EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 01 - Új nap – új kegyelem

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Jézus mondja: „Aki engem lát, látja az Atyát.” Jn 14,9b (5Móz 5,8; Mt 2,1–12; Ef 3,2–3a.5–6; Zsolt 138) Ma vízkereszt ünnepe van. Útmutatónk szerint Krisztusban tükröződik Isten legfontosabb tulajdonsága. Mi ez? Jn 1 szerint kegyelem és igazság. A testté lett ige teljes volt kegyelemmel és igazsággal. Az igazság itt azt is jelenti, hogy Isten nem kétszínű. Ő minden szavát és ígéretét beteljesíti.

Hétfő

Akkor ismét látni fogjátok, hogy különbség van az igaz és a bűnös között, az Istent tisztelők és az őt nem tisztelők között. Mal 3,18 (1Tim 4,16; 1Jn 3,1–6; Mk 1,40–45) Van, aki nagyon alacsonyra teszi a mércét, mikor azt mondja: istenhívő vagyok. A Biblia szerint ez nem elég. Te hiszed, hogy az Isten egy, de az ördögök is hiszik, és rettegnek. Jóval többet mond az „istenhívőnél” az „istenfélő”. Ma szomorú jele a lelki halálnak, hogy nincs istenfélelem és „Isten-tisztelet”. Ennek mellékterméke a szülők, a tanárok iránti tisztelet hiánya. Ha nincs istenfélelem, lehetetlen gyermeket nevelni.

Kedd

Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek. 1Pt 1,22 (1Móz 37,22a; 1Jn 2,12–17; Mk 2,1–12) Vegyük észre, hogy a hitetlenség nem más, mint engedetlenség. Jn 3-ban mondja Jézus: aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, de aki nem enged a Fiúnak, azon rajta maradIsten haragja. Egyes igék ellen jellemző módon azonnal tiltakozunk. A hit is cselekedet, és a szeretet is cselekedet. Jakab arra figyelmeztet: ne nyelvvel szeressünk, hanem cselekedettel és valósággal. A hit annyiban cselekedet, hogy abbahagyom az Isten elleni harcot.

Szerda

Nálad van a bocsánat, ezért félnek téged. Zsolt 130,4 (2Kor 5,11a; Ef 4,17–24; Mk 2,13–17) A bűnbocsánat nem nyugvópárna a könnyelmű ember számára. Igaz, hogy ingyen kapjuk a bocsánat ajándékát. Luther kihangsúlyozza: az evangélium nem egy újabb törvény, hanem ajándék, de erre az ajándékra úgy kell vigyáznunk, mint a menyasszony vigyáz a hófehér ruhára… Ez a „vigyázás” rengeteg cselekedetet követel tőlünk reggeltől estig, a gyermekkortól az öregkorig.

Csütörtök

Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre. 1Kor 1,9 (Zsolt 36,6; 1Jn 1,5–7; Mk 2,18–22) Isten fő jellemvonása a hűség. A megromlott emberi szívet a hűtlenség jellemzi. Mi jelent ez? Csak kezdet van, de nincs folytatás. Sokszor ez történik a keresztség, a konfirmáció után – és talán a templomi esküvő után is… Igénk arra mutat rá, hogy Isten hűsége nemcsak az elhívásban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy ő az elkezdett munkát mindig folytatja. Csodálatos biztatás ez! Isten műhelyébe vesz bennünket, lefarag rólunk sok mindent, szenvedéssel, csalódással átformál – és életünk új irányt vesz.

Péntek

Az asszony a sokaságban hátulról megérintette Jézus ruháját, mert így gondolkodott: „Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok.” Mk 5,27–28 (Zsolt 130,1–2; Lk 1,67/68–75/76–79; Mk 2,23–28) Ez az ige az asszony nagy hitét állítja elénk példaképül. Ahogy nagycsütörtök éjjelén Jézus egyetlen pillantása összetörte Péter kemény szívét, úgy gyógyult meg ez az asszony is Jézus ruhájának érintése által. A Jézussal létesített legkisebb kapcsolat is új életet és új célt tud adni az elveszett bűnösnek. Úgy beszél és gyógyít, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók…

Szombat

Ha a jót elfogadtuk Istentől, a rosszat is el kell fogadnunk. Jób 2,10b (1Kor 10,13b; Zak 8,20–23; Mk 3,1–6) Ha valami jót kapunk Istentől, könnyű hálásnak lenni. De mi van akkor, ha valamit elvesz tőlünk? Például megbetegszünk, gondokkal küszködünk, netán meghal valakink? Ilyenkor csak az tud csendben maradni, aki hiszi, hogy a mennyei Atya tudja, mire van szükségünk. Akkor a lesújtó események között is el tudja mondani énekünk szövegét: „Igen, Atyám, mert így kedves előtted…” (EÉ 356,1) A hit útján nem én döntöm el, hogy mi a jó, vagy mi a rossz nekem, hanem Isten.

Gáncs Aladár


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Mózes első könyve
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Bajor–magyar konzultáció a Közös nyilatkozat jegyében
Evangélikusok
A Jóisten fogadja aranyosan
Hét év a szerkesztői szolgálatban
„Csomagküldő” és egyéb szolgálatok
e-világ
Blog vagy nem blog
Keresztény szemmel
Kijelentő mondat
Jézus nevét adom…
A hét témája
Fókuszban a Szentírás: 2008 a Biblia éve
Kevesebbet vannak táppénzen a Bibliát olvasók
A Biblia könyvei – Ószövetség
A Biblia könyvei – Újszövetség
Luther, a bibliafordító
A magyar bibliafordítás kezdetei
A Gazda újat és ót hoz elő
Hét kilogramm hétezer óra alatt
evél&levél
„Elvisz, elsegít engem a célhoz…” – Muncz Frigyes igehirdetései
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Bibliából kiindulva…
Almás krumplitekercs
Új nap – új kegyelem
A vasárnap igéje
Akkor van világos, amikor a másikban felismerem a testvért
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Ki mondja ki az áment?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 01 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster