EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 02 - Pax Hun­ga­ri­ca

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Pax Hun­ga­ri­ca

A Pax Hun­ga­ri­ca a ke­resz­tény is­ko­lák, ne­ve­lé­si in­téz­mé­nyek di­ák­szö­vet­sé­ge­i­nek ko­or­di­ná­ló tes­tü­le­te, ame­lyet húsz év­vel ez­előtt Ta­kács Nán­dor me­gyés püs­pök ja­vas­la­tá­ra a volt szer­ze­te­si is­ko­lák öreg­di­ák­ja­i­ból szer­ve­ző­dő egye­sü­le­tek hoz­tak lét­re.

In­du­lás­kor, 1990 ja­nu­ár­já­ban mint a „Szer­ze­tes­ren­di Di­ák­szö­vet­sé­gek Ta­nács­ko­zó Tes­tü­le­te” (SZDTT) az ál­la­mo­sí­tás­kor meg­szün­te­tett egy­há­zi is­ko­lák új­ra­in­dí­tá­sá­hoz kí­vánt a ka­to­li­kus egy­ház­nak se­gít­sé­get nyúj­ta­ni. Kez­det­ben a hit­tu­do­má­nyi aka­dé­mia épü­le­té­ben Vár­sze­gi Aszt­rik püs­pök adott se­gít­sé­get az össze­jö­ve­te­lek meg­tar­tá­sá­hoz. Eze­ken el­ső­sor­ban az ál­la­mo­sí­tás után meg­ma­radt egy­há­zi is­ko­lák volt di­ák­jai vet­tek részt, ne­ve­ze­te­sen a ben­cé­sek, a fe­ren­ce­sek, a pi­a­ris­ták és a sze­gény is­ko­la­nő­vé­rek volt nö­ven­dé­kei. Ha­ma­ro­san, 1990 szep­tem­be­ré­ben el­ha­tá­roz­ták, hogy az ered­mé­nye­sebb te­vé­keny­ség ér­de­ké­ben hi­va­ta­los, be­jegy­zett szö­vet­ség­gé ala­kul­nak.

Eh­hez a kez­de­mé­nye­zés­hez szá­mos új és új­ra­in­du­ló is­ko­lai öreg­di­ák-egye­sü­let csat­la­ko­zott, majd az öku­me­né szel­le­mé­ben bő­vült a kör azo­nos ne­ve­lé­si el­ve­ket val­ló evan­gé­li­kus és re­for­má­tus öreg­di­ák-szer­ve­ze­tek tag­sá­gá­val. Ma ti­zen­ki­lenc di­ák­szö­vet­ség és öreg­di­ák-egye­sü­let a tag­ja az öku­me­ni­kus Pax Hun­ga­ri­ca Di­ák­szer­ve­ze­tek Szö­vet­sé­gé­nek.

A szö­vet­ség fel­ada­ta­it és mű­kö­dé­si cél­ja­it az alap­sza­bály fog­lal­ja egy­be, amely ar­ra buz­dít­ja tag­ja­it, hogy az is­ko­lák­ban meg­szer­zett tu­dás ka­ma­toz­ta­tá­sa mel­lett meg­tart­sák éle­tük so­rán azo­kat a ne­ve­lé­si, er­köl­csi el­ve­ket, ame­lye­ket is­ko­lá­ik kép­vi­sel­tek, s me­lye­ket ők ta­ná­ra­ik­tól, ne­ve­lő­ik­től a di­ák­évek alatt el­sa­já­tít­hat­tak. Te­vé­keny­sé­gük­nek ré­sze idős és be­teg ta­ná­ra­ik és di­ák­tár­sa­ik tá­mo­ga­tá­sa, a ta­ná­rok em­lé­ké­nek és az is­ko­lai ha­gyo­má­nyok­nak az ápo­lá­sa, a je­len­le­gi ta­nu­ló­if­jú­ság mun­ká­já­nak se­gí­té­se, pá­lyá­za­tok, ta­nul­má­nyi ver­se­nyek le­bo­nyo­lí­tá­sa.

Ez­zel a prog­ram­mal le­he­tő­ség nyí­lik az egy­há­zi fenn­tar­tá­sú is­ko­lák mű­kö­dé­sé­nek se­gí­té­sé­re anya­gi és szel­le­mi té­ren egy­aránt. Az utób­bi évek­ben az egy­há­zi fenn­tar­tá­sú is­ko­lák tá­mo­ga­tá­sá­nak szük­sé­ges­sé­ge egy­re in­kább elő­tér­be ke­rült. Az öreg­di­á­kok leg­in­kább kap­cso­la­ti tő­ké­jük ren­del­ke­zés­re bo­csá­tá­sá­val se­gít­he­tik elő a fo­lya­ma­tos fej­lő­dést.

Emel­lett az egyes di­ák­szö­vet­sé­gek ön­ál­ló prog­ram­ja­i­nak ko­or­di­ná­lá­sát is vég­zi a Pax Hun­ga­ri­ca, hogy ez­zel a kö­zös gon­dol­ko­dást és bi­zal­mat erő­sít­se a tár­sa­da­lom kü­lön­bö­ző ré­te­ge­i­ben. Min­den év no­vem­be­ré­ben a volt fe­ren­ces di­á­kok szer­ve­zé­sé­ben öku­me­ni­kus ke­ret­ben em­lé­kez­nek meg el­hunyt ta­ná­ra­ik­ról és di­ák­tár­sa­ik­ról. A Ka­to­li­kus Is­ko­lák Öreg­di­ák­ja­i­nak Eu­ró­pai Egye­sü­le­té­vel (UNA­EC) a köz­vet­len kap­cso­la­tot 2007-ben újí­tot­ták meg, ami­kor egy kép­vi­se­lő­jük részt vett a negy­ve­ne­dik éves ju­bi­le­u­mi köz­gyű­lé­sen. A tag­ság fo­lya­ma­tos­sá­gát egy nyu­ga­ti emig­rá­ci­ó­ban élő volt Sac­re Coeur-di­ák biz­to­sí­tot­ta.

2009-ben meg­újult a Pax Hun­ga­ri­ca ve­ze­tő­sé­ge, amely re­ményt ad a di­ák­szö­vet­sé­gek mun­ká­já­nak hang­sú­lyo­zott be­mu­ta­tá­sá­ra. Az új ve­ze­tő­ség kép­vi­sel­tet­ni sze­ret­né ma­gát a tag­egye­sü­le­tek köz­gyű­lé­se­in, ün­ne­pi ren­dez­vé­nye­in, ez­zel is elő­se­gít­ve az együt­tes gon­dol­ko­dást és a ren­dez­vé­nyek ha­té­kony­sá­gát, si­ke­rét.

Rend­sze­re­sen és egy­sé­ge­sen részt vesz a szer­ve­zet a nem­ze­ti ha­gyo­má­nya­in­kat ápo­ló ren­dez­vé­nye­ken (Csík­som­lyó, Szent Ist­ván-na­pi kör­me­net, Szent Lász­ló-em­lék­nap stb.).

Meg­hí­vás­nak ele­get té­ve az új­ra­kez­dés el­ső ne­gyed­évé­ben a ve­ze­tő­ség egy-egy tag­ja részt vett a Pi­a­ris­ta Di­ák­szö­vet­ség köz­gyű­lé­sén, a Ben­cés Di­ák­szö­vet­ség ha­gyo­má­nyos ta­lál­ko­zó­ján, Pan­non­hal­mán, a szent­end­rei ta­va­szi kon­cer­ten (me­lyet ta­valy elő­ször ren­de­zett kö­zö­sen a Szent­end­rei Fe­ren­ces Gim­ná­zi­um Öreg­di­ák­ja­i­nak Or­szá­gos Egye­sü­le­te és a Szent­end­rei Re­for­má­tus Gim­ná­zi­u­mért és Kol­lé­gi­u­mért Egye­sü­let), va­la­mint a Ló­nyay Ut­cai Re­for­má­tus Gim­ná­zi­um fenn­ál­lá­sá­nak száz­öt­ve­ne­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból tar­tott ju­bi­le­u­mi ren­dez­vé­nyen.

Szo­ros együtt­mű­kö­dés­ben van a szervezet a sop­ro­ni Ber­zse­nyi Dá­ni­el Evan­gé­li­kus (Lí­ce­um) Gim­ná­zi­um Di­ák­szö­vet­sé­gé­vel; az is­ko­lá­ban a bal­la­gó di­á­ko­kat, a ha­gyo­mány sze­rint, ju­bi­láns öreg­di­ák­ként a Pax Hun­ga­ri­ca ügy­ve­ze­tő­je bú­csúz­tat­ta.

A ci­vil moz­gal­mak erő­sö­dé­sé­nek tá­mo­ga­tá­sá­ra ta­valy jú­ni­us 11-én a Par­la­ment fel­ső­há­zá­ban a Pax Hun­ga­ri­ca részt vett a a Ma­gyar Ke­resz­tény­de­mok­ra­ta Szö­vet­ség ren­dez­vé­nyén, ame­lyen az el­nök és né­hány tag­egye­sü­let kép­vi­se­lő­je is fel­szó­lalt. Éven­te a volt fe­ren­ces di­á­kok szer­ve­zé­sé­ben öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­le­ten em­lé­kez­nek meg el­hunyt ta­ná­ra­ik­ról és di­ák­tár­sa­ik­ról az Or­szág­úti Fe­ren­ces Rend­ház temp­lo­má­ban (Bu­da­pest II., Mar­git kör­út) min­den no­vem­ber má­so­dik szom­bat­ján.

Mű­kö­dé­sük húsz éve alatt a kül­ső kö­rül­mé­nyek jelentő­sen meg­vál­toz­tak. Az egy­há­zi is­ko­lák irán­ti igény bár nem vál­to­zott, de az anya­gi és az ok­ta­tás­hoz-ne­ve­lés­hez szük­sé­ges sze­mé­lyi fel­té­te­lek erő­sen kor­lá­to­zód­tak, és az if­jú­ság szel­le­mi­sé­ge is rend­kí­vü­li mér­ték­ben meg­vál­to­zott. Pe­dig ha­zánk és nem­ze­tünk jobb jö­vő­jé­be csak egyet­len út ve­zet, és ez az ok­ta­tás-ne­ve­lés ke­resz­tény, ma­gyar szel­le­mű új­ra­szer­ve­zé­se és erő­tel­jes meg­je­le­ní­té­se.

Az egy­há­zi is­ko­lák na­gyon sok ne­héz­ség­gel küz­de­nek. Sok a ha­son­ló prob­lé­má­juk, de van­nak pél­da­sze­rű jó meg­ol­dá­sa­ik is. Eze­ket kell köz­kin­csé ten­ni.

Az el­múlt húsz év alatt szá­mos pá­lyá­za­tot hir­de­tett meg a szö­vet­ség. A győz­te­se­ket nem­csak anya­gi­lag ju­tal­maz­ták, ha­nem kap­cso­la­ta­ik ré­vén kül­föl­di ta­nul­mány­utak tá­mo­ga­tá­sá­val is ho­no­rál­ták. Eb­be­li te­vé­keny­sé­gü­ket foly­tat­ni kí­ván­ják, is­mer­ve a je­len­le­gi ne­ve­lés, ok­ta­tás kul­tu­rá­lis, er­köl­csi és tör­té­nel­mi hi­á­nyos­sá­ga­it.

A szö­vet­ség ké­ri tag­egye­sü­le­tei ve­ze­tő­sé­ge­it, hogy fel­is­mer­ve az össze­fo­gás ere­jét, hasz­nál­ják fel azt a le­he­tő­sé­get, me­lyet a Pax Hun­ga­ri­ca Di­ák­szer­ve­ze­tek Szö­vet­sé­ge nyújt. Fog­junk össze, vál­jon nyil­ván­va­ló­vá az az erő, me­lyet kép­vi­se­lünk – hív föl a szö­vet­ség ve­ze­tő­sé­ge –, és te­gyünk meg min­dent, alap­el­ve­in­ket nem fel­ad­va, a ma­gyar if­jú­ság tes­ti, szel­le­mi, er­köl­csi ne­ve­lé­se ér­de­ké­ben a mai gaz­da­sá­gi, tech­ni­kai, szel­le­mi, kul­tu­rá­lis kö­rül­mé­nyek kö­zött.

A Pax Hun­ga­ri­ca ve­ze­tő­sé­ge min­den hó­nap má­so­dik szer­dá­ján 17 óra­kor a Bu­da­pes­ti Pi­a­ris­ta Gim­ná­zi­um­ban tart­ja ülé­sét (Bu­da­pest VIII., Mik­száth tér 1.), amely­re a ré­gi és új tag­szer­ve­ze­tek kép­vi­se­lő­it is vár­ja az idő­sze­rű fel­ada­tok és prog­ra­mok meg­be­szé­lé­sé­re.

Lip­ták Jó­zsef


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Há­la az írá­sért és az Írá­sért
Meg­pró­bál­tam a sze­med­be néz­ni…
Zár­juk ki a zavaró za­jo­kat!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Hang­ver­seny Óbu­dán
Szü­le­tett 1989-ben
Keresztutak
Poz­na­ńi mag­ve­tés
Aliansz-imahét-megnyitó evangélikus templomban
2010 ki­emel­ke­dő nem­zet­kö­zi kon­fe­ren­ci­ái
Lá­to­ga­tás a poz­na­ńi evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet­ben
Ki­tün­tet­ték a ba­jor evan­gé­li­kus püs­pö­köt a jobb­ol­da­li szél­ső­sé­ge­sek­kel szem­be­ni fel­lé­pé­sé­ért
Re­for­má­tus kul­tu­rá­lis örök­ség a Du­na men­tén
Kál­vin gon­dol­ko­dá­sá­nak jel­leg­ze­tes­sé­gei fran­cia ol­va­sat­ban
El­hunyt Oral Ro­berts
Pax Hun­ga­ri­ca
Haj­lék­ta­la­nok a fran­cia plé­bá­ni­á­kon
Evangélikusok
Esz­ten­dő for­dul­tán
„Az öku­me­ni­kus moz­ga­lom te­rén új uta­kat kell ke­res­nünk”
Min­den má­so­dik né­met fi­a­tal hisz Is­ten­ben
Levél egy évfolyamtárshoz
Fo­ga­dott test­vé­rek
In memoriam Gáncs Ala­dár
Öt­ven év a kar­za­ton
e-világ
Ja­pán­tól Nagy­kö­rű­ig
Ha­mis zöl­dek
Keresztény szemmel
Az új év kezdetén te­me­tés­ről, ha­lál­ról
A hét témája
Za­rán­dok­ci­pő­ben a Szent­föl­dön
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Az iro­dal­mi ha­gya­ték sor­sa
A meg­men­tett Ma­gyar Örök­ség Díj­ról
„…az Úr nagy kö­ve­ket hul­la­ta rá­jok”
A vasárnap igéje
Só­vá len­ni
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 02 Pax Hun­ga­ri­ca

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster