EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 51 - Az egyesítés csak egyvalakiben mehet végbe

A vasárnap igéje

KARÁCSONY UTÁNI VASÁRNAP – Ef 2,13–18

Hozzászólás a cikkhez

Az egyesítés csak egyvalakiben mehet végbe

Bizonyos eseményeket határkõnek tekintünk az életünkben. Így beszélünk: ez a balesetem vagy betegségem elõtti, illetve utáni idõszakban történt; ez a házasságkötésem elõtti években; ez gyermekem születése elõtt vagy nyugdíjba vonulásom idején. Sokszor taglaljuk, milyen volt az életünk a rendszerváltás elõtt vagy után, a különbözõ kormányok alatt és így tovább. Minden kornak és generációnak megvan a maga sajátos viszonyítási alapja.

A keresztény ember életében milyen fontos határkövek létezhetnek? És Isten népének, az egyháznak az életében? A karácsony utáni vasárnap igéje ezen gondolkodtat el bennünket. Pál apostol szavaiban is egy határkõ áll, amelynek ugyan csak az egyik oldalán álló tények kerülnek most elénk, de érdemes elolvasni az szakaszt megelõzõ verseket is (11–12.) is, hogy teljes képet kapjunk.

A szakaszban két szó köré csoportosulnak az események: mi volt egykor, és mi van most. Az ellentét nemcsak a mondatok tartalmában, hanem már az egyes igeverseken belüli szavakban is jelen van, például: távol – közel, békesség – ellenségeskedés, eltörölte – teremtette… Ezek a fogalmak egymástól szembetûnõen elváló szakaszokat jelölnek a hívõ ember életében. Ennek a két idõszaknak a határkövét pedig a Krisztushoz való tartozás vagy – a másik oldalról nézve – a Krisztus nélküli élet adja.

Ne higgyük, hogy ez az elhatárolás csupán Pál apostol korát, az elsõ évtizedek vagy évszázadok keresztényeit, keresztény közösségeit érintette. A mai gyülekezetekre éppen úgy alkalmazható és érthetõ az ige, mint az akkori helyzetre. Miért is? Mert ez a fajta határ a mi életünkben is megvan. Valamikor mi is „letettük a voksunkat” az egyik vagy a másik oldal mellett, akár tudatosan készülve erre, akár váratlan történések következményeképpen. A döntés pedig attól fogva életünk minden pillanatát meghatározza, hiszen mint minden emberi döntésnek, ennek is következményei vannak. Következményei és hatása az Istennel és az emberekkel való viszonyunkra.

A karácsony ünnepe utáni vasárnap központi gondolata: Krisztus az egyedüli, aki minden válaszfalat lerombolt. Mit ért ezen Pál apostol? A bibliamagyarázók több választ is kínálnak a kérdésre; közülük egyet emelek ki: a fal átvitt értelemben az Isten és ember, valamint az ember és ember közötti elválasztó akadályt jelenti.

A jászolban fekvõ gyermek egyértelmû és látható jele az Isten és ember közötti fal lerombolásának. A szívében karácsony üzenetével élõ keresztény embernek pedig az a feladata, hogy elvigye az örömhírt: a válaszfal lebontatott Isten és ember, ennek következményeként pedig ember és ember között. A jászolhoz a szegény, tudatlan pásztor és a mûvelt bölcs, a gazdag király is odatérdelhetett.

Vajon hány olyan embert tudnánk felsorolni, aki mellé nem szívesen vagy egyáltalán nem térdelnénk oda a betlehemi jászolnál? Úgy gondolom, mindenkinek eszébe jutna legalább egyvalaki. Ez mindannyiunk számára elgondolkodtató. Tóth Árpád így ír errõl Lélektõl lélekig címû versében: „Ó, csillag, mit sírsz! / Messzebb te se vagy, / Mint egymástól itt a földi szívek! / A Sziriusz van tõlem távolabb / Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg? // Ó, jaj, barátság, és jaj, szerelem! / Ó, jaj, az út lélektõl lélekig! / Küldözzük a szem csüggedt sugarát, / S köztünk a roppant, jeges ûr lakik!”

Pál apostol annak a felismerésére akar elvezetni ma mindnyájunkat, hogy a karácsonyi csoda következtében minden hívõ embernek békessége lehet: Krisztusban és Krisztus által. Hiszen Jézusban éppen az a csoda történt meg, hogy a távoliakból is közeliek lettek; emberek közel kerülhetnek egymáshoz, mert Isten közel került az emberhez. Nem magától lett ez így, hanem azért, mert a testté lett Ige kitöltötte az elválasztó ûrt. Nemcsak a közelieket és a távoliakat békítette ki egymással, ledöntve a közöttük levõ válaszfalakat, hanem Jézusban õ maga jött közel az Isten közelségétõl elszokott emberhez. Eljött hozzánk, hogy nekünk is lehessen „menetelünk” õhozzá, és kétirányú közeledés jöjjön létre.

Igénk kitágítja a karácsonyi perspektívát: a jászolbölcsõtõl, a betlehemi hangulattól eljutunk a jézusi mû világméretû hatásához és ezen keresztül ahhoz, ahogyan bennünket is megérint. A karácsonykor meghirdetett békesség és jóakarat itt már nemcsak jókívánság, hanem megvalósult, beteljesült állapot. Krisztusban valami különleges és új élhetõ át itt és most: Istenközelség és testvérközelség. Adja Isten, hogy ezek a közelségek ne csupán a karácsonyi ünnepkörben, hanem az év minden napján átélhetõek legyenek!


Imádkozzunk! Urunk, Istenünk! Hála és köszönet neked azért, hogy közel jöttél és közénk jöttél szent Fiadban. Add, hogy a benne kapott békesség a tõlünk távol levõ embereket hozzánk is közelebb hozza. Ámen.

Gyõri Veronika Ágnes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János harmadik levele – a vendégszeretet
HETI ÚTRAVALÓ
Egy „vita” margójára
Ugyanolyan nap, mint a többi?
A betlehemi csillag
HETI ÚTRAVALÓ
A Jelenések könyve – a remény
Egyházunk egy-két hete
Karácsony elõtti születésnap
Bödögei hálaadás
Orgonajubileum Mosonmagyaróváron
Keresztutak
Egy tányér pörkölt
Eredmények a református választásokon
Ima Betlehemért
„Tiszta szívet teremts bennem, Istenem…”
Bibliavetélkedõ börtönökben
Fogságban – rácsok nélkül
Líceumi tanárt is jutalmaztak
Evangélikusok
Miért hiszek? – hatvanadszor
Testvér északról
„…az övéi nem fogadták be õt”
A pedagógus tanévben méri az idõt
Példa a hûségre
Újabb egyházzenészünk szerzett doktori címet
e-világ
Fenntarthatóság a gyülekezetben és a családban
Keresztény szemmel
Válság vagy váltság
A csúnya cica
Kis betyárok a fenyõerdõben
Jel
A hét témája
Ordass Lajos evangélikus püspök, az egyházi iskolák védelmezõje
Isten fátyla
Szereted-e?
Emelje fel a lábát!
evél&levél
Emlékezz meg az útról…
Paks–Gyula: 2 : 2
Köszöntés
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus pályázati szabályrendelet
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
A közelmúlt krónikája
Licisták sportsikere
Hány kilométer János evangéliuma?
Utak a gyülekezetek elõtt
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Középpontban a gyermekbiblia
A gyõri evangélikus Öregtemplom
Az Óbudai Evangélikus Egyházközség
Karácsonyi kuglóf
Csillagászati motívumok az Evangélikus énekeskönyvben
„Fakadóban lévõ szép oltovány ágok”
Nagyváradi advent
Protestáns harangbongás
Bujdosók moldvai karácsonya
A prédikáló lepedõk
Kegyelem alkalmas és alkalmatlan idõben
„…szeretnélek megismerni”
A vasárnap igéje
Ingerült zavarodottságból nyugodt örömre
Csendes éj?
Árvízveszély!
A mégis szeretet
Az egyesítés csak egyvalakiben mehet végbe
Fair play
Kész az út – járjunk rajta!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Jer, tárjunk ajtót még ma mind!
Mennybõl jövök most hozzátok
Szép Hajnalcsillag, setét égre írlak
Jézus legyen jelszavunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 51 Az egyesítés csak egyvalakiben mehet végbe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster