EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 18 - Amire hívunk

Evangélikusok

Készülünk a IV. országos evangélikus találkozóra - Székesfehérvár, június 27-28.

Hozzászólás a cikkhez

Amire hívunk

Ezúttal a találkozó programjának vázlatos tervezetét szeretnénk megosztani Olvasóinkkal. Június 27-én, pénteken este 6-kor kezdik fújni a „toborzót” a rezesek a sportcsarnok előtt. Szebik Imre elnök-püspök ünnepélyes megnyitójára, rövid köszöntésekre és a zászlóátadásra fél 7-től kerül sor. Ezt követően, már első este szeretnénk átélni a találkozás, a nagy közösség örömét és együtt belekóstolni a főtémába: „Gyógyulást a világnak!”

Az eddigi találkozóknak is fontos része volt az úgynevezett fórumbeszélgetés, ahol egyházunk éppen aktuális kérdéseire az egyes munkaágak felelős vezetői adtak választ. A mottóhoz igazodva – Gyógyító betűk és gyógyító kezek címmel – ezúttal két olyan területre szeretnénk koncentrálni, ahol az előző találkozó óta egyházunkban sok minden történt, illetve történni fog a közeljövőben.

A 2003-as esztendő Európa-szerte a Biblia éve. Mit teszünk azért, hogy a gyógyító szó nyomtatott formában is minél többekhez eljusson? Hogyan értékeljük az evangélikus sajtó munkáját, különös tekintettel hetilapunk és a Luther Kiadó megújulására, fejlődésére? Ebben a témában Kendeh Péter igazgató és T. Pintér Károly főszerkesztő vállalták a „megmérettetést”…

A másik fontos kérdés, hogy mennyiben követik konkrét tettek a szép szavakat. Ezzel kapcsolatban a hamarosan megnyíló Evangélikus Egészségügyi Központ tervezett munkájáról hallhatunk és kérdezhetünk majd Cserháti Péter orvostól és Frenkl Róbert országos felügyelőtől. (Kérdéseinket rögtön az érkezéskor, írásban lehet leadni.) A fórum moderátora ifj. Hafenscher Károly lesz.

Az izgalmasnak ígérkező fórumbeszélgetést az oroszlányi énekkar, illetve az Izsóp együttes közreműködése színesíti majd. Ily módon mind a klasszikus, mind pedig a modernebb egyházi zene kedvelőinek igyekszünk a kedvébe járni. A nap hivatalos zárásaként, 9 órára tervezzük Ferenczy Andrea nagyvelegi lelkésznő áhítatát.

A közeli kollégiumokban átaludt – vagy átbeszélgetett – éjszaka után, szombaton reggel 9-kor Ittzés János püspök igeszolgálatával kezdjük a napot. Ezt követi három rövid referátum, amelyek különböző aspektusból érintik a főtémát:

Gyógyulást – az egyháznak: ifj. Fabiny Tibor egyetemi tanár, – a társadalomnak: Prőhle Gergely, hazánk svájci nagykövete, – a teremtett világnak: Mekota Ervin ökológiai szakember.

A délelőtti program folytatásaként, Győri Gábor rendezésében a pestszentlőrinci Új Teremtés együttes előadásában láthatjuk majd a Hét szó az emberért című multimédiás darabot. Ezt követően Pángyánszky Ágnes pilisi lelkésznő ad bevezetést az ebéd utáni csoportos beszélgetések témáihoz. Ezek szorosan kapcsolódnak a Lutheránus Világszövetség winnipegi, júliusi nagygyűlésének tematiká- jához, integrálódva az egész világot átölelő evangélikus család közös gondolkodásába. Mindehhez remek előkészítő anyagot kínálnak az idei Evangélikus naptár havi olvasmányai.

A közeli iskolában tervezett csoportos beszélgetések után, délután 5-től újra a sportcsarnokban lehetünk együtt, ahol egyik legdrágább reformátori örökségünk, az egyetemes papság ápolása jegyében Gyógyulás a hétköznapokban címmel Szabóné Mátrai Mariann szervezésében gyülekezeti vezetők szólalnak meg.

A találkozó és a találkozás csúcsaként úrvacsorai istentisztelet keretében szeretnénk átélni a közös gyógyulás és a gyógyító szolgálatba való küldetés erőt adó örömét. A tervek szerint ezen a záró alkalmon már a Déli Egyházkerület új, megválasztott püspöke hirdeti az igét.

Szombaton este fél 8 körül a házigazda, Bencze András esperes úti áldásával csak a találkozó hivatalos programja ér majd végét. Természetesen emellett lesz még lehetőség különböző elő- és utóprogramokra, melyekről sorozatunk következő részeiben, illetve a találkozóra megjelenő részletes programfüzetben adunk tájékoztatást.

Végül a legfontosabb. A jelentkezési határidő immár nagyon közeli: május 15!

Remélem, a felvázolt programtervezet is sokakat meggyőzött: érdemes jelentkezni!

Gáncs Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az oltárasztal
Élő víz
Biztonságban
Egyházunk egy-két hete
Felelősséggel a következő nemzedékekért
Rendkívüli rendes évi közgyűlés a Déli Egyházkerületben
Mérlegen az egyházmegye egy esztendeje
Részletek D. dr. Harmati Béla püspöki jelentéséből
Keresztutak
200 éves Nagylak (Nadlac)evangélikus gyülekezete
Visszhangok az új pápai enciklikáról
Sajnálat helyett egyenrangúság
Fontosak a kapcsolatok!
Evangélikusok
Amire hívunk
Több mint egyháztörténet...
Keresztény szemmel
Az illóolajokról
Látom őt
Kilencedik és tizedik parancsolat
Emberi utószó az isteni parancsolatokhoz
Születés és újjászületés
A hét témája
Háromszög
Zsoltár
Anyád
Édesanyámnak...
Hálaadás
Portré apáinkról
evél&levél

Egy most megjelent könyv margójára
Böjti evangélizáció Bokodon
Iskolák tegnap és ma
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
A XX. század történetének tanítása - európai dimenziókban
Az éneklés, ami összeköt
Régi történet - új színben
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Nagyszüleink egyházi hangszere még ma is kedves
Márai-mozaik
A vasárnap igéje
Gyógyuló sebek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 18 Amire hívunk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster