EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 24 - Missziós koncertek a főváros tetején

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Missziós koncertek a főváros tetején

Újra Westend soul- & gospelfesztivál – 2008. június 18–21.

Mi közös lehet egy közel száztagú kórusban, Magyarország legjobb a capella négyesében, az egyik televíziós tehetségkutató műsorban nagy sikereket elért fiatal hölgyben és egy brit rockzenekarban? Nem is kevés! Hiszen a Golgota gospelkórus, a Bolyki Brothers, Rontó Kitty és a Hillsong London is fontosnak tartja, hogy megszólítsa az embereket, és a zenén keresztül elmondja nekik Jézus örömhírét. Erre pedig kitűnő alkalmuk nyílik a négynapos Westend soul- & gospelfesztivál fellépőiként. A fesztivált immár másodszor rendezik meg a Westend bevásárlóközpont tetőteraszán. Az eseménysorozat részét képezi majd a Nyugati téren felállított színpad is, ahol az esti nagy koncertek előadói mellett főként fiatal magyar csapatok mutatkoznak be.

Óriási eredmény, hogy egy ilyen evangéliumi töltésű program ennyire a város szívében, a budapesti fiatalok egyik legfontosabb találkozóhelyén kaphatott helyet! A tavaly őszi, a budapesti Városmisszió eseményeihez kapcsolódó első itteni soul- & gospelfesztivál sikere mutatta meg, hogy jó helyen jó időzítéssel, igényes zenével és szuggesztív előadók segítségével igenis meg lehet szólítani a „mai fiatalokat” is az evangélium üzenetével.

A műsor pedig most sem érdektelen. Mindjárt az első napon, június 18-án, szerdán a mai dicsőítő zene egyik legismertebb előadója, Matt Redman ad nagy koncertet a szintén világhírű Hillsong gyülekezet londoni zenészeivel. Aki eljön, és kissé járatos a műfajban, csodálkozni fog, hogy mennyi magyar szöveggel ismert dal szerzője az ismeretlen-ismerős brit Matt Redman, ahogy a Hillsong számos ismert dalának is örvendezhet. Aki pedig érdeklődőként jön, talán azon csodálkozik majd, hogyan lehet ennyire friss és mai zenével átadni az evangélium időtlen üzenetét… Az angol zenészcsapat egyébként egy nagy európai koncertturné állomásaként érkezik Budapestre. A sorozat a Take It to the Streets – Vidd ki az utcára cím köré szerveződik. A szándék világos: vigyük az evangéliumot az utcára, az emberek közé, hogy mindenki hallja! Nos, ez a törekvés különösen sikeres lehet Budapesten, ahol tényleg a város szívében, szabadtéren, a bevásárlóközpont tetején szólal majd meg az énekelt örömhír.

A fesztivál első estéjén a nagy létszámú zenekar utaztatása és a különleges technikai igények felmerülése miatt belépőjegyet szednek a rendezők: elővételben két jegy 2990 forintba kerül, ami lehetőséget nyújt mindenkinek arra, hogy legalább egy nem hívő barátját is magával vigye. A többi nap eseményeire azonban ingyenes a belépés, noha a fellépők továbbra is a magyar és a nemzetközi keresztény zene élvonalába tartoznak.

Csütörtökön 18 órakor az ifjú tehetség, Rontó Kitty lép fel édesapjával, a gitáros- zeneszerző Rontó Attilával, majd egy hollandiai csapat, a Breeze Gospel következik. A tradicionális gospelmuzsika kedvelői számára igazi csemegét jelent majd a Hollandiából érkező hat színes bőrű hölgy alkotta énekegyüttes. Azt a bizonyos eredetei afroamerikai hangzást hozzák, amelyet csak ők képesek autentikusan megszólaltatni. Ez az a zene, amelyet tinédzserek és szüleik egyaránt élveznek.

Nos, az utánuk következő négy magyar fiú is valami összetéveszthetetlenül eredetit hoz. A Bolyki Brothers „a capella varázsa” nem mágikus varázslat, sőt éppen a Teremtő dicséretére szól, aki ilyen hangot, tudást és egységet – s mindebből ilyen szívet gyönyörködtető harmóniát hoz létre a fülünk hallatára.

A tartalmas első két nap után azért pénteken se maradjunk otthon pihenni, mert 18 órától megszólal a Lakatos Projekt szuper dinamikus, roma ihletésű dicsőítő muzsikája, amely a folk-, a pop- és a dzsesszzene elemeiből építkezik. Őket követi az őszi fesztivál egyik legsikeresebb fellépője, a Golgota gospelkórus majdnem százfős csapata; segítségükkel megélhetjük a hit felemelő pillanatait és mélységeit is.

A pénteki napot a Magyarországon jól ismert Noel Richards koncertje zárja, aki klasszikus brit rock stílusban játssza dicsőítő dalait. Valódi lelki-szellemi mélységeket hordozó dalszövegei, Istenre irányuló színpadi jelenléte és igényes zenei megszólalása egyaránt a műfaj „nagy öregjei” közé emeli. De nemcsak mint zeneszerző és előadó ismert, hanem egy egész kontinensünket átfogó dicsőítő mozgalom szellemi atyjaként is. Hiszen az ő álma alapján valósult meg a londoni Wembley stadionban megtartott dicsőítő koncert 1997-ben csakúgy, mint a berlini olimpiai stadionban megrendezett 2006-os dicsőítő fesztivál.

A szombati nap rendhagyóan alakul. Kora délutántól az Ez az a nap! idei rendezvényére kerül sor, három év szünet után. Hasonlóan az eddigi, jól bevált forgatókönyvhöz, fél 3-tól a Magyarországi Baptista Egyház Központi Fúvószenekara lép a Westend-tetőterasz színpadára. A hagyományos egyházi énekeket előadó rezesbandára mindig oda kell figyelni, jelenlétük a jó hangulat garanciája. Három órától a családoké, a gyermekeké a terep, hiszen nekik énekel Pintér Béla, csemetéi segítségével. Dalai felnőtteknek is megszívlelendő evangéliumi üzenettel, vidáman, üde gyermekhangokkal szólnak cseperedőknek és serdülőknek. Ezek a dalok több mint egy évtizede slágerek a keresztény családokban.

A gyermekprogram után Pintér Béla a felnőttekhez szól majd: először – az előző hívő generációk előtti tisztelgésként is – régi egyházi énekeket ad elő modern hangszerelésben. Aki hallotta, tudja, hogy milyen frissen, újszerűen szólalnak meg így ezek a jól ismert dallamok. Koncertje zárórészében pedig saját újabb számaiból játszik, amelyekből sugárzik az Isten jelenlétébe vetett hit és a belé vetett bizalom. Vigyázat, ez a lelkület ragadós, elkapható!

A korábbi Ez az a nap! találkozókon megszokhattuk, hogy mindig színpadra áll egy összevont dicsőítő csapat is, amelyben a különböző keresztény egyházakhoz, közösségekhez tartozó zenészek együtt muzsikálnak, kifejezve ezzel az egység iránti vágyukat is. Idén Csiszér László és Prazsák László vezeti ezt a csapatot, ismertebb és újabb dicsőítő dalok közül válogatva. A cél nem az, hogy csupán meghallgassuk őket, hanem hogy valamennyien együtt énekelve közösen járuljunk Isten elé. A dalokat különböző egyházakhoz tartozó fiatalok imái szakítják majd meg. Hisszük, hogy a hazánk lakóiért elmondott, a Szentháromság egységében foglalt imáink meghallgatásra találnak majd.

Este aztán visszatérünk a soul- & gospelfesztivál menetrendjéhez. Az első előadó, a színes bőrű Judy Bailey Londonban született, Barbadoson nőtt fel, jelenleg pedig Németországban él. Ez a sokszínűség meglátszik zenei stílusán is, melynek gyökere a rock, a pop és a reggae, de afrikai és karibi elemek is gyakran feltűnnek koncertjein. Judyval azok már találkozhattak, akik részt vettek a két évvel ezelőtti berlini dicsőítő napon; most végre hazánkba is ellátogat.

Judy Baileyt a fesztivál záróestjének magyar résztvevői, a Gável Testvérek követik. Tíz év gazdag dalterméséből válogatnak. Finom költészettel áthatott, sokszor lírai hangú szövegeik hitelesen közvetítik az Isten felé forduló lélek rezdüléseit, hogy aztán hangosan és erőteljesen zenghessenek fel az öröm hangjai is.

S végül jön a Yfriday… A tavalyi soul- & gospelfesztiválon lépett fel nálunk először a brit csapat, amely rögtön sokak kedvencévé vált. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az internetes szavazásunkban nagy fölénnyel nyerte meg a Melyik külföldi fellépőt látnád újra szívesen? kategóriát. A banda dinamizmusa nemcsak a tagok fiatal korából fakad, hanem abból is, hogy valamennyien megújult keresztények, akik Jézus, a Szeretet győzelmét és forradalmát hirdetik hallgatóiknak. Főként a fiatalok körében népszerűek, de kemény és dallamos rockmuzsikájuk bizony még az ötvenes korosztályt is megmozgatja…

A zenén kívül minden este elhangzanak majd rövid tanúságtételek is, és lelkigondozói sátor is várja azokat, akiknek kérdéseik vannak a keresztény hittel kapcsolatban. Reméljük, hogy a nyárelő e nagyszabású missziós megmozdulása sokak számára több lesz, mint kellemes szórakozás, és az evangélium szava, amelyet az egész fesztivál minden perce közvetíteni akar, számos szívben célba talál.

Kunszabó Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Dániel könyve – a jövő
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Levett sisakkal a szügyi templomtorony
Hajdani pedagógusokért szól a harang Bonyhádon
Esperesi kollégium a hűség városában
Keresztutak
Evangélium a törvényhozóknak
Erősödő szlovák–magyar egyházi kapcsolatok
Ötszáz éve született a „szlovén Luther”
Evangélikusok
Ez is június 16-án történt
e-világ
Megjelent a Keresztyén Igazság nyári száma
Zöld vadművelet
Keresztény szemmel
Iskolapélda
Szeretetlen intolerancia vagy halálos szeretet
evél&levél
„Áthelyeződött” gyermeknap
A közelmúlt krónikája
Egykori diákok találkoztak a Berzsenyi-líceumban
Lelkészi közösség a Székelykő lábánál
A presbiteri szolgálat régi/új útjai
Barangolás a Tési-fennsíkon
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Missziós koncertek a főváros tetején
Olvasószerkesztőnk az akadémiai bizottság előtt
A vasárnap igéje
Kiszakad a zsák
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa könnyűzenei felelőse
ÉnekKincsTár
Úgy fogadd be a testvért, mint Krisztus tégedet!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 24 Missziós koncertek a főváros tetején

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster