A ramadán
A hét témája
Városmisszió Budapest 2007
Tamás-mise a parkban
evél&levél
Hangversenykörúton
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kálvin kamerája
Amire a talentum kötelez
„Országunk titkos ereje” – száz év száz művészi alkotásban
Afrika Lőrincen
A jogállam alkonya
Őszi gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Azt bünteti, kit szeret?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Ki tudja, mire van szükség
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 38 Ki tudja, mire van szükség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster