EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 18 - A XX. század történetének tanítása - európai dimenziókban

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

A XX. század történetének tanítása - európai dimenziókban

A foggiai bazilika
A fenti címmel rendezett az Európa több országából érkezett történelem szakos tanárok, szakfelügyelők, oktatási programtervezők számára konferenciát az Európa Tanács és Olaszország Oktatási Minisztériuma 2003. március 30. és április 2. között a dél-olaszországi Vieste városában. A konferencián a MIUR (Ministero dell’ Istruzione dell’Universitá e delle Ricerche) nemzetközi kapcsolatok főosztályának vezetője, dr. Antonio De Gasperis és helyettese, dr. Rita Renda professzorasszony meghívására a magyar oktatásügy képviselőjeként vehettem részt, és tarthattam előadást a magyarországi történelemtanítás helyzetéről, szerepéről, a 2005-ben bevezetendő kétszintű érettségi rendszer előkészületeiről, az eddig elvégzett munkáról és az előttünk álló feladatokról. Mindemellett őszinte érdeklődéstől kísérve beszéltem küldő iskolámról, a Fasori Evangélikus Gimnáziumról és a magyarországi evangélikus iskolahálózatról.

A konferencia ideje alatt számos előadást hallgathattunk meg, s szemináriumi keretek között az Európa Tanács ajánlásai alapján a tagországok középiskoláiban ez év őszétől – a történelemtanítás szabadon felhasználható órakeretén belül – bevezetendő XX. századi Európa-történet tanításának pedagógiai programját dolgoztuk ki.

A munkacsoport témái a következők voltak: a történe- lemtanítás módszertanának összehangolása, megújítása; a nők szerepe és helyzete a huszadik századi Európában; az „Európaház” jelenkori tervének régi alapjai; a nagy migrációs folyamatok kontinensünkön az elmúlt században; az első világháború utáni Európa, az olaszországi liberális oktatás válsága; a shoah és a nácizmus tanítása; a XX. század története a filmművészet világa alapján.

Háromnapos plenáris és szemináriumi keretek között végzett munka után, a tanácskozások végére minden munkacsoport írásos munkadokumentumot készített, amelyet hazatérve ajánlásként a programban részt venni kívánó iskolák elé terjeszt. A több országban bevezetendő kísérleti munkába a fasori gimnázium is szeretne bekapcsolódni bázisiskolaként, más magyar középiskolákat is bevonva a közös munkába.

A fárasztó szellemi munka mellett igazi felüdülést jelentett a Garganói Nemzeti Park felkeresése, ahol a több száz éves fák között is gondolhattunk az előttünk itt élő népekre, népcsoportokra. Majd a Szent Mihály arkangyalról elnevezett XI. századi kegyhelyet kerestük fel, ahonnan a keresztes vitézek Jézus nevében indultak a Szentföld visszafoglalásáért. Katolikus tanártestvéreimmel együtt imádkoztunk Istenhez a jelenkori háború megfékezéséért, a béke helyreállításáért. Magamban sokat gondoltam e helyütt arra, mennyire mást hirdet Jézus, mint amilyen ideológia alapján a középkori egyház az Ő nevében mindent elkövetett a kereszténység terjesztéséért, a Kelet meg- hódításáért, s hány tízezer embernek kellett egymást öldökölve elpusztulnia emiatt. A tanácskozások szünetében őszinte beszélgetésekre is sor kerülhetett, s számos testvéri, baráti kapcsolatra tehettem szert, amelyek a későbbiekben személyes barátságok fenntartására is módot adhatnak.

Az olasz oktatási minisztérium képviselői bejelentették, hogy a soron következő tanácskozás e témában a szardíniai Macomerben lesz 2003. május 27–30. között, melyre igen szeretetteljes meghívást kaptam dr. Raffaele Franzese igazgató részéről.

Koren Pálné,országos közoktatási szakértő(Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az oltárasztal
Élő víz
Biztonságban
Egyházunk egy-két hete
Felelősséggel a következő nemzedékekért
Rendkívüli rendes évi közgyűlés a Déli Egyházkerületben
Mérlegen az egyházmegye egy esztendeje
Részletek D. dr. Harmati Béla püspöki jelentéséből
Keresztutak
200 éves Nagylak (Nadlac)evangélikus gyülekezete
Visszhangok az új pápai enciklikáról
Sajnálat helyett egyenrangúság
Fontosak a kapcsolatok!
Evangélikusok
Amire hívunk
Több mint egyháztörténet...
Keresztény szemmel
Az illóolajokról
Látom őt
Kilencedik és tizedik parancsolat
Emberi utószó az isteni parancsolatokhoz
Születés és újjászületés
A hét témája
Háromszög
Zsoltár
Anyád
Édesanyámnak...
Hálaadás
Portré apáinkról
evél&levél

Egy most megjelent könyv margójára
Böjti evangélizáció Bokodon
Iskolák tegnap és ma
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
A XX. század történetének tanítása - európai dimenziókban
Az éneklés, ami összeköt
Régi történet - új színben
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Nagyszüleink egyházi hangszere még ma is kedves
Márai-mozaik
A vasárnap igéje
Gyógyuló sebek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 18 A XX. század történetének tanítása - európai dimenziókban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster