EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 24 - Egykori diákok találkoztak a Berzsenyi-líceumban

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Egykori diákok találkoztak a Berzsenyi-líceumban

A hagyományok ápolása, az alma mater rendületlen támogatása, valamint a régi diáktársak és tanárok emlékének megőrzése – foglalhatnánk össze a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium öregdiák-szervezetének mottóját. E közösen vállalt feladatok mögött olyan szellemi tartalom áll, olyan lelkület lángol, amely összeköti az intézmény múltját és jelenét, de erőt ad a jövő küzdelmeihez is.

Az egykori licistákat és berzsenyiseket tömörítő Líceumi Diákszövetség május 31-én tartotta szokásos éves közgyűlését az iskola színháztermében. Winkler Barnabás elnök köszöntője után Csukásné Bencsik Zsuzsanna titkári beszámolója következett, majd a pénzügyekről hallhattak a megjelentek.

Tölli Balázs igazgató tájékoztatott a 2007/2008-as tanév eseményeiről, az iskola helyzetéről. Mint elmondta, az utóbbi hónapok a 450 éves jubileum jegyében teltek, de a színvonalas programok mellett a megszokott módon folyt az oktató- és nevelőmunka, zajlottak a „líceumi hétköznapok”.

.2007. december 14-én, a soproni népszavazás emléknapján a város Civitas Fidelissima díjban részesítette a líceumot. Sok szép versenyeredményre, közös és egyéni sikerre is méltán lehet büszke az intézmény több mint hétszáz tanulója és a tanári kar. Ugyanakkor fontos látni az elsősorban anyagi nehézségeket is, a támogatások folyamatos és drasztikus csökkentését. Az új kihívások új válaszokat követelnek, többek között a szakképzés beindítását.

A beszámolók elfogadása után a tagok döntöttek a támogatásokat eddig fogadó alapítvány megszüntetéséről. A közgyűlés egy korábbi döntése értelmében ugyanis a szövetség ezentúl közhasznú társaságként folytathatja tevékenységét, s így már önállóan is kezelhet pénzeszközöket.

A dísztermi program a Hűségedért a líceumhoz díjak jelképes átadásával zárult. A líceumi családért végzett áldozatos munkáért idén is három tagját jutalmazta éremmel és oklevéllel a diákszövetség, akik azonban egészségügyi állapotuk miatt nem lehettek jelen az alkalmon. Az elismerésben azok részesedhetnek, akik nemcsak hálás szívvel emlékeznek soproni diákéveikre, hanem kitartó lelkesedésükkel már tevőlegesen is példát adtak diáktársaiknak és utódaiknak. A bronzplaketteket Kutas László szobrászművész, líceumi öregdiák készítette. A díjazottak 2008-ban:

Karai (Karner) Jenő 1931-ben maturált az ősi iskolában, melynek légköre, tanári kara életre szóló élményekben részesítette. Községi jegyzőként helyezkedett el. Jelenleg Bicskén él. A mai napig élénken érdeklődik a líceum iránt, figyelemmel kíséri és aktívan segíti a Líceumi Diákszövetséget, általa a tehetséges diákok jutalmazását és a rászorulók támogatását.

Limberger Gyula 1917. január 27-én született Kismuzslán. Vallásos, erkölcsös neveltetést kapott, ezért került a soproni evangélikus líceumba is. Emlékeiről így vall: „Áldott tanáraink tudósok voltak, de egyúttal melegszívű, mindenkori emberek, akik a katedra magasságát szívesen felcserélték a közvetlenséggel, az őszinte lelkesedéssel ügyes-bajos dolgaink iránt. Nemcsak tanítottak minket, de neveltek a tudományok mellett a hazaszeretetre, hitre, emberségre és becsületre.” Érettségi után 1938-ban utászként szolgált. A világégést követően aknaszedés közben elvesztette a jobb szeme világát. Miután felépült, Jánossomorjára került parancsnoknak. Amikor feljelentették, mert katonáival templomba ment, elvesztette századosi rendfokozatát és állását.

Az ötvenes években vasárnapi iskolát vezetett Sopronban, évtizedekig őrizte és rendben tartotta a bánfalvi hadisírokat és a líceumi tanárok elhanyagolt nyughelyeit. A rendszerváltást követően rehabilitálták, őrnaggyá léptették elő, s 1995- ben a Honvédelemért kitüntető cím első fokozatában részesült.

Németh Lajos nyugalmazott tanár, doni veterán 1927–1935 között volt licista; ahogy köszöntő levelében írta: „Nem a legjobb, de szorgalmas tanuló. Mindvégig vastagbetűs.” A második világháború alatt ötvenegy hónapig tartalékosként szolgált, közben egy évig vezette a soproni 7. hadosztály híradóközpontját. Németország északi részén angol hadifogságba esett.

Főiskolai végzettségét Szegeden szerezte, majd Debrecenben helyezkedett el középiskolai tanárként. Nyugdíjba a celldömölki gimnáziumból ment 1976-ban. Bár egészségi állapota megromlott, s így már nem tud részt venni az aktív diákszövetségi munkában, mindig szeretettel gondol az alma materre.

A közgyűlés után a résztvevők a hagyományok szerint az iskola kapualjába vonultak, ahol hősi halált halt diáktársaikra és egykori tanáraikra emlékeztek. Idén is került koszorú dr. Lampérth Gyula emléktáblájára. Az újra evangélikus iskola első igazgatójának alakját Kő-Czákler Judit volt tanítvány és kolléga megható szavai idézték meg a tornacsarnok előtt, melynek felépüléséért Lampérth Gyula oly áldozatosan küzdött, ám átadását már nem élhette meg.

Az öregdiákok a továbbiakban részt vettek a líceum szokásos tanévbúcsúztató gálaműsorán. A színes programot Kránitz Eszter líceumi tanár szervezte. Másnap az evangélikus templomban istentisztelettel zárult a hétvége; az egykori diákok a viszontlátás reményében az Úr áldását kérték szeretett iskolájukra és társaikra.

Kiss Dávid licista öregdiák, politológushallgató


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Dániel könyve – a jövő
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Levett sisakkal a szügyi templomtorony
Hajdani pedagógusokért szól a harang Bonyhádon
Esperesi kollégium a hűség városában
Keresztutak
Evangélium a törvényhozóknak
Erősödő szlovák–magyar egyházi kapcsolatok
Ötszáz éve született a „szlovén Luther”
Evangélikusok
Ez is június 16-án történt
e-világ
Megjelent a Keresztyén Igazság nyári száma
Zöld vadművelet
Keresztény szemmel
Iskolapélda
Szeretetlen intolerancia vagy halálos szeretet
evél&levél
„Áthelyeződött” gyermeknap
A közelmúlt krónikája
Egykori diákok találkoztak a Berzsenyi-líceumban
Lelkészi közösség a Székelykő lábánál
A presbiteri szolgálat régi/új útjai
Barangolás a Tési-fennsíkon
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Missziós koncertek a főváros tetején
Olvasószerkesztőnk az akadémiai bizottság előtt
A vasárnap igéje
Kiszakad a zsák
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa könnyűzenei felelőse
ÉnekKincsTár
Úgy fogadd be a testvért, mint Krisztus tégedet!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 24 Egykori diákok találkoztak a Berzsenyi-líceumban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster