EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - Olvastuk...

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Olvastuk...

Látszólag pénzről szól a játszma, valójában másról, sokkal többről van szó. Lényegesen nagyobb a tét: az egyházak szolgálatának a hitelessége. A politika csapdájába a történelem során nem először belesétáló egyházak mielőbb rá kell hogy eszméljenek, ezen az úton nem szabad tovább menniök. A 2002-es év egésze kritikus ebben a tekintetben. Kezdődött a játszma a választási harccal, folytatódott az új kormányzat egyházügyi bizonytalanságával.

Alapvetően pozitív – az egyházak kívánságának megfelelő – lépés volt az egyházügyi államtitkárságnak a Miniszterelnöki Hivatal szervezetébe kerülése, de a strukturális változás előnyei még kevéssé érvényesülnek.

Nem alakult ki az egyházakat érintő törvénymódosítások esetében – például szociális törvény – a konzultáció megfelelő medre, így a módosítás miatt értelmetlenül csökkenhet az egyházi intézmények hatékonysága, végül mindez kulminált az egyház-finanszírozás kérdésében. Ez utóbbinál tragikusnak minősíthető fejlemény, hogy nem egyszerűen a politika és az egyházak között van véleménykülönbség, hanem az egyházak között is „sikerült” ezt megvalósítani. Ráadásul egy olyan kérdésben, amely alapvetően kedvező valamennyi egyházra nézve, amelyben a rendszerváltozás óta valamennyi kormány és politikai erő meghatározóan az egyházak érdekét tartja szem előtt. Legfeljebb arra lehet jó ez a helyzet, hogy az ateistákat is meggyőzze a Gonosz jelenlétéről. Az igazi választóvonal ugyanis nem a finanszírozási technikák között húzódik, hanem ott, hogy fontosnak tartjuk-e a spiritualitást, továbbmenőleg az egyházi szolgálatot – iskolákat, egészségügyi, szociális, karitatív intézményeket, egyházi médiát… – a mai magyar társadalomban.

Magam úgy vélem és vallom, hogy a krisztusi gondolkodásmód, életpélda, az áldozatvállaló szeretet időszerűsége változatlan. Az elmúlt kétezer év meghatározó eszmeáramlataként – a nevében is elkövetett sok bűn ellenére – a kereszténység jelentősen hozzájárult a sötét korok utáni megújuláshoz. Magyarországon a huszadik századi diktatúrák évtizedeiben is a hit sok ember számára nyújtott erőt, adott tartást, a hivatalos egyház kényszerű, szükségszerű (?) kollaboráns volta ellenére. A rendszerváltozást követően pedig a felvirágzó egyházi aktivitás eddig is számos értéket teremtett a közjó szolgálatában. Nem a múlt, nem a hagyományok, nem is a jogos erkölcsi és anyagi jóvátétel indokolja elsősorban az egyházak támogatását, hanem a szolgálatuk iránti jelentős, reális társadalmi igény. Megnyilvánul ez többek között a közoktatásban, a felsőoktatásban, a sokszínű rendszerben egyfajta minőséget képviselve és különösen markánsan a leszakadó rétegek számára szőtt szociális háló erősítésében.

A jelenlegi, olykor már ízetlen egyház-finanszírozási vitának ez a valódi tétje: kialakul-e az egyházi szolgálatot elismerő, korszerű finanszírozási automatizmus, vagy a vita kapcsán oly mértékben válnak hiteltelenné az egyházak, hogy ez akkora veszteséget jelent számukra, amit a legkedvezőbb finanszírozás sem lesz képes kiegyenlíteni….

...A konfliktust a politika idézte elő, és a politika oldhatja meg. Nyilvánvalóan ugyanis a parlamenti többség és így a kormány változása vezetett oda, hogy a 2001 végén megszületett törvénymódosítás, mely a népszámlálási adatok alapján osztaná el az egy százalék felajánlások feletti részét a mai kormány számára, melynek elődje ’94–98 között az egyszázalékos rendszert bevezette, kevésbé elfogadható (eltekintve a módosítás megszületésének a körülményeitől). Hiszen statikus, nem változó adatot jelent, nem lehet minden évben népszámlálást tartani, ráadásul a népszámláláskor a vallási hovatartozás hangsúlyozottan fakultatív kérdés volt.

Politika és egyházak közös érdeke, hogy a téma visszakerüljön a szakmai mederbe, és ezt követően szülessen meg – legkésőbb december 23-án – a parlamenti döntés.

Az evangélikus egyház kezdettől fogva szakmai kérdésként kezelte az ügyet. Azért sem volt ez nyers érdekalapon megközelíthető, illetve megközelítendő, mert állami oldalról egyértelmű volt a szándék, hogy bármely esetben minden szereplő megkapja a számára kedvező számítás szerinti kiegészítést. A valóban korszakos tanulság, hogy végleg elmúlt a magyar történelemben az az idő – Istennek hála –, amikor az egyházak a hatalmi szférában játszott szereppel érvényesülhetnek. Másról kell, hogy szóljon a XXI. század egyháza. A krisztusi üzenet örök, időszerűbb, mint valaha volt, de az uralkodó egyház, a Nagy Konstantinusz utáni egyház időszaka lezárult. Ha ezt nem értjük meg, kiürül, hiteltelenné válik a szolgálatunk. A hazai történelmi egyházak vétke lenne ez a társadalom, a misszió, a szeretetszolgálat ellen. Ez a tét.

(Frenkl Róbert: A játszma tétje, Magyar Hírlap, 2002. december 13.)

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Uram, nem vagyok méltó,hogy hajlékomba jöjj!
Egyházunk egy-két hete
Örömünnep
Hat esztendő gyümölcse
Orgonaszentelés Kiskőrösön
Egyedülálló karácsony
Egy elárvult templom körül éled az élet
Nyugdíjas lelkészek adventi ünnepe
Karácsonyi oratórium
Keresztutak
Őrizni a lángot...
Véradás
Pax Tv Romániában is
Egy rendhagyó konferencia margójára
A 70 éves Jelenits Istvánt köszöntötték
A Bolyaiakról - egy évforduló kapcsán
Evangélikusok
Évtizedek üzenete
Dr. Keken Andrásné Magyar Erzsébet
Rubindiplomás vasi néptanító
"Krisztushoz kívántam vezetni híveimet!"
Egy legendás hírű professzor
Petőfi Sándor találkozásai az evangélikus egyházzal
Emlékezés Csengey Gusztávra
e-világ
A házasság örömei és krízisei
Keresztény szemmel
Telefon és levél
2003
Szomorúan szép karácsony Kosztolányinéval
Van egy titkos barátom...
Hétköznapi történet
Életkép és jövő
A hét témája
Olvastuk...
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Közlemények, nyilatkozatok
Parókiatűz Bobán
A közelmúlt krónikája
Hálaadás Szarvason
"...az úgy volt, hogy fáztunk!"
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"De Jézust szereted, ugye?!"
A vasárnap igéje
Csak azért is
Isten ajándékcsomagjai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 1 Olvastuk...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster