EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 15 - Al­kal­mas hely

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Al­kal­mas hely

Fel­újí­tott gyü­le­ke­ze­ti köz­pont és lel­ké­szi hi­va­tal a Fa­sor­ban

„A va­ló­di em­ber­ség je­le a szép­ség irán­ti ér­zé­keny­ség” – idéz­te a wale­si pro­tes­táns kö­zös­sé­gek egyi­ké­nek Jo­nat­han Ed­wards nyo­mán meg­fo­gal­ma­zott hit­val­lá­si cik­ke­lyét Ara­di György he­lyi lel­kész a Bu­da­pest-Fa­so­ri Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség fel­újí­tott gyü­le­ke­ze­ti köz­pont­já­nak és lel­ké­szi hi­va­ta­lá­nak szen­te­lé­sén. Az áp­ri­lis 4-én meg­tar­tott ün­ne­pen a szen­te­lé­si szol­gá­la­tot Győ­ri Gá­bor, a Pes­ti Egy­ház­me­gye es­pe­re­se vé­gez­te, Is­ten igé­jét pe­dig Gáncs Pé­ter, a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke hir­det­te.

Mt 26,20 alap­ján el­mon­dott ige­hir­de­té­sé­ben Gáncs Pé­ter hang­sú­lyoz­ta: Jé­zus igény­li és meg­te­rem­ti a kö­zös­sé­get ta­nít­vá­nya­i­val, ezért gon­dos­ko­dik szá­muk­ra er­re al­kal­mas hely­ről is. A ve­le va­ló ta­lál­ko­zás­nak ugyan­ak­kor egy­aránt ré­sze a szent és a pro­fán kö­zös­ség meg­élé­se, ezek­hez pe­dig Jé­zus ko­rá­hoz ha­son­ló­an ma is meg­fe­le­lő hely­szín­re van szük­ség.

A fa­so­ri gaz­da­gon meg­ál­dott kö­zös­ség, hi­szen temp­lo­má­ban – me­lyet a fő­vá­ros ék­szer­do­bo­za­ként is em­le­get­nek – a szí­nek és ará­nyok va­ló­di szép­sé­get al­ko­tó együt­te­se min­den be­lé­pő szá­má­ra al­kal­mas kör­nye­ze­te le­het az Is­ten­nel va­ló ta­lál­ko­zás­nak. Ta­lál­jon itt ott­hon­ra min­den­ki olyan mó­don, hogy köz­ben át­éli az Is­ten­nel va­ló kö­zös­ség ál­dá­sa­it – mond­ta Gáncs Pé­ter –, és em­lí­tést tett a meg­újult lel­ké­szi hi­va­tal­ról is, hi­szen nem mind­egy, mit ta­lál, aki ide be­lép, és ke­re­si az egy­ház se­gít­sé­gét és szol­gá­la­tát,. „Ide jó be­jön­ni, le­te­le­ped­ni és meg­ta­pasz­tal­ni a ta­lál­ko­zás örö­mét. Hasz­nál­juk hát, és él­jük át, hogy Is­ten is le­te­le­pe­dik mel­lénk, így le­he­tünk az ő gyer­me­kei és egy­más test­vé­rei” – zár­ta gon­do­la­ta­it a püs­pök.

Az ün­ne­pen az egy­ház­köz­ség ének­ka­rá­nak (Fa­fök, Fa­so­ri Fi­a­tal Öreg­di­á­kok Kó­ru­sa) ze­nei szol­gá­la­tát hall­gat­hat­ták meg az egy­be­gyűl­tek, kö­szön­tőt mon­dott Győ­ri Gá­bor es­pe­res és Ger­gely Jó­zsef, Er­zsé­bet­vá­ros al­pol­gár­mes­te­re. Az egy­há­zi és ön­kor­mány­za­ti for­rá­sok­ból, il­let­ve gyü­le­ke­ze­ti ta­gok, cé­gek és ala­pít­vá­nyok (Za­la­ke­rá­mia, Tra­con, Ed­gar Groz Ala­pít­vány) fel­aján­lá­sa­i­ból meg­újult gyü­le­ke­ze­ti köz­pont ol­tár­fa­lát az ün­nep al­kal­má­ból Pol­gár Ró­zsa Kos­suth-dí­jas tex­til­mű­vész al­ko­tá­sa, a te­rem hát­só fa­lát pe­dig Róth Mik­sa mű­he­lyé­ből va­ló két ólom­üveg­terv dí­szí­tet­te.

A szen­te­lé­si ün­nep sze­re­tet­ven­dég­ség­gel foly­ta­tó­dott, me­lyet dél­után négy órá­tól mű­vé­szi est kö­ve­tett Ud­va­ros Bé­la ren­de­ző és Zs. Sza­bó Má­ria he­ge­dű­mű­vész köz­re­mű­kö­dé­sé­vel.

S. A.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Épü­le­tek bi­zony­ság­té­te­le
Al­kal­mas hely
Keresztutak
Böj­ti be­szél­ge­tés
Né­me­tek a Kár­pát-me­den­cé­ben
LVSZ-köz­pont Wit­ten­berg­ben
Keresztény szemmel
Is­ten mun­ka­tár­sai va­gyunk
A hét el­ső nap­ján, ami­kor még sö­tét volt…
Lelkészi szolgálat: hi­va­tás vagy fog­lal­ko­zás?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Ad­ni jó!”
VII. Gergely az Evangélium Színházban
„Le­gyen erőm, hogy meg­ért­sem cé­lo­dat”
A vasárnap igéje
Ta­nács­ta­lan­ság­ból bi­zo­nyos­ság­ra
A hit te­rem­tő­je
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Can­ta­te – új so­ro­za­tunk elé.
ÉnekKincsTár
Di­cső­ség né­ked…!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 15 Al­kal­mas hely

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster