EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 16 - Egy temetkezési vállalkozó gondolatai

A hét témája

Misszió plusz; Fókuszban: a másvilág

Hozzászólás a cikkhez

Egy temetkezési vállalkozó gondolatai

Zavarban vagyok, amikor az elmúlással kapcsolatos munkámról kell írnom egy keresztény újságban. Mégis, úgy vélem, e pár sor segítségével olyan szemszögből is láttathatom napi tevékenységemet, amelyet más lapok nemigen tartanának hírértékűnek...

Amikor munkám során gyászoló családokkal ülök szemben, ők határozottságot várnak el tőlem. Valójában ez egy egyszerű üzleti kapcsolat, de én úgy tapasztalom, hogy egyfajta lelki segély is. (Örvendetes, hogy a temetkezéssel foglalkozó emberek képzésében egyre nagyobb szerepet kap a pszichológia és a kommunikáció tanítása.)

Minden esetben elgondolkodom azon: milyen emberekkel ülök szemben? Milyen lehet a halálhoz, az elmúláshoz fűződő viszonyuk? A természet örök rendjét látják benne, és belenyugvással veszik tudomásul? A halál értelmetlenségét, firtatják, és perelnek vele? Isten akaratában megnyugodva hajtják le fejüket? Vagy túl tudnak látni az elválasztó határon, és átélik a feltámadás, az örök élet reménységét?

Mindhárom „típushoz” tartozókkal találkoztam már, de egy dolog mindnyájukra igaz volt: ők az egyetlen nagymamát, szülőt, gyermeket veszítették el. Nekem ebben a helyzetben kell meghallgatnom, tanácsokkal ellátnom és segítenem őket.

Azoknál a családoknál, ahol erre fel tudnak készülni, nem sietnek kórházi szobába rejteni és a kórház személyzetére testálni ezeket a nehéz napokat, órákat. Az ilyen családoknál magától értetődő természetességgel kerül elő a szertartás megbeszélésekor, hogy mi az, ami igazi vigasztalást nyújthat. Ebből következik, hogy a pap, a gyülekezet jelenléte a temetésen nem díszlet, és nem csak a hagyomány kényszere miatt kérik az egyház szolgálatát.

Több esetben tapasztalom, hogy a fájdalom inkább az önsajnálatnak, mint az elhunytnak szól. Ilyenkor gyakrabban kerül elő a „nem akarom, hogy megszóljanak” mondat és a „pénz nem számít, mert az elhunyt ezt megérdemelte” gondolat. Ezekben az esetekben nem igazán van rá lehetőség, hogy a megnyugvás – netán a reménység – szóba kerüljön.

Úgy vélem, akármilyen gondolkodású családdal találkozom, az emberi szó, a meghallgatás fontos része ennek a munkának. És ha „direkt misszió” nem is hangzik el, azt meg kell, hogy érezzék: részemről nem pusztán empátiáról van szó. Azt viszont már többször észrevettem: ha magam is felkészülve, lelki munícióval feltöltve ülök be az irodába, arra valamilyen visszajelzés érkezik. Vagy a félórás-órás beszélgetés közben, vagy esetleg egy későbbi telefonos köszönetben. Ez annak igazolásaként is szolgálhat, hogy a Jézus által kínált út felismerése valóban igazi kiutat jelenthet a fájdalom kínzó szorításából.

Ugyanakkor veszélyeket is rejthet a beszélgetés ilyen irányba történő terelése. Például az a mondat, hogy „meg tudom érteni”. Egyből csattanhat rá a válasz: „Honnan értené?” És ez igaz is: aki még nem élt át hasonló helyzetet, nem igazán tudja átérezni mások fájdalmát. Nem akarom elvenni a teológusok kenyerét, de a lelkigondozáshoz vagy az igehirdetéshez hasonlóan a mi munkánk is akkor válik hitelesebbé, ha személyes tapasztalatokat is tükröz. Én is azóta tudok igazán őszintén vigasztalni, amióta engem is ért veszteség. Ilyenkor egy-egy beszélgetés során el tudom mondani, hogy hozzátartozóm halálakor hogyan szólt hozzám Isten igéje a temetési prédikációból.

Munkámban számos olyan jellel találkozom még, amely sokat mond az elhunyt és családja hitéről, életéről. Ezek a szertartással kapcsolatos elvárásoknál is jól kiderülnek. „Meg is mondom a tiszteletes úrnak, hogy mindazt a jót, amit tett, ne feledje felsorolni...” Van, aki legszívesebben „bekönyörögné” az elhunytat az Isten országába. E tekintetben követendő evangélikus egyházunk ajánlott gyakorlata, mely szerint minden temetést úgy kell végezni, hogy kifejezze: Isten előtt nincs különbség, mindnyájan egyformán bűnösök vagyunk, akik Krisztus bűnbocsátó irgalmára szorulnak.

Bemutatkozásnál, amikor előkerül a foglalkozásom, az első reakció általában a derültségé, de mindjárt utána felvetődik a kérdés: „Hogy bírod ezt?” Nem mindig derül ki, mit is értenek pontosan ez alatt, de többnyire arra gondolnak, milyen megterhelő lehet számomra ez a munka. Ám úgy érzem, az, hogy eddig nem fásultam bele, annak köszönhető, hogy nekem is van kivel megosztanom, van kinek átadnom a terheket.

Mészáros Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A szentély - oltártér
Élő víz
"Bízzatok! Él! Feltámadott!"
Kövek
Húsvéti triptichon
Golgota
Egyházunk egy-két hete
A Szentírás és értelmezése
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
Dies Academicus
Megújulás és emlékezés
"Te vagy, ki az ember szívébe a hit virágát ültetéd..."
Emlékező szeretet
Keresztutak
Finn káté - magyarul
Éledő remények Kikindán
Margójegyzetek Chiara Lubich könyvéhez
Evangélikusok
Honnan jövünk?
Déli kerületünk hiteles tükre
Keresztény szemmel
Gondolatok a kapcsolótábla mellett - egy papgyerek húsvétja
Hetedik parancsolat
A hét témája
A természet fotográfusa
Egy fa minden évszakra
Felhívás
Az önző óriás
Egy temetkezési vállalkozó gondolatai
A másik világ
Közlemények, nyilatkozatok
Rádiós nívódíjat kapott hittudományi egyetemünk tanára
A Luther Kiadó közleménye
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A reneszánsz nagymesterei a Szépművészeti Múzeumban
A vasárnap igéje
Mégis van kiút!
A jó hír a hír
Nagycsütörtöki álom - vagy valóság?
Útközben - a keresztre feltekintve
Isten hallgat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 16 Egy temetkezési vállalkozó gondolatai

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster