EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 16 - "Te vagy, ki az ember szívébe a hit virágát ültetéd..."

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

"Te vagy, ki az ember szívébe a hit virágát ültetéd..."

Evangélikus énekeskönyvünk 66. énekének hitvallása állt mottóként azon a meghívón, amely a Tolna megyei Györköny községben hívogatta az embereket a Szőlőtő – Alkoholbetegek Gyógyulását Elősegítő Alapítvány április 11-i otthonátadó, felszentelő ünnepségére. Nem véletlenül esett a választás erre az énekversre: az alapítvány munkatársai nap mint nap megtapasztalják, hogy a szenvedélybetegségekből egyedül Isten szabadítása jelenthet kiutat.

Először Hidasi Györgyöt, a kuratórium elnökét, a györkönyi gyülekezet kántorát kérdeztem a kezdetekről.

– A Szőlőtő alapítványt 1991-ben hozta létre két alapító: Buják Emil helyi lakos és Csepregi András evangélikus lelkész. Az alapítvány megalakulásának hátterében azonban személyes élettapasztalatom és hitbeli meggyőződésem is állt. Gyógyult szenvedélybetegként vallom, hogy a legnagyobb mélységben is utánunk nyúl Isten mentő szeretete, megmutatva a kiutat és a helyes irányt.

*– Kissé szokatlan, hogy éppen a „Szőlőtő” nevet viseli egy alkoholbetegekkel foglalkozó alapítvány.*

– A névnek bibliai eredete van, János evangéliumának 15. fejezetére utal. Ha úgy ragaszkodom Jézus Krisztushoz, mint a szőlővessző a szőlőtőhöz, akkor az alkohol rabságából is van kiút és szabadulás.

*– Összefoglalná röviden az elmúlt 12 év történetét?*

– Sok nehéz és próbás esztendő telt el, számos tapasztalattal és örömmel. Intézményünk munkaterápiás központként működik, melyhez ma már 15 hektár vegyes gyümölcsös is tartozik. Az utóbbi három év nehéz gazdasági viszonyainak következtében az alapítvány további működése kétségessé vált. A Magyarországi Evangélikus Egyház anyagi támogatásának is köszönhető, hogy a két bentlakásos otthon felépülhetett, így jelenleg 21 gondozottat fogadhatunk. Hitvallásunk, hogy a munkaterápia és a lelkészi személyes jelenlét mellett az igazi hangsúly azon az Istenen van, aki mind a mai napig elülteti a bűnös ember szívébe a hit virágát.

Az otthonátadó, felszentelő ünnepség hálaadó istentisztelettel kezdődött, melyen D. dr. Harmati Béla püspök Mt 12,34 alapján hirdette Isten igéjét. Beszédében kiemelte: gyakran halljuk, hogy veszélyben a világ. Az igazi veszély azonban belülről származik. Jézus Krisztus azért jött el a világra, hogy a belső veszélyekre – bűneinkre és mulasztásainkra – megoldást hozzon. A böjti időszak arra a keresztre irányítja tekintetünket, mely utat mutat nekünk is.

Az istentisztelet után került sor az alapítvány rehabilitációs otthonának felavatására. A liturgiában részt vett Krähling Dániel, a Tolna-Baranyai Egyházmegye esperese és Nobik Erzsébet lelkésznő is. Gáncs Péter országos missziói lelkész a szőlőmunkások példázatát idézve hangsúlyozta: az otthon a gyógyulni vágyó emberek számára nyújt segítséget. A világnak gyógyulásra van szüksége, és az ehhez vezető utat kínálja ez az intézmény is. Hafenscher Károly országos irodaigazgató kiemelte, hogy az egyház akkor él, ha másokért él. Isten áldását elfogadva áldássá kell lennünk a másik ember életében.

Az ünnepség zárásaként dr. Brebán Valéria, a Tolna Megyei Munkaügyi Központ igazgatója, dr. Tóth Miklós belgyógyász, addiktológus főorvos, családterapeuta és Szabó Judit református lelkésznő, a Zsibriki Drogterápiás Intézet vezetője mondott ünnepi köszöntőt.

Az otthonátadó, felszentelő ünnepség közös ebéddel zárult, melyen Rohn Mátyás, Györköny község polgármestere tekintett vissza még egyszer a kezdetekre.

A megterített, fehér asztal mellett Pápai Istvánt, az alapítvány egyik gondozottját kérdeztem a személyes tapasztalatairól. Ő így vallott az otthonban eddig eltöltött időszakról: „Csömörről érkeztem Györkönybe, és február 20-a óta állok az alapítvány gondozásában. Itt barátokra és olyan sorstársakra találtam, akik hasonló gondokkal és problémákkal küzdenek. Vallom, hogy közös erővel és Istenbe vetett hittel, bizalommal elérhető a gyógyulás, ezért reménységgel tekintek a jövő felé.”

Szabados Regina


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A szentély - oltártér
Élő víz
"Bízzatok! Él! Feltámadott!"
Kövek
Húsvéti triptichon
Golgota
Egyházunk egy-két hete
A Szentírás és értelmezése
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
Dies Academicus
Megújulás és emlékezés
"Te vagy, ki az ember szívébe a hit virágát ültetéd..."
Emlékező szeretet
Keresztutak
Finn káté - magyarul
Éledő remények Kikindán
Margójegyzetek Chiara Lubich könyvéhez
Evangélikusok
Honnan jövünk?
Déli kerületünk hiteles tükre
Keresztény szemmel
Gondolatok a kapcsolótábla mellett - egy papgyerek húsvétja
Hetedik parancsolat
A hét témája
A természet fotográfusa
Egy fa minden évszakra
Felhívás
Az önző óriás
Egy temetkezési vállalkozó gondolatai
A másik világ
Közlemények, nyilatkozatok
Rádiós nívódíjat kapott hittudományi egyetemünk tanára
A Luther Kiadó közleménye
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A reneszánsz nagymesterei a Szépművészeti Múzeumban
A vasárnap igéje
Mégis van kiút!
A jó hír a hír
Nagycsütörtöki álom - vagy valóság?
Útközben - a keresztre feltekintve
Isten hallgat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 16 "Te vagy, ki az ember szívébe a hit virágát ültetéd..."

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster