EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 45 - A hegymászó

e-világ

Sportoló lelkészek

Hozzászólás a cikkhez

A hegymászó

Sportoló lelkészeket bemutató sorozatunkban beszélgettünk már futó, labdarúgó, kerékpározó lelkipásztorral. Most egy nem mindennapi sport, a hegymászás, sőt a sziklamászás művelője következik. Dr. Bácskai Károly volt budahegyvidéki lelkész, aki e tanévtől az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének adjunktusa fiatalkora óta szerelmese a „függőleges birodalomnak”.

– Mi indította arra, hogy éppen ebbe a sokak által egzotikusnak tartott sportba kezdjen bele?

– Nem is tudom… Mindig áhítattal töltött el a hegyek látványa, zord és mégis vonzó világuk. Gyermekkorom óta úgy tekintek a hegymászókra, mint akik otthon vannak e fenséges és különleges környezetben. Kamaszként ösztönzött a találkozás az akkori legjobbakkal, Krafft Walterral, Neidenbach Ákossal, Singer Jánossal, Babcsán Gáborral, Sárközy Andrással, Szendrő Szabolccsal és másokkal. Végső elhatározásra, úgy emlékszem, a Csomolungma meghódítója, Sir Edmund Hillary Kockázat nélkül nincs győzelem című könyvének elolvasása után jutottam.

– A hozzá nem értő csak annyit tud a sziklamászásról, hogy a nagyon jó egyensúlyérzéken kívül sokféle eszközre is szükség van hozzá: kötelekre, jégcsákányra, hágóvasra… No meg sziklafalra. Helytálló-e ez a vélekedés?

– Az elmúlt évtizedek a legmesszebb menőkig viszonylagossá tették, mit értünk hegymászáson. A talaj közelében végzendő gyakorláshoz – akár a szabadban, akár az edzőteremben, valódi sziklákon vagy műfalon – elég egy erre alkalmas mászócipő; a teljes európai választék fellelhető a hazai szakboltokban. Komolyabb túrákhoz elengedhetetlenek a sisak, a kötél, a beülő, a különböző biztosító- és ereszkedőeszközök. A hegymászás nem olcsó sport, egyes külföldi kereskedésekben azonban diszkontáron juthat az ember jó minőségű felszereléshez. A gyakorláshoz viszont nem szükséges határainkon túlra utazni: a budai hegyektől a Bükkön, a Zemplénen át a Pilisig, sőt a Balaton-felvidékig találhatók sziklamászásra alkalmas területek. Egy, az idén tavasszal megjelent kalauz bemutatja az összes ismert magyarországi helyszínt.

– Hogyan jellemezhető ez a sport, és mi a vonzó a mászásban?

– A sziklamászás összetett tevékenység. Tetőtől talpig igénybe vesz, javítja az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, az összpontosítóképességet. Nem elhanyagolható a lélekre, a pszichére gyakorolt hatása, és egy jól kivitelezett mászás során a fizikai értelemben megoldandó feladatnál nem kisebb a mentális kihívás sem. Éles helyzetben a sziklamászó kikapcsolja a külvilágot, az előtte magasodó falra és a teljesítendő útra figyel.

– Megint csak a hétköznapi ember kérdése: bokros teendői mellett milyen gyakran jut ideje a hegymászónak arra, hogy hódolhasson szenvedélyének, és budapestiként hol teheti?

– Bármilyen meglepő, nap mint nap; többnyire „lopott időben”, ebéd után egy-két órában. A fővárosban – és ma már a nagyobb vidéki városokban is – több mászóterem elérhető, de nincs messze tőlünk a budapesti mászók Mekkája, a Fenyőgyöngye fáitól takart Francia-bánya sem.

– Ez egy kicsit illúzióromboló a laikus számára: hegyet mászni teremben? Én biztosan csak a szabadban másznék… Ezek szerint a szenvedélyes mászónak semmi sem akadály, még a nagyvárosi lét sem. Gátolhatja-e egyáltalán valami e sportág művelőit?

– A sérülések gátolnak a leginkább. Most éppen egy lassan gyógyuló sarokcsonttöréssel bajlódom. A baleset a sportban hosszabb időre „parkolópályára” kényszerít; örülök, ha tisztességgel el tudom látni a napi munkámat. Várom az órát, amikor sziklamászóként is újra mozogni tudok.

– Bizonyára sokak szemében felcsillant az érdeklődés, amikor meghallották, hogy mivel foglalkozik. Sikerült-e fellelkesítenie a barátait, az ismerőseit, hogy belekóstoljanak a mászás örömeibe és nehézségeibe?

– Mindig igyekeztem népszerűsíteni a hegymászást, azzal együtt, hogy sok kitartást, lemondást és edzést igényel. Az idők során megannyiszor kihunyt mellettem a hirtelen fellobbanó lelkesedés szalmalángja… Ismerek azonban valakit, aki ma már elismert oktatóként vizsgáztatja a hegyeket kezdőként kóstolgatókat, és amint mondja, annak idején jómagam üzentem meg neki a bátyjával, hogy Budán merre találja a sziklákat…

– Mit tanácsolna azoknak, akik úgy határoznak, hogy belevágnak? Mire figyeljenek a kezdetekkor?

– A mászni vágyókat mindenképpen arra intem, hogy ügyeljenek a fokozatosságra. Való igaz, hogy kockázat nélkül nincs győzelem, nincs megmászott út és meghódított csúcs. A sziklák, a hegyek között azonban csak alázatosan és körültekintően szabad kockáztatni. Merészségre és szerénységre, más szóval kellő öntudatra és önismeretre van szükség a hegyi ösvényen megtett első lépésekhez. A „függőleges birodalom” kapuja csak a realitások talaján állók előtt tárul fel.

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A legrövidebb út
Legyőzni a csüggedést
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szimpátiaszavazástól lelkésziktatásig
Tamástalanság Bakonytamásiban
Százhetven éve áll a templom a központban
Életfák Baranyában
Keresztutak
Koszorúzás a sírkertben
Letették a Reformáció park alapkövét
Templomában emlékeztek Reményik Sándorra
Hatvanévesen – a célban
GAW-ünnep Wittenbergben
Hálaadás a reformálásért és a renoválásért
A lelkipásztor nem hagyhatja el a nyáját
Ordassról a kaszinóban
Primoz Trubar, a szláv reformátor
Evangélikusok
„Mondó tüzek voltunk itt mi mégis!”
Sághy Jenő lelkész emlékezete
e-világ
A hegymászó
Keresztény szemmel
Magánügy-e a vallás?
A hét témája
Magyarok? Szentek?
Magyar szentek lapja
Amit a szentté avatásról tudni kell
evél&levél
Vanyarc – ahol mindenki énekelt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Rát Mátyás-díj 2007. évi kitüntetettje: Alexa Károly
Novotny Zoltán laudációja
Dr. Boleratzky Lóránd kitüntetése
Ifj. dr. Fabiny Tibor laudációja
Boleratzky Lóránd életének formálóiról
Isten közelében
Déli harangszó Bokodról
A vasárnap igéje
Ítéletnap – az örök élet reménységével
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A világ dallama zúg a fülünkbe
Ige+hirdető
A perikópa
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 45 A hegymászó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster