EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 15 - Épü­le­tek bi­zony­ság­té­te­le

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Épü­le­tek bi­zony­ság­té­te­le

Új gyü­le­ke­ze­ti há­zat szen­tel­tek Cin­ko­tán

A Cin­ko­tai Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség új gyü­le­ke­ze­ti há­zát szen­tel­te fel Gáncs Pé­ter, a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke és Győ­ri Gá­bor, a Pes­ti Egy­ház­me­gye es­pe­re­se áp­ri­lis 4-én dél­után. Az is­ten­tisz­te­let a ke­rü­let lel­ké­szi ve­ze­tő­jé­nek ige­hir­de­té­si szol­gá­la­tá­val a gyü­le­ke­zet temp­lo­má­ban vet­te kez­de­tét, majd az ün­nep­lő so­ka­ság a pa­ró­kia mel­lett meg­épült kö­zös­sé­gi köz­pont­hoz vo­nult, hogy hi­va­ta­lo­san is bir­tok­ba ve­hes­se az épü­le­tet.

„A cin­ko­tai gyü­le­ke­zet épü­le­te­i­nek cso­dá­la­tos bi­zony­ság­té­te­le: »Él az Úr, ál­dott az én kő­szik­lám…«” – kezd­te Zsolt 18,47 alap­ján el­mon­dott ige­hir­de­té­sét Gáncs Pé­ter. Ezt fe­je­zi ki egy­há­zunk leg­ré­geb­bi mű­em­lék temp­lo­ma, amely a cin­ko­tai ré­gi te­me­tő szom­széd­sá­gá­ban, az ősök sír­jai fö­lé emel­ke­dő fa­la­i­val hir­de­ti az élő Úr je­len­lé­tét. Né­pe nem le­fe­lé, ha­nem föl­fe­lé tar­tó kö­zös­ség, mert Is­ten év­szá­za­do­kon ke­resz­tül is meg­tar­tó ke­gyel­mé­nek ré­sze­se. A zsol­tá­rosnak Is­ten­hez fű­ző­dő sze­mé­lyes vi­szo­nyá­ról árul­ko­dik, hogy őt sa­ját kő­szik­lá­ja­ként em­lí­ti, mint aki­re ta­pasz­ta­la­ta sze­rint áll­ni, épí­te­ni le­het.

Az el­múlt idő­szak­ban szem­mel lát­ha­tó volt az épít­ke­zés Cin­ko­tán is, ahol évek­kel ez­előtt fel­épült a pa­ró­kia, fo­lya­ma­to­san zaj­la­nak a temp­lom kö­rü­li kar­ban­tar­tá­si mun­ká­la­tok, ma pe­dig az új gyü­le­ke­ze­ti ház át­adá­sá­ra ke­rül sor – foly­tat­ta az ige­hir­de­tő. Egy tü­dő­vel lé­le­gez­ni csak ful­dok­lást je­lent – mond­ta –, má­tól a cin­ko­tai gyü­le­ke­zet is két tü­dő­vel lé­le­gez­het: temp­lo­ma mel­lett ott­ho­na­ként ve­he­ti bir­tok­ba új épü­le­tét.

A püs­pök a gyü­le­ke­zet előtt ál­ló lel­kész­vá­lasz­tás­sal kap­cso­lat­ban meg­em­lí­tet­te: az új pász­tor szol­gá­lat­ba ál­lá­sá­val foly­ta­tód­hat majd a lel­ki épít­ke­zés is. Kö­szö­net Blat­nicz­ky Já­nos lel­kész­nek és se­gí­tő­i­nek, hogy az eh­hez szük­sé­ges min­den fel­té­tel biz­to­sít­va van.

Le­gyen az új gyü­le­ke­ze­ti köz­pont a ta­lál­ko­zá­sok há­za, amely jó esélyt je­lent­het ar­ra, hogy az Út­mu­ta­tó zsol­tár­igé­je mel­lett ol­vas­ha­tó új­szö­vet­sé­gi ige­vers is va­ló­ság­gá vál­jon: „Is­ten Krisz­tus­sal együtt élet­re kel­tett…” (Kol 2,13) „Is­ten áld­ja meg ezt a gyü­le­ke­ze­tet is élet­tel, Lé­lek­kel és öröm­mel, hogy a kü­lön­bö­ző vál­sá­gok kö­ze­pet­te is meg­ta­pasz­tal­has­sa: az Úré az utol­só szó” – zá­rult a püs­pök ige­hir­de­té­se.

Az új épü­let kul­csa­i­nak át­adá­sa és a ka­pu­nyi­tás után a zsú­fo­lá­sig meg­telt nagy­te­rem­ben Kri­zsán Zol­tán gyü­le­ke­ze­ti fel­ügye­lő kö­szön­töt­te a meg­je­len­te­ket, majd a gyü­le­ke­zet lel­ké­sze is­mer­tet­te az épít­ke­zés rész­le­te­it. „A ház még nincs egé­szen ké­szen, de im­már hasz­nál­ha­tó ál­la­pot­ba ke­rült” – mond­ta. „Kö­szö­nöm az Úr­is­ten­nek, hogy ez az épít­ke­zés úgy össze­ko­vá­csol­ta a gyü­le­ke­ze­tet, ahogyan más esz­kö­zök­kel nem ment vol­na. Hi­szem, hogy mind­ezen meg­lesz Is­ten ál­dá­sa. Kí­vá­nom, hogy en­nek nyo­mán mi­ha­ma­rabb meg­szü­les­sen szí­vünk­ben a há­la­adás” – e sza­vak­kal fe­jez­te be kö­szö­net­nyil­vá­ní­tá­sát Blat­nicz­ky Já­nos.

Az együtt­lé­ten kö­szön­tőt mon­dott Győ­ri Gá­bor es­pe­res és Ra­dos­né Len­gyel An­na, a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let fel­ügye­lő­je. Sze­ve­ré­nyi Já­nos or­szá­gos misszi­ói lel­kész üd­vöz­le­tét tá­vol­lé­té­ben Hu­lej Eni­kő lel­kész ol­vas­ta fel, a pres­bi­té­ri­um­ból pe­dig Je­ra­bek Zsu­zsa osz­tot­ta meg gon­do­la­ta­it a je­len­lé­vők­kel. Az al­só­mi­csi­nyei (Dol­ná Miči­ná) – in­nen ér­kez­tek Cin­ko­tá­ra az el­ső, szlo­vák aj­kú evan­gé­li­ku­sok – gyü­le­ke­zet lel­ké­sze gyer­tyá­kat, pol­gár­mes­te­re pe­dig egy Krisz­tus-fe­jet áb­rá­zo­ló fa­fa­rag­ványt nyúj­tott át aján­dék­ké­ppen a he­lyi kö­zös­ség­nek (képünkön). Te­ré­nyi Ist­ván cin­ko­tai fes­tő­mű­vész, ki­nek Em­ber­ha­lá­szok cí­mű ké­pe az új épü­let nagy­ter­mé­nek fa­lát dí­szí­ti, a je­les nap al­kal­má­ból újabb fest­ményt ado­má­nyo­zott a gyü­le­ke­zet­nek.

A há­la­adó ün­nep sze­re­tet­ven­dég­ség­gel zá­rult.

S. A.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Épü­le­tek bi­zony­ság­té­te­le
Al­kal­mas hely
Keresztutak
Böj­ti be­szél­ge­tés
Né­me­tek a Kár­pát-me­den­cé­ben
LVSZ-köz­pont Wit­ten­berg­ben
Keresztény szemmel
Is­ten mun­ka­tár­sai va­gyunk
A hét el­ső nap­ján, ami­kor még sö­tét volt…
Lelkészi szolgálat: hi­va­tás vagy fog­lal­ko­zás?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Ad­ni jó!”
VII. Gergely az Evangélium Színházban
„Le­gyen erőm, hogy meg­ért­sem cé­lo­dat”
A vasárnap igéje
Ta­nács­ta­lan­ság­ból bi­zo­nyos­ság­ra
A hit te­rem­tő­je
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Can­ta­te – új so­ro­za­tunk elé.
ÉnekKincsTár
Di­cső­ség né­ked…!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 15 Épü­le­tek bi­zony­ság­té­te­le

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster