EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 18 - Rendkívüli rendes évi közgyűlés a Déli Egyházkerületben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Rendkívüli rendes évi közgyűlés a Déli Egyházkerületben

Balról jobbra: Gáncs Péter, D. dr. Harmati Béla, Szemerei Zoltán, Lupták György
Nem csupán a püspöknek, illetőleg kerületi felügyelőnek választható jelöltek személyéről, de az egyházkerület élén esedékessé vált őrségváltás menetrendjéről is határozott április 25-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének presbitériuma és közgyűlése. Az Országos Egyház Üllői úti imatermében megtartott évi rendes ülés azonban elsősorban mégsem a közeljövőre mutató határozatok miatt volt „rendkívüli”, hanem mert D. dr. Harmati Béla püspök hivatalosan ezen az ülésen jelentette be, hogy – az egyházi törvényeink által előírt 67. életév betöltésével – 2003. május elsején nyugalomba vonul.

Másfél évtizedes püspöki szolgálatának vázlatos összefoglalására vállalkozott jelentésében D. dr. Harmati Béla, aki ennek felolvasása előtt szintén személyes vallomásokkal átszőtt igehirdetést tartott az ülést megnyitó istentiszteleten. A nagy formátumú egyházi vezető legfelemelőbb megnyilatkozása a nap folyamán mindazonáltal az volt, amikor bocsánatot kért mindazoktól, akiket 15 éves szolgálata során akarva-akaratlan megbántott, és bocsánatáról biztosította mindazokat, akik akarva-akaratlan őt bántották meg az elmúlt másfél évtizedben. (Ha a délutánba nyúlt közgyűlés egészét nem is mindig tudta áthatni ez a lelkület, ennek jegyében bizonyára más keresztény lap krónikásának sem okozna gondot eltekinteni – az efféle testületi üléseken amúgy szinte elkerülhetetlen – disszonáns felhangok említésétől.)

Egy-egy példányt egyébként a közgyűlés résztvevői is kézhez kaptak a 21 oldalas püspöki jelentésből, amelynek szövege – teljes terjedelmében – az Evangélikus Közlöny következő számában lesz olvasható. Mintegy másfél óra múltán, ennek elfogadása után került volna sor a tisztéről lemondott egyházkerületi felügyelő beszámolójának meghallgatására, ő azonban ekkor még nem volt jelen az ülésen. A testület tagjainak többsége ugyanakkor lelkesen magáévá tette dr. Nagy Zoltán levezető elnök abbéli indítványát, hogy – felügyelői jelentés gyanánt – fogadtassék el „A Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete az ezredfordulón 2000–2001” címmel, dr. Sólyom Jenő szerkesztésében közelmúltban napvilágot látott dokumentumkötet. Megtörtént a „jelentés” elfogadása, s noha ezt követően szerzője is megérkezett, dr. Sólyom Jenő már csak ebéd után kért szót, mintegy szellemi hagyatékaként ajánlva könyvét az utódok figyelmébe. (Az úttörő jelentőségű munkát húsvéti számában lapunk is méltatta.)

Míg a délelőtti órák a püspöki és egyházkerületi múlt idézésének-elemzésének jegyében teltek, addig a közgyűlés délutánra maradt napirendi pontjai már főként az egyházkerület előtt álló feladatok meghatározását célozták.

A testületet mindenekelőtt Káposzta Lajos püspökhelyettes-esperes tájékoztatta az általa vezetett jelölőbizottság munkájáról. E bizottság volt hivatva begyűjteni a gyülekezetektől a javaslatokat a D. dr. Harmati Béla nyugállományba vonulásával megüresedő püspöki tisztségre, illetőleg a kerületi felügyelő személyére. Emlékezetes, hogy a bizottság már a január 31-én lezajlott – ám eljárási hiba folytán utóbb érvénytelenített – rendkívüli közgyűlésen nyilvánosságra hozta a jelöltlistát, amely azóta sem gyarapodott újabb nevekkel. A püspöki tisztségre ketten vállalták el a felkérést: Gáncs Péter országos missziói lelkész és Lupták György kiskőrösi igazgató lelkész.

Mostanra a kerületi felügyelő megüresedett posztjára is összegyűjtötte a személyi javaslatokat a jelölőbizottság. E tisztségre a jelölést Szemerei Zoltán, az Országos Egyházi Iroda Gazdasági és Pénzügyi Osztályának – rövidesen nyugdíja vonuló – vezetője vállalta. Az immár véglegesedett jelöltlistákat a közgyűlés nagy többséggel fogadta el.

Határozott a közgyűlés a püspök- és felügyelőválasztásra vonatkozó határidőkről is. A Déli Egyházkerület gyülekezeteiben pünkösdkor (június 8-án, vasárnap vagy 9-én, hétfőn) kell megtartani az úgynevezett „választó közgyűléseket”. Az egyházközségi szavazatok beküldési határideje: 2003. június 14.

A szavazatbontásra és -számlálásra, azaz a püspöki és felügyelői választás eredményének közzétételére június 19-én, csütörtökön kerül sor. Az Evangélikus Élet ilyesformán csak a június 29-i dátummal megjelenő számában fogja tudni ismertetni az eredményeket, ennek kihirdetésére azért vélhetően Székesfehérváron is alkalom kínálkozik majd június 27–28-án, a IV. országos evangélikus találkozón. Addig azonban – a választást megkönnyítendő – természetesen még ebben a hónapban bemutatjuk lapunk hasábjain mindkét tisztség mindhárom jelöltjét.

A Déli Egyházkerület közgyűlése kitűzte a megválasztandó püspök és egyházkerületi felügyelő istentiszteleten történő beiktatásának időpontját is. Eszerint a hivatalos beiktatás a 2003. szeptember 6-án, szombaton lesz a 14 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten. E jeles eseménynek – a hagyományoknak megfelelően – a Budapest-Deák téri templom ad otthont.

A közgyűlés felkérte Káposzta Lajos püspökhelyettes-esperest, hogy az új püspök beiktatásáig vegye át a Déli Egyházkerület adminisztrációs vezetését, egyúttal azonban D. dr. Harmati Béla püspököt is felkérte, hogy az új püspök beiktatásáig – Káposzta Lajos adminisztrációs vezetése mellett – nyugalomba vonult püspökként is lássa el a vonatkozó egyházi törvényekben felsorolt püspöki feladatokat, lelkészavatásokat, felszenteléseket…

Azok a közgyűlési határozatok, amelyek formálisan is nyugtázzák dr. Sólyom Jenő felügyelő korábbi írásbeli lemondását és D. dr. Harmati Béla nyugdíjba vonulásának bejelentését, egyúttal kifejezésre juttatják a közgyűlés köszönetét is. Az egyházkerület élén 13, illetőleg 15 éven át végzett áldozatos munka iránti köszönet szava azonban „nem hivatalos” formában is megfogalmazódott többek ajkán a múlt pénteki közgyűlés előtt, közben és után. Talán illetlenség is volna sorolni, ki mindenki kívánta mindkettejük további életére és munkájára Isten áldását, hiszen a köszönetek és köszöntések sora vélhetően nem ért véget ezzel a rendkívüli rendes évi közgyűléssel.

TPK

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az oltárasztal
Élő víz
Biztonságban
Egyházunk egy-két hete
Felelősséggel a következő nemzedékekért
Rendkívüli rendes évi közgyűlés a Déli Egyházkerületben
Mérlegen az egyházmegye egy esztendeje
Részletek D. dr. Harmati Béla püspöki jelentéséből
Keresztutak
200 éves Nagylak (Nadlac)evangélikus gyülekezete
Visszhangok az új pápai enciklikáról
Sajnálat helyett egyenrangúság
Fontosak a kapcsolatok!
Evangélikusok
Amire hívunk
Több mint egyháztörténet...
Keresztény szemmel
Az illóolajokról
Látom őt
Kilencedik és tizedik parancsolat
Emberi utószó az isteni parancsolatokhoz
Születés és újjászületés
A hét témája
Háromszög
Zsoltár
Anyád
Édesanyámnak...
Hálaadás
Portré apáinkról
evél&levél

Egy most megjelent könyv margójára
Böjti evangélizáció Bokodon
Iskolák tegnap és ma
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
A XX. század történetének tanítása - európai dimenziókban
Az éneklés, ami összeköt
Régi történet - új színben
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Nagyszüleink egyházi hangszere még ma is kedves
Márai-mozaik
A vasárnap igéje
Gyógyuló sebek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 18 Rendkívüli rendes évi közgyűlés a Déli Egyházkerületben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster