EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 51 - Kész az út – járjunk rajta!

A vasárnap igéje

ÚJÉV – Ef 2,8–10

Hozzászólás a cikkhez

Kész az út – járjunk rajta!

Vannak fontosnak vélt kincseink, amelyek nélkül egy percünket sem tudjuk elképzelni, és vannak olyan értékeink, amelyekrõl – akár mások kedvéért is – le tudunk mondani. Rangsoroljuk is értékeinket. Megállapítjuk, mi nélkülözhetetlen, és mi az, ami nem lényeges.

Kétségtelen, az egyik legdrágább kincsünk a múló idõ. Bár gyakran elfecséreljük, de ilyenkor, az esztendõ fordulóján rádöbbenünk, mennyire fontos és drága. Isten igéje átrendezi, meggyógyítja értékrendünket. Így talpra állított értékpiramisunk csúcsán nem a múló idõ, hanem a Jézus Krisztussal való közösség ragyog. Ez boldogít már itt a földön, és jut majd teljességre az õ országában.

Ünnepünk evangéliuma az Urunk névadásáról szóló rövid tudósítás (Lk 2,21). Jézus szabadítást hirdetõ nevével indít útra. Bár ez a legrövidebb az egyházi esztendõ összes istentiszteleti, ünnepi olvasmánya között, mégis benne van minden. Jézus Urunk neve nemcsak az éppen elõttünk lévõ háromszázhatvanöt napot jelöli ki számunkra, hanem távlatot nyit életünknek a földi lét határain túl, az üdvösségig. Igazán új azonban csak akkor lesz a most kezdõdõ esztendõ, ha horizontját nem a következõ december 31. határolja, hanem ha megértjük, hogy Isten kegyelmébõl ez az év is Jézus-év: vagyis az eljövendõ örök új esztendõ, a vele való teljes közösség felé vezetõ út egy szakasza. Isten ezen az ünnepen így nyitja meg szívünket valóban új ígéretére. Ha ezt megértjük, akkor ehhez még két felismerés társul.

Az egyik, hogy ez az újdonság nem vélt vagy valós hûségünk, kitartásunk jutalma. Ezért mondja az apostol: nem cselekedeteink jutalma az, hogy új lehetõséget kapunk. A megnyíló jövõ mindig ajándék, mindig kegyelem! Emberi életünk logikája – hogy a tegnap és a ma sikere alapozza meg a jövendõt – csõdöt mond hitünk dolgaiban. Semmink sincs, amivel büszkélkedve Isten elé állhatnánk. Hiszen csak azt tettük – ha egyáltalán megtettük –, ami kötelességünk volt.

Néha szánalmas, hogyan állnak sorba az emberek kitüntetésekért, elismerésekért; és vérig sértõdnek, ha kimaradnak az éppen aktuális névsorból. Isten országának nem ez a rendje, hiszen ott nincs érdem, és nincs érdemrend. Csak a meg nem érdemelt kegyelem ajándéka van. Ezért az, aki újév ünnepét nemcsak jeles – eddig még sosem volt – dátumként köszönti, vagy mint kisebb-nagyobb botlások, bûnök után kapott tiszta lapnak örül az új évszámnak, hanem Istentõl fogadja életének ezt az új szakaszát, pontosan tudja, hogy csak Jézusért virradhattunk új napra, új esztendõre.

Ezen a ponton kísértõ gondolataink is támadhatnak. Ha így van, hogy nincs semmi múltbeli érdemünk, akkor nyilván ugyanez lesz érvényes ezután is. Akkor pedig egyáltalán nem fontos, hogyan s mivel töltjük ki a múló idõt. De csak addig gondolkozhatunk így, amíg meg nem értjük igénk második felét. Mert miközben szó sem lehet arról, hogy érdemeink elismeréseként kapnánk az elõttünk álló esztendõt, azt halljuk, azért kapjuk, hogy a ránk váró alkalmakkal és elkészített lehetõségekkel Istennek szolgáljunk.

Furcsa a kép, de elképzelhetjük úgy az elõttünk lévõ idõt – akár ezt az új évet is –, mint egy hatalmas kelléktárat, ahol háromszázhatvanöt polc huszonnégy fiókjában személyre szabott feladatok várnak ránk. Nem cselekedeteinkért, hanem cselekedetekre kaptunk idõt.

És van mit tennünk. Nézzünk csak körül! Tele vannak kisebb-nagyobb közösségeink mindenféle nyomorúsággal, kártékony szenvedélyekkel, széthulló családokkal, lazuló erkölccsel, sokak szegénységének gondjával. 2009 elsõ napjaiban van-e Magyarországon vagy szerte e világon, aki ne így látná helyzetünket? Aki ezen az ünnepen Isten kegyelmének új esztendejébe Jézus nevével indul, az nem mondhatja: „Ez nem az én gondom.”

Miközben Isten ezen a napon hitünk szárnyán az égbe emel, parancsával a földre állít. Mert a végsõ cél felé vándorolva két lábbal a földön járunk.

Mindezt Jézus Urunktól tanulhatjuk meg. Tõle tudjuk, hogy ami elõttünk van, az kegyelembõl van. Nem siratjuk a múló idõt, hanem örömmel töltjük ki az elõttünk levõt a ránk váró jó cselekedetek szolgálatával. Nem vádolunk másokat, hanem végrehajtjuk a magunk feladatait. Elvégezzük, amit Isten tõlünk vár. S akkor lesz új esztendõnk. Mert különben ugyanolyan lesz ez is, mint az éppen elmúlt. Vagy még rosszabb. Nemcsak gazdaságilag, hanem minden tekintetben.

Új csak akkor lesz ez az év, ha mi magunk megújulunk. Mi, akik belakjuk, és – ha Isten engedi – végigéljük az esztendõt. Mindez kegyelembõl van, nem érdemeinkért, hogy senki ne dicsekedjék, de mindenkinek azért adatik, hogy dicsérje az Urat. S ha így történik, akkor mégis boldog és mégis új esztendõnk lesz.


Imádkozzunk! Kegyelmes Istenünk! Köszönjük, hogy kivezettél az óévbõl, és megajándékozol az új esztendõvel bennünket. Tedd hatékonnyá szívünkben igéd üzenetét, hogy megértsük, örök és mégis mindig új szereteted az új esztendõ alapja. Add, hogy megújult életû tanítványaidként élhessünk kegyelmed új esztendejében szent neved dicsõségére, embertársaink javára! Ámen.

Ittzés János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János harmadik levele – a vendégszeretet
HETI ÚTRAVALÓ
Egy „vita” margójára
Ugyanolyan nap, mint a többi?
A betlehemi csillag
HETI ÚTRAVALÓ
A Jelenések könyve – a remény
Egyházunk egy-két hete
Karácsony elõtti születésnap
Bödögei hálaadás
Orgonajubileum Mosonmagyaróváron
Keresztutak
Egy tányér pörkölt
Eredmények a református választásokon
Ima Betlehemért
„Tiszta szívet teremts bennem, Istenem…”
Bibliavetélkedõ börtönökben
Fogságban – rácsok nélkül
Líceumi tanárt is jutalmaztak
Evangélikusok
Miért hiszek? – hatvanadszor
Testvér északról
„…az övéi nem fogadták be õt”
A pedagógus tanévben méri az idõt
Példa a hûségre
Újabb egyházzenészünk szerzett doktori címet
e-világ
Fenntarthatóság a gyülekezetben és a családban
Keresztény szemmel
Válság vagy váltság
A csúnya cica
Kis betyárok a fenyõerdõben
Jel
A hét témája
Ordass Lajos evangélikus püspök, az egyházi iskolák védelmezõje
Isten fátyla
Szereted-e?
Emelje fel a lábát!
evél&levél
Emlékezz meg az útról…
Paks–Gyula: 2 : 2
Köszöntés
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus pályázati szabályrendelet
Tisztelt Olvasóink és Elõfizetõink!
A közelmúlt krónikája
Licisták sportsikere
Hány kilométer János evangéliuma?
Utak a gyülekezetek elõtt
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Középpontban a gyermekbiblia
A gyõri evangélikus Öregtemplom
Az Óbudai Evangélikus Egyházközség
Karácsonyi kuglóf
Csillagászati motívumok az Evangélikus énekeskönyvben
„Fakadóban lévõ szép oltovány ágok”
Nagyváradi advent
Protestáns harangbongás
Bujdosók moldvai karácsonya
A prédikáló lepedõk
Kegyelem alkalmas és alkalmatlan idõben
„…szeretnélek megismerni”
A vasárnap igéje
Ingerült zavarodottságból nyugodt örömre
Csendes éj?
Árvízveszély!
A mégis szeretet
Az egyesítés csak egyvalakiben mehet végbe
Fair play
Kész az út – járjunk rajta!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Jer, tárjunk ajtót még ma mind!
Mennybõl jövök most hozzátok
Szép Hajnalcsillag, setét égre írlak
Jézus legyen jelszavunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 51 Kész az út – járjunk rajta!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster