EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - "Krisztushoz kívántam vezetni híveimet!"

Evangélikusok

Evangélikus arcképcsarnok

Hozzászólás a cikkhez

"Krisztushoz kívántam vezetni híveimet!"

Ötven éve hunyt el Ziermann Lajos esperes

Ziermann Lajos esperes
Újabb lelkészportré díszíti a soproni evangélikus egyházközség nagytermének falát, Ziermann Lajos egykori esperes-lelkész arcképe. Forrás Valéria festőművész alkotása méltó helyre kerül a gyülekezeti panteonban az egykori lelkészekről készített művek mellé. A kép ünnepélyes átadására a Luther Szövetség soproni tagozatának legutóbbi, december 10-i ülésén került sor.

Az ünnepélyes alkalom meghívott előadója és az életrajz ismertetője dr. Nagy Sándor nyugalmazott egyetemi tanár volt, aki nem más, mint a hűséges, barátságos, galambősz hajú pásztor unokája. Az emlékünnepség szombaton folytatódott a soproni Balfi utcai temetőben az ötvenéves sírnál, ahol a hálás gyülekezet az emlékezés koszorúját helyezte el. A sírfelirat utolsó mondata Ziermann esperes soproni beköszöntő prédikációját idézi immár nem jelen, hanem múlt időben: „Krisztushoz kívántam vezetni híveimet!” A vasárnapi istentiszteletek oltári záróimáiban pedig felcsendült a hála szava amiatt, hogy egykor ilyen kiváló lelkészeket adott az ég Ura gyülekezetünknek. Néhány életrajzi adat álljon itt megemlékezésül lapunk hasábjain, hogy a jelen kora soha ne feledkezzen meg egykori pásztorairól, azokról az elöljárókról, akiknek – a Zsidókhoz írott levél szavaival (13,7) – figyelhetünk életük végére, és követhetjük hitüket.

Ziermann Lajos egy tízgyermekes, dolgos, imádságos életű család utolsó tagjaként látta meg a világot 1874. augusztus 16-án Rohoncon. Szülei lelkésznek szánták, de ő maga is szívesen választotta ezt a hivatást. Tanulmányait Sopronban kezdte, és a tübingeni teológián fejezte be. 1897-ben avatták lelkésszé, majd a segédlelkészi évek után szülőföldjén, Rohoncon, később pedig a felső-vasi Pinkafőn lett lelkész és alesperes. Sopronba 1913-ban került, és 36 éven át pásztorolta gyülekezetét. Hamar szívébe zárta őt a közösség; így ő lett az egyházközség igazgató lelkésze és a soproni felső egyházmegye esperese is. Mindkét posztján lankadatlan erővel, őszinte bátorsággal végezte munkáját a világháborúk sodrában, a vörös- és fehérterror idején, a kitelepítések megpróbáltatásaiban, az egykor megszerzett iskolák államosítása alatt is.

Beyer Pál lelkésztársa így emlékezett róla: „Mély hit, lobbanékony indulat, gyorsan kibékülő meleg szeretet, mosolygó nyájasság – erős kézzel, acélos akarattal, kitartó szívóssággal, rendkívüli szervezőképességgel egyesült egyéniségében.”

Szolgálati ideje alatt mindent elkövetett annak érdekében, hogy a teológiai akadémia Sopronban maradjon. A közoktatás fejlesztése céljából elemi iskolát épített, renoválási terveket készített, a háborúkban elvittek helyére új harangokat öntetett. Íróasztaláról sohasem fogyott el a feladásra váró biztató levelek hada, de a sok munka mellett mindig volt ideje arra is, hogy a Deák téren vagy a lővereki sétákon a polgárokkal és a hívekkel megálljon egy kicsit beszélgetni, lelkeket gondozni. Legjobban a gyermekeknek szeretett prédikálni, de nagy gonddal készített igehirdetés volt minden egyes lelkészi, esperesi beszéde, jelentése is.

Aktívan közreműködött a trianoni béke megváltoztatásában, abban, hogy városunk az 1921-es népszavazáskor magyar maradhatott, a „leghűségesebb város” lehetett. Máig emlékezetesek és Sopronban szájról szájra járnak a szavazás reggelén a 4. parancsolatról prédikált szavai: „Tiszteld anyádat! Szereted-e édesanyádat? Magyarország a mi édesanyánk!” Később ezért a buzdításért kormány-főtanácsosi rangot kapott.

Legismertebbé ország- és világszerte azonban azzal vált, hogy a Gusztáv Adolf Segélyszolgálat vezetői tisztét 1922-től több mint 30 éven át töltötte be: nem egy szenvedő gyülekezetnek kilincselt támogatásért, számos egyházközséget segített templomának, paplakjának építésében vagy felújításában; teológusok, lelkészek köszönhették neki külföldi ösztöndíjukat és tanulmányútjukat; sok szórványhívő pedig a Bibliáját és énekeskönyvét.

1949-ben vonult nyugdíjba, de amikor az aktív lelkészi „triumvirátus” másik két tagja betegség és halál miatt kiesett a szolgálatból, ő rögvest visszaállt, hogy segítsen. Még halálos ágyán is kérte a Luther-kabátot, hogy prédikálhasson. Alig néhány hónappal kollégája, Budaker Oszkár eltávozása után, 78 évesen ő is elment a mennyek Urához, ahogy azt az akkori vasárnapi szószéki hirdetésben megfogalmazták: „1952. december 13-án hajnali három órakor odaadó kötelességteljesítés közben szerzett rövid betegség után jobblétre szenderült.”

Gabnai Sándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Uram, nem vagyok méltó,hogy hajlékomba jöjj!
Egyházunk egy-két hete
Örömünnep
Hat esztendő gyümölcse
Orgonaszentelés Kiskőrösön
Egyedülálló karácsony
Egy elárvult templom körül éled az élet
Nyugdíjas lelkészek adventi ünnepe
Karácsonyi oratórium
Keresztutak
Őrizni a lángot...
Véradás
Pax Tv Romániában is
Egy rendhagyó konferencia margójára
A 70 éves Jelenits Istvánt köszöntötték
A Bolyaiakról - egy évforduló kapcsán
Evangélikusok
Évtizedek üzenete
Dr. Keken Andrásné Magyar Erzsébet
Rubindiplomás vasi néptanító
"Krisztushoz kívántam vezetni híveimet!"
Egy legendás hírű professzor
Petőfi Sándor találkozásai az evangélikus egyházzal
Emlékezés Csengey Gusztávra
e-világ
A házasság örömei és krízisei
Keresztény szemmel
Telefon és levél
2003
Szomorúan szép karácsony Kosztolányinéval
Van egy titkos barátom...
Hétköznapi történet
Életkép és jövő
A hét témája
Olvastuk...
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Közlemények, nyilatkozatok
Parókiatűz Bobán
A közelmúlt krónikája
Hálaadás Szarvason
"...az úgy volt, hogy fáztunk!"
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"De Jézust szereted, ugye?!"
A vasárnap igéje
Csak azért is
Isten ajándékcsomagjai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 1 "Krisztushoz kívántam vezetni híveimet!"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster