EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 08 - Díszpáholyban és színpadon

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Díszpáholyban és színpadon

Ben­kás él­mé­nyek

Budapesti kirándulás. Aki a szar­vasi Ben­ka Gyu­la Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­la ja­nu­ár vé­gi ese­mény­tá­rá­ra pil­lan­tott, va­ló­szí­nű­leg azt ál­la­pít­hat­ta meg, hogy az el­sőd­le­ges fel­adat, a ta­nu­lás mel­lett gaz­dag prog­ram­kí­ná­lat vár­ta a gye­re­ke­ket. Aho­gyan az EvÉ­let ja­nu­ár 31-ei lap­szá­ma már be­szá­molt ró­la, ja­nu­ár 22-hez kö­tő­dő­en az is­ko­la meg­ren­dez­te a ma­gyar kul­tú­ra he­tét. Ja­nu­ár 29-én pe­dig hat­van­öt di­ák ta­nul­má­nyi ki­rán­du­lás ke­re­té­ben Bu­da­pes­tet ke­res­te fel.

Az el­ső ál­lo­más a De­ák té­ri Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um volt, majd a ma­gyar, a szlo­vák és a né­met evan­gé­li­ku­sok éle­tét be­mu­ta­tó ki­ál­lí­tás után meg­néz­ték a temp­lo­mot is.

A Du­na-par­ti sé­tát kö­ve­tő­en a Par­la­ment gyö­nyö­rű épü­le­tét cso­dál­ták meg a gye­re­kek. A kö­vet­ke­ző ál­lo­má­son, a Nem­ze­ti Szín­ház arc­kép­csar­no­ká­ban a ta­nu­lók meg­ha­tód­va is­mer­ték föl a szí­nész­óri­á­so­kat. Meg­il­le­tőd­ve ül­tek be a dísz­pá­holy­ba, mely­ben korábban – többek kö­zött – Sólyom Lász­ló köz­tár­sa­sá­gi el­nök és fe­le­sé­ge is helyet fog­lalt.

A nap vé­gén is­me­re­tek­kel és él­mé­nyek­kel fel­töl­tőd­ve tért ha­za a csa­pat.

Gyerekek a gyerekekért. Is­ko­lánk­ban nagy nép­sze­rű­ség­nek ör­vend a szak­kö­rök kö­zött az öt éve ala­kult szín­ját­szó kör, mely­nek ve­ze­tő­je Hi­mer­né Du­ló Eri­ka drá­ma­pe­da­gó­gus. A gye­re­kek rend­sze­res sze­rep­lői az in­téz­mény ren­dez­vé­nye­i­nek – far­sang, anyák na­pi ün­nep­ség, ka­rá­csony – és a vá­ro­si prog­ra­mok­nak is. Ver­se­nyek al­kal­má­val Szar­vas ha­tá­ra­in túl­ra is ki­te­kin­te­nek – az el­múlt év­ben el­sők let­tek az evan­gé­li­kus is­ko­lák or­szá­gos drá­ma­ver­se­nyén.

Az évek alatt a di­á­kok meg­ta­nul­tak csa­pat­ban egy ki­tű­zött cé­lért ke­mé­nyen dol­goz­ni. A sze­rep­lé­sek so­rán nő ben­nük a fe­le­lős­ség­tu­dat, a fe­gye­lem, a kon­cent­rá­ció. A leg­cso­dá­la­to­sabb, hogy a sze­re­pek­ben már ben­ne van a sze­mé­lyi­sé­gük, ez­ál­tal egye­di­vé és meg­is­mé­tel­he­tet­len­né te­szik az áb­rá­zolt jel­le­me­ket. A fel­ké­szü­lés mel­lett több­ször szer­vez­nek kö­zös­ség­épí­tő tá­bort, ki­rán­du­lá­so­kat.

A har­minc­há­rom szín­ját­szó szak­kö­rös di­ák ja­nu­ár vé­gén a he­lyi mű­ve­lő­dé­si köz­pont szín­pa­dán ele­ve­ní­tet­te meg Rom­há­nyi Jó­zsef Mi­si me­séi cí­mű me­se­já­té­kát. Azért esett erre a vá­lasz­tás, mert az összes di­ák szö­ve­ges sze­re­pet kap­ha­tott, il­let­ve min­den­ki szin­te az egész idő alatt a szín­pa­don le­he­tett.

A szín­ház­te­rem zsú­fo­lá­sig meg­telt er­re a je­les al­ka­lom­ra, mely a szü­lők, pe­da­gó­gu­sok, va­la­mint vá­ro­si tá­mo­ga­tók össze­fo­gá­sá­nak kö­szön­he­tő­en va­ló­sult meg. A te­het­sé­ges és lel­kes szín­ját­szó gye­re­kek, a han­gu­la­tos dísz­le­tek, a cso­dás jel­me­zek iga­zi szín­há­zi él­mény­ben ré­sze­sí­tet­ték a kö­zön­sé­get. Az elő­adás tel­jes be­vé­te­le az is­ko­lá­ban mű­kö­dő, a te­het­sé­ges ta­nu­lók tá­mo­ga­tá­sá­ra lét­re­ho­zott „Gyer­me­kün­kért, Jö­vőn­kért” Ala­pít­vány va­gyo­nát gya­ra­pí­tot­ta.

Di­csé­ret il­le­ti az elő­adás va­la­mennyi sze­rep­lő­jét. Álljon itt a ne­vük: Ham­za Bri­git­ta, Kor­bely Fló­ra, Mol­nár Nelly, Hru­ska Tek­la, Se­re­gé­lyes Vik­tó­ria, Ko­vács Pan­na, Fa­bó Csen­ge, Hi­mer Tün­de, Fa­ze­kas Le­ven­te, Csil­lik Gá­bor, Ki­taj­ka Dó­ra, Fran­kó Ta­ma­ra, Gomb­kö­tő Gré­ta, Ga­zsó Han­na, Ba­log Bet­ti­na, Ke­re­kes Eli­za, Bu­ko­vinsz­ky Eme­se, Pav­lo­vics Da­ni­el­la, Új Sá­ra, Új Ber­ta, Fa­bó Dor­ina, Ada­mik Ber­na­dett, Grün­wald Cin­tia, Bae Sun Yo­ung, Uhl­jár Ale­xand­ra, Ba­bi Be­at­rix, Moj­zsis Mar­tin, Iz­bé­ki Ber­na­dett, Pri­belsz­ki Bog­lár­ka, Janowsz­ky Vik­tó­ria, Ham­za Re­ná­ta, Bu­zás Kla­u­dia, Gye­kicz­ki Fan­ni.

A fel­nőtt köz­re­mű­kö­dők: Hi­merné Du­ló Eri­ka (ren­de­ző, dra­ma­turg), Hi­mer Pé­ter (ze­ne­szer­ző), Cser­nusné Sa­mu Edit (dísz­let), Bú­zás Mi­hály (dísz­let), Csaszt­van Bé­la (hang, vi­lá­gí­tás), a Fa­ze­kas és Fi­ai Nyom­da (pla­kát), Moj­zsis­né La­pa­tinsz­ki Er­zsé­bet és Kli­maj Pál­né (jel­mez­ké­szí­tés), Mi­ró Sü­ti­ház.

Is­ko­lánk kö­zös­sé­ge ne­vé­ben sze­ret­nénk kü­lön kö­szö­ne­tet mon­da­ni Fa­bó Po­lett szü­lő­nek, aki na­gyon so­kat tett an­nak ér­de­ké­ben, hogy ez az elő­adás lét­re­jö­hes­sen.

Mol­nár Ist­ván­né igaz­ga­tó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Böjt
Szép­ség és har­mó­nia az igé­nyes Is­ten szol­gá­la­tá­ban
Rend
Az 50-es szám alat­ti né­ni tit­ka
A negy­ven nap elő­for­du­lá­sa a Szent­írás­ban
Ha­ran­gok zúg­nak ben­nem
Pri­o­ri­tá­sok
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Jézus istensége és embersége
Víg na­pok Szár­szón
Cinkotai far­san­gi mu­lat­ság
Díszpáholyban és színpadon
Keresztutak
Jó­té­kony­sá­gi ta­lál­ko­zó
Is­te­ni ke­gye­lem­mel mű­kö­dik
Bru­tá­li­san meg­ver­tek egy re­for­má­tus lel­kész­nőt
Ka­me­run ma­gyar szem­mel
Uta­kat nyit­ni a bib­li­ai ige te­ré­ben
Evan­gé­li­kus lel­kész a Lep­ra­misszió új el­nö­ke
Evangélikusok
El­nö­ki pa­lo­tá­tól a sport­csar­no­kig
Fó­kusz­ban a lel­ké­szi pá­lya
e-világ
Felelősségvállalás a környezetért
Keresztény szemmel
Ki­ált hoz­zám a gyü­le­ke­zet?
Böj­ti küz­de­lem – a győ­ze­lem re­mény­sé­gé­ben
A hét témája
Böj­ti in­du­lat
Figyelő
Egy fur­csa pá­lyá­zó
Vi­har­ban
Kis tü­kör
Tit­kok nyo­má­ban…
Böj­ti gon­do­la­tok
He­gyek
Bűn­bá­nat
evél&levél
A har­ma­dik könyv lehetne
Csen­des­nap az Élim­ben
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Szép­be szőtt hit
Iro­dal­mi est a sze­re­lem­ről
A vi­lág leg­ré­geb­bi ko­los­to­rát res­ta­u­rál­ták Egyip­tom­ban
A magyar nyelvű Szent­írás nyomában
Vár­rom Bu­já­kon
A vasárnap igéje
Di­vat­be­mu­ta­tó – mennyei mód­ra
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 08 Díszpáholyban és színpadon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster