EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 01 - Fókuszban a Szentírás: 2008 a Biblia éve

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Fókuszban a Szentírás: 2008 a Biblia éve

Interjú dr. Pecsuk Ottóval, a Magyar Bibliatársulat Alapítvány főtitkárával

Különleges esztendő az idei: a Biblia éve. Az alapötlet Európa német és francia nyelvű országaiból ered, ahol a hasonló nevű kezdeményezést 2003-ban tartották – nagy sikerrel. A protestáns egyházak és a római katolikus egyház összefogásával megvalósított akció révén a Szentírás valóban az érdeklődés középpontjába került, az igével nem élők számára is sikerült „felfedeztetni”. Ez az egyik legfőbb cél itthon is – hangsúlyozta beszélgetésünk kezdetén dr. Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat Alapítvány (MBTA) főtitkára.

–Miként szeretnék ráirányítani a közfigyelmet a könyvek könyvére?

–Többféle programmal szeretnénk a Bibliát még nem vagy csupán kevéssé ismerők, egyáltalán a társadalom felé fordulni. Ezek egyike az Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban! „mozgalom”, amelynek meghirdetésével ürügyet kívánunk adni a gyülekezetek tagjainak arra, hogy kívülállókat szólítsanak meg, és akár beszélgetéseket is kezdeményezzenek a Szentírásról. Egy másik – az óriásplakátokhoz képest „költségkímélőbb” – ötletünk az, hogy központi helyen álló templomokon óriásmolinókkal hívjuk fel a járókelők figyelmét a Biblia évére és rendezvényeire – a fővárosban és vidéken egyaránt.

– Egyéb elgondolásaikról az Evangélikus Élet 2007/27. számában megjelent, Önnel készült interjúból már értesülhettek lapunk olvasói. Akkor még csupán a tervekről beszélhetett, arról, hogy miként készülnek a szervezők – a Magyar Bibliatársulat Alapítvány, az egyes egyházak, illetve római katolikus részről a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat – a nálunk „Boldog, aki olvassa…” mottóval induló esztendőre. Mi történt azóta?

– A református és az evangélikus egyházban is megvásárolható az idei Képes Kálvin Kalendárium, illetve az Evangélikus naptár 2008. Mindkettő több írást szentel ennek a témának. Az MBTA tizenkét tagegyházához tartozó gyülekezeti tagok pedig már kezükbe vehették az Ötlettár című kiadványt, amely a bibliatársulat gyülekezeteknek szánt programjavaslatait összegzi. Kapható továbbá az a kötet, amely az Újszövetséget és a Zsoltárok könyvét tartalmazza. E kiadvány érdekessége, hogy az egyes szentírási könyvekhez rövid bevezetőket is közöl a „kezdő” bibliaolvasók számára. Elkészült a Biblia évének a központi honlapja is: www.bibliaeve2008.hu. A honlap tartalmára és arra, hogy minél inkább naprakész információkat közvetítsen, Burján Tamás, a „Biblia éve 2008” rendezvénysorozat programfelelőse ügyel. Nagy szükség volt rá, hogy megjelenjünk az interneten – nemcsak azért, mert napjainkban ez az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna, hanem azért is, mert az összegyűjtött információk a világhálón folyamatosan kibővíthetőek. Ezek az anyagok – amelyek részben az Ötlettár kiegészítői, részben pedig a gyülekezetekben vagy egyházi, illetve világi intézményekben rendezett eseményekről szóló híradások – reményeink szerint felhasználhatók 2008-ban a gyülekezetek életében és szolgálatában is.

– Lapunk említett cikkében még csak utalt arra, hogy terveik szerint a hivatalos megnyitó az ökumenikus imahéten, a január 20. és 27. közötti időszakban lesz…

– A Biblia évének az ünnepélyes megnyitóját január 20-án, vasárnap a főváros XIII. kerületében, a Pozsonyi úti református templomban tartjuk; a rendezvénysorozat egy év múlva, a 2009. évi ökumenikus imahét idején ér majd véget.

– Mostanra nyilván kikristályosodtak a közös, katolikus–protestáns szervezésben megvalósuló központi rendezvények is.

– Az első nagyobb közös program egy – A Biblia hatása és szerepe a szekuláris fogyasztói és mediatizált társadalomban címet viselő – biblikus szimpózium lesz, amelyet június 23. és 26. között Esztergomban, a Szent Adalbert Lelkiségi és Konferencia-központban tartunk. A tanácskozást a tervek szerint D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök áhítata nyitja majd meg a bazilikában. Az első nap szorosabban véve a Biblia tartalmi kérdéseivel foglalkozik majd, a Biblia kijelentéstörténetével, a bibliamagyarázat fő irányelveivel. A második napon inkább a kommunikációé lesz a főszerep: a hallgatóság meghívott külföldi és magyar szakemberekkel – például a Bibliatársulatok Világszövetségének, a United Bible Societies-nek a szakembereivel – gondolkodhat együtt arról, hogy milyen módszerekkel lehetne közelebb vinni Isten igéjét a ma emberéhez, miként lehetne még érthetőbben átadni a ránk bízott üzenetet.

A másik kiemelkedő közös esemény egy bibliai témájú zeneműveket bemutató hangverseny lesz szeptember 30-án a Művészetek Palotájában – római katolikus, református, evangélikus kórusok, valamint egy zsidó kántor fellépésével.

Az ősz egy, a magyar bibliafordítások és -kiadások teljes történetét bemutató kiállítást és hozzá kapcsolódó előadásokat tartogat az érdeklődőknek. Az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezendő, festményekkel, kéziratokkal, filmrészletekkel színesített tárlat november 21-én nyílik meg, és 2009 márciusáig tart nyitva. A kiállításról a könyvtár és a bibliatársulat katalógust is megjelentet.

Előkészületben van ezenkívül még egy ógörög–magyar bilingvis Újszövetség, továbbá Lőrincz Zoltán Jézus példázatai a festészetben című könyve, valamint egy régi-új kiadvány, Bottyán János A magyar Biblia évszázadai című műve is, amely 1986-ban jelent meg először. Nagyon jó stílusban megírt ismeretterjesztő és igencsak hiánypótló munkáról van szó, ezért szerettük volna frissíteni, bővíteni. Ebben dr. Fekete Csaba, a Debreceni Református Kollégium nagykönyvtárának főmunkatársa volt a segítségünkre. Az eredeti munka a magyar bibliafordítások történetét ismertette egészen 1975-ig, a protestáns új fordítás megjelenéséig. Ezt fogjuk bővíteni – egészen napjainkig.

Az Ön által említett protestáns bibliafordítás megjelentetése mérföldkő volt a magyar nyelvű kiadások történetében. Azóta azonban óta sok víz lefolyt a Dunán, már nemcsak olvasható, hanem kazettán, cd-n, sőt MP3 formátumban meg is hallgatható a Szentírás…

– A Bibliatársulat is megjelentette már a teljes Újszövetséget MP3 formátumban, most – a Biblia évének a keretében – az Ószövetséget is szeretnénk kiadni. Összességében elmondhatom: igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy a legkülönbözőbb úton-módon, minél többekhez eljuthasson az ige. Ebbéli törekvésünk jegyében szervezünk például újabb „bibliaosztást” a hátrányos helyzetben élők között.

Legfontosabbaknak a Biblia éve helyi, gyülekezeti és civil kezdeményezéseit tartom, de természetesen nagy örömömre szolgál, hogy az egyház mellett már „a világ kíváncsiságát” is sikerült felkeltenünk. Többek között a Nemzeti, illetve a Szépművészeti Múzeum is jelezte már az érdeklődését, és megkeresett bennünket a Miskolci Galéria, valamint a szentendrei skanzen is: foglalkoznak azzal, hogy a saját kereteik között csatlakoznak a kezdeményezéshez. Emellett a Biblia éve megemlíttetik az Európai Unió kulturális pályázataival kapcsolatos feladatokat végző Kultúrpont Iroda honlapján is.

– Idén az Evangélikus Élet hasábjain is új sorozat egészíti ki az igeközpontú rovatokat…

– Több egyházi hetilap szerkesztője, szerkesztőbizottsága is magáévá tette azt az ajánlatunkat, hogy tömör, közérthető formában hétről hétre bemutassuk a Biblia egy-egy könyvét. Az Evangélikus Élet szerkesztőbizottságától azt a kitüntető lehetőséget kaptuk, hogy a Biblia évében a lap második oldalán lévő „kiemelt hasábon” világíthatjuk meg az adott szentírási könyv központi üzenetét.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Mózes első könyve
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Bajor–magyar konzultáció a Közös nyilatkozat jegyében
Evangélikusok
A Jóisten fogadja aranyosan
Hét év a szerkesztői szolgálatban
„Csomagküldő” és egyéb szolgálatok
e-világ
Blog vagy nem blog
Keresztény szemmel
Kijelentő mondat
Jézus nevét adom…
A hét témája
Fókuszban a Szentírás: 2008 a Biblia éve
Kevesebbet vannak táppénzen a Bibliát olvasók
A Biblia könyvei – Ószövetség
A Biblia könyvei – Újszövetség
Luther, a bibliafordító
A magyar bibliafordítás kezdetei
A Gazda újat és ót hoz elő
Hét kilogramm hétezer óra alatt
evél&levél
„Elvisz, elsegít engem a célhoz…” – Muncz Frigyes igehirdetései
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Bibliából kiindulva…
Almás krumplitekercs
Új nap – új kegyelem
A vasárnap igéje
Akkor van világos, amikor a másikban felismerem a testvért
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Ki mondja ki az áment?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 01 Fókuszban a Szentírás: 2008 a Biblia éve

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster