EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 38 - Felelősséget vállalni

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Felelősséget vállalni

„Bátraknak kell lennünk!”

Kovács Levente presbiterrel, közgazdász-bankárral, a KDB Bank Zrt. alelnökével, magyar vezetőjével beszélgettünk a bizalomról, a tanulásról, a kemény munkáról és a felelősség bátor felvállalásáról.

– Az egykori teológushallgató mára elismert bankár lett. Alighanem egyedülálló pályafutás ez a hazai pénzintézeti szektorban. Hogyan befolyásolja keresztény elköteleződése ebben a munkában?

– Valóban erős, köztük családi kötelékek fűznek az egyházhoz. Lelkészcsaládban nőttem fel, majd egyházi gimnáziumba jártam, így a keresztény értékek meghatározó szerepet töltenek be a munkám során is. Minden bankvezetőnek el kell tudnia számolni a tulajdonosok felé, de nekem mint keresztény bankvezetőnek extra felelősségem van az ügyfelek és a nemzet irányába is. Óvnom kell őket a túlzott eladósodástól, segítenem kell saját üzleti terveik kialakítását, és figyelnem kell a végrehajtás menetét. Ez igen nehéz szerep, hiszen az igenek mellett gyakran nemet is kell mondanom. Ezáltal és emellett a rám bízott feladat lehetővé teszi azt, hogy a nemzet felemelkedését szinte minden területen segítsem. Ennek érdekében bankunk – az anyaintézet, azaz a Koreai Fejlesztési Bank tapasztalatait is felhasználva – különös figyelmet fordít például a kis- és középvállalkozások támogatására. Ez alapvető nemzeti érdek.

Egyébként meggyőződésem: ahogy a lelkész és a gyülekezeti tag kapcsolata, úgy a bankár és az ügyfél viszonya is a bizalomra épül. Azt gondolom tehát, hogy az emberek valójában nem bankot, hanem bankárt választanak.

Ezek szerint a bankválasztás elsősorban bizalmi kérdés. De hol maradnak az egyéb tényezők?

– Bizalom nélkül nem lehet egy betétes ügyfélnek bankot választania, s bizalom nélkül a bank sem tud az ügyfélnek hitelt adni. A bizalom nem az árarányokban testesül meg. Vannak olyan közösségek, amelyek alapvetően a maguk közül valókban bíznak meg, csak hozzájuk mennek üzletelni, egymásnak segítenek jó álláshoz jutni, és ha valaki felkerül, akkor azt alulról mindenki támasztja. Ez egyfajta tudatos választás, mely ránk, magyar keresztény emberekre sajnos nem jellemző. Mi mindenkit hagyunk önerőből érvényesülni, így közülünk csak nagyon kevesen kaphatnak nagy felelősséggel járó megbízatást, miközben az ország felemeléséhez vezetői szinten is több elhivatott munkásra lenne szükség.

A munkája mellett tanít is. Miért fontos az Ön számára az ifjúság támogatása, a velük való foglalkozás?

– Számomra a tanítás a fiatal generációért való felelősség betöltése, így igen nagy örömmel és lelkesedéssel végzem ezt a munkát. Gyakorlatilag minden szabadságomat arra áldozom, hogy a kalocsai főiskolán a tanszékemet vezessem, illetve most szeptembertől Miskolcon egyetemi docensként indíthassam jó pályára a fiatal közgazdászhallgatókat.

Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy bátraknak kell lennünk. Az üzleti életre gondolt, pénzintézetük magyarországi terveire. Mégis úgy érzem, általánosságban is igaz lehet ez a megállapítás. Hogyan fordítaná le ezt a fiatalok számára?

– Teológusként kezdtem, de végül matematika–fizika szakon szereztem diplomát. Közgazdasági végzettségemet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szereztem, Miskolcon doktoráltam, emellett számos külföldi ösztöndíjon és továbbképzésen vettem részt. Banki pályafutásomat pénztárosként kezdtem egy vidéki bankfiókban, s három év kemény munkával már vezető állásba küzdöttem magam. Tanulni kell, aztán kitartással, elszántsággal és szorgalommal bizonyítani, majd felvállalni a ránk bízott felelősséget.

Az újság olvasóinak minden bizonnyal hasznos lehet, ha segít eligazodni a pénzügyek világában, a banki ajánlatok tengerében. Mit javasol?

– Mindenekelőtt válasszunk a bankok/bankárok között tudatosan, ne sodródjunk a tömeggel. A választásunkkal az elkötelezettségünket, érdekünket is kifejezhetjük. Most talán a leggyakrabban igénybe vett banki szolgáltatásról, a betételhelyezésről érdemes szólnom. Először is fontos, hogy csak és kizárólag biztonságos intézményre bízzuk pénzünket. A befektetési forma kiválasztásánál több különböző kockázatú lehetőségből választhatunk, a legbiztonságosabb a szokásos, néhány hónapos/éves bankbetét. A kamatszempontú választásnál óvatosan, minden szempont figyelembevételével kell eljárni, hiszen az összetett, illetve egyéb kötelezettséggel járó konstrukciók esetén tudni kell, hogy a bankárok biztosan jól számolnak-e. A banki hozamok területén pedig a csodák nem jellemzőek.

Nekem, mint a Koreai Fejlesztési Bank magyar bankja magyar vezetőjének, azt gondolom, kötelességem – és ennek felelősen, igen nagy örömmel teszek eleget – a saját bankomat bemutatni.

A KDB Bank Zrt. tulajdonosa a szöuli KDB Bankon át a dél-koreai állam, a világ egyik legdinamikusabban növekvő, meghatározó részben keresztény országa. A tulajdonos bankot a nemzetközi minősítők AAA, illetve A+ kategóriába sorolják, mely a banki szektorban kiemelkedő. Nálunk minden termék tisztán átlátható, és például a forint-, euró- és svájcifrank-betétekre páratlanul magas kamatot fizetünk.

Minden egyházközség, egyházi alapítvány és intézmény, valamint ezek dolgozói és vezetői számára rájuk szabott számlavezetési csomagot alakítottunk ki, melynek kondíciói egyedülállóak.

A KDB Bank Zrt. szolgáltatásairól olvasóink a www.kdb.hu honlapon és a 40/532-532-es, helyi tarifával hívható telefonszámon tájékozódhatnak.

(X)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Örömsor
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Beszámolókat fogadott el a zsinat
Megkezdődött a 117. tanév
Szolgálatunk elhanyagolt területe: a gyülekezeti diakónia
Megújuló majosi toronyhéjazat
Csömöri lelkészcsere
Készen áll a Szabó József Taulmány Ház
Felkészülni… Vigyázz… Kész… Rajt!
Együtt elmélkedni és elcsendesedni
Keresztutak
Holland püspök az Allah név használatáról
Ugyanabban az Istenben hiszünk?
A zsidó újév
„Zarándok én a föld színén…”
A teremtő Isten tisztelete
Szakkollégiumi tanévnyitó
Evangélikusok
Ajándék északról
Felelősséget vállalni
Melanchthon veje és a csillagok
e-világ
Akik használják, akik alig, és akik nem
Keresztény szemmel
Dopping
Kiútkeresők
Hogyan egészségbiztosítana Jézus?
Gárdalecke
Növekedő egyház
A ramadán
A hét témája
Városmisszió Budapest 2007
Tamás-mise a parkban
evél&levél
Hangversenykörúton
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kálvin kamerája
Amire a talentum kötelez
„Országunk titkos ereje” – száz év száz művészi alkotásban
Afrika Lőrincen
A jogállam alkonya
Őszi gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Azt bünteti, kit szeret?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Ki tudja, mire van szükség
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 38 Felelősséget vállalni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster