EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 6 - Ige­hir­de­tés ma­gya­rul – a vi­lág min­den tá­ján

Hozzászólás a cikkhez

Ige­hir­de­tés ma­gya­rul – a vi­lág min­den tá­ján

Di­asz­pó­ra­kon­fe­ren­ci­át tar­tot­tak Bu­da­pes­ten

A ma­gyar­or­szá­gi re­for­má­tus kon­vent meg­hí­vá­sá­ra, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház rész­vé­te­lé­vel 2008. no­vem­ber 17–18-án di­asz­pó­ra­kon­fe­ren­cia zaj­lott Bu­da­pes­ten. A kon­fe­ren­cia be­fe­je­zé­se­ként a vi­lá­gon szét­szórt ma­gyar nyel­vű re­for­má­tus egy­há­zak és gyü­le­ke­ze­tek – kö­zöt­tük a nyu­gat-eu­ró­pai pro­tes­táns gyü­le­ke­ze­tek kép­vi­se­lői – a Kár­pát-me­den­cé­ben élő anya­egy­há­zak ve­ze­tő­i­vel kö­zös nyi­lat­ko­za­tot fo­gal­maz­tak meg, me­lyet az aláb­bi­ak­ban rö­vi­den össze­fog­la­lunk.

A di­asz­pó­rá­ban élő szol­ga­tár­sak „kül­de­té­sü­ket az egye­te­mes egy­ház szol­gá­la­tá­nak te­kin­tik”, hi­szen „az evan­gé­li­u­mot ma­gyar nyel­ven hir­de­tik”… Ez az anya­egy­há­zak­kal azo­nos szol­gá­lat szük­sé­ges­sé te­szi a di­asz­pó­rá­ban élők és az anya­egy­há­zak kö­zöt­ti part­ne­ri kap­cso­lat lét­re­ho­zá­sát s a kap­cso­lat­tar­tás­nak min­den rész­let­re ki­ter­je­dő ki­dol­go­zá­sát. Er­re nem­csak a misszi­ói pa­rancs­ból fa­ka­dó kül­de­té­sünk kö­te­lez, de a nagy­vi­lág­ban szét­szórt hí­ve­ink el­vá­rá­sa is, akik szét­szórt­ság­ban, „di­asz­pó­rá­ban él­nek, dol­goz­nak, ta­nul­nak, s egy más kul­tú­rá­ban is meg kí­ván­ják tar­ta­ni hi­tü­ket, anya­nyel­vü­ket, s ha­gyo­má­nya­ik­hoz, tör­té­nel­mük­höz ra­gasz­kod­nak egy más kör­nye­zet­ben is. A lel­ki­ség és pro­tes­táns ha­gyo­má­nya­ink épí­té­se, ápo­lá­sa szem­pont­já­ból a di­asz­pó­rá­ban a fo­lya­ma­tos lel­ki­pász­to­ri je­len­lét kí­vá­na­tos.”

Az ele­ven kap­cso­lat­hoz szük­sé­ges egy kö­zös bi­zott­ság lét­re­ho­zá­sa, amely a köl­csö­nös tá­jé­koz­ta­tás szol­gá­la­tát vég­zi. Ám szük­sé­ges az anya­egy­há­zak se­gít­sé­ge is a di­asz­pó­rá­ban lé­vő lel­ké­szi ál­lá­sok be­töl­té­sé­ben, a misszió eset­le­ges új szol­gá­la­ti he­lye­i­nek ki­je­lö­lé­sé­ben. Ugyan­ak­kor el­en­ged­he­tet­len a lel­ké­szek stá­tu­sá­nak, il­let­ve nyug­díj­jo­go­sult­sá­gá­nak ren­de­zé­se is. A kon­fe­ren­cia fon­tos­nak tart­ja, hogy az anya­egy­há­zak a kül­föld­re ké­szü­lő „ösz­tön­dí­jas di­á­ko­kat ké­szít­sék fel ki­se­gí­tő gyü­le­ke­ze­ti szol­gá­lat­ra, mér­le­gel­jék a di­asz­pó­rá­ban el­töl­tött gya­kor­la­ti év el­is­me­ré­sét”, s ün­ne­pek al­kal­má­val ki­se­gí­tő­ket küld­je­nek a szol­gá­la­tok el­lá­tá­sá­ra. Ugyan­csak ké­ri a kon­fe­ren­cia – töb­bek kö­zött – a di­asz­pó­rá­ban élő egy­há­zak és gyü­le­ke­ze­tek sa­já­tos szem­pont­ja­i­nak fi­gye­lem­be­vé­te­lét az egy­há­zi saj­tó mun­ká­já­ban.

A „vas­füg­göny” év­ti­ze­dei alatt nem volt, nem le­he­tett élő össze­köt­te­tés a di­asz­pó­rá­ban élő gyü­le­ke­ze­tek és az anya­egy­há­zak kö­zött. Az elő­ző esz­ten­dők oly­kor té­to­va pró­bál­ko­zá­sai után ez az együtt­lét volt az el­ső ha­tá­ro­zott lé­pés a szük­sé­ges kap­cso­lat meg­va­ló­sí­tá­sa fe­lé. A hat hó­nap alatt fel­ál­ló kö­zös tes­tü­let fel­ada­ta lesz az imént is­mer­te­tett aján­lá­sok­ban meg­fo­gal­ma­zott min­den szük­sé­ges és fon­tos lé­pés meg­té­te­le. Kér­jük és vár­juk mind­eh­hez Urunk jó­vá­ha­gyó ál­dá­sát!

Id. Zász­ka­licz­ky Pál nyu­gal­ma­zott lel­kész, a Maek fő­tit­ká­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ige­hir­de­tés ma­gya­rul – a vi­lág min­den tá­ján
Bet­le­hem
Meg­vál­tás­ra vár­va
Bé­kés­csa­bá­tól Lon­do­nig
Ami­kor a ka­rá­csonyt be­til­tot­ták
A leg­hű­sé­ge­sebb pász­tor ígé­re­te
Jó ne­künk itt…?
Aki a kör négy­szö­ge­sí­té­sé­re vál­lal­ko­zott
Az élet ke­nye­re
Hí­rek, ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 6 Ige­hir­de­tés ma­gya­rul – a vi­lág min­den tá­ján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster