EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 30 - A Szentírás mindenkié

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A Szentírás mindenkié

A Bibelbox Berlinben
Elgondolkodtató írás jelent meg a Népszabadság július 8-i számában Papp Sándor Zsigmond tollából (Nyitott olvasás és ronda árok, 12. o.). Azt a kérdést boncolgatja, hogy miért került távol a Biblia az olvasóktól annak ellenére, hogy olyan üzenetet hordoz, ami bármilyen időben – ma is – képes egzisztenciálisan megragadni az olvasót. Hogyan lehetne áthidalni azt a „ronda árkot”, amely a széles társadalmi rétegek és a Biblia között tátong? Hogyan lehetne közkinccsé tenni a Bibliát? Két szereplőt szólaltat meg, és általuk két, a témával foglalkozó könyvet helyez reflektorfénybe. Az egyik Raj Tamás Bibliaiskola című könyve, amely a Makkabi Kiadó gondozásában jelent meg. A másikat, Ingo Baldermann A Biblia, a tanulás könyve című művét (Kálvin Kiadó) Pecsuk Ottó református teológus, a Magyar Bibliatársulat főtitkárhelyettese mutatja be.

Ha az eltávolodás okaira vetünk egy pillantást, két problémával találkozunk. Egyik a társadalomban általánosan tapasztalható értékvesztés, amelynek folyamatában a Biblia egy a nagy vesztesek közül. Áldozata egy növekvő szellemi közömbösségnek, az olvasás, a műveltség iránti igény csökkenésének. Ezt a megállapítást azzal egészíteném ki, hogy bizonyos területeken, ahol valakinek szakmai, anyagi előmenetele azt megkívánja, hatalmasan megugrott, nőtt az olvasottság, tájékozottság, a fejekben felhalmozott tudás. Csökkent viszont a társadalom egy széles rétegében az általános műveltség iránti igény. Azon könyvek – elsősorban szépirodalmi művek – olvasása, amelyek „csak” gyönyörködtetnek, lelket nemesítenek, ismeretükhöz semmiféle „kézzelfogható és megszámolható” érdek nem fűződik. Ebbe a sorba tartozik a Biblia is.

Az eltávolodás másik – és igencsak elgondolkodtató – okaként azt a módot jelöli meg a cikk, ahogyan az emberek a Bibliával találkoznak. A magyar oktatásnak része ugyan a Biblia, elsősorban azonban mint világirodalmi mű, kultúrtörténeti kincs. Nem fedezteti föl az oktatás a fiatalokkal a Biblia megragadó belső erejét, azt a segítséget, amit az élethez nyújthat, azt a lelki kincset, amivel olvasóit gazdagítja. A mű többnyire élettelen marad a tanítás során.

És az egyházak? Ők vajon úgy mutatják be a Bibliát, hogy az olvasó találkozhat vele mint teremtő erejű, élő könyvvel? A Baldermann-féle bibliai didaktika szakít azzal a hagyománnyal, amely a Bibliát megfellebbezhetetlen igazságok gyűjteményévé teszi, ezáltal megközelíthetetlenné, élettelenné változtatja. A Bibliával találkozni kell, vele párbeszédbe kerülni, ha kell, kérdezni, tiltakozni és vitatkozni.

A Biblia élő könyv, ami élő megközelítést igényel. Nem a szoborrá merevedett tiszteletet, hanem a naponkénti találkozást, annak minden szépségével és összeütközéseivel, kérdőjeleivel és nélkülözhetetlenségével együtt. Ha így találkozunk vele, ha az erejével, az elevenségével találkozunk, akkor megkerülhetetlenné válik. Mindennapi kenyérré. Vajon az egyházak és mi, keresztény emberek így kínáljuk-e a Bibliát? Vagy eltakarjuk saját tanításainkkal, magyarázatainkkal, bölcselkedéseinkkel, mert nem bízunk az erejében, és mert számukra sem élő.

Végül azt kell megkérdeznünk, kié a Biblia? Kiknek kínáljuk? A cikk egy talmudi történetet idéz, amely szerint Isten azért adta az embereknek a Tízparancsolatot épp a sivatagban, mert a sivatag minden nép hazája. Ugyanígy a Biblia mindenkié. A „ronda árok” pedig akkor kezd sekélyebbé válni, ha minél jobban érvényesül ez az igazság. Ha az egyházak, a hívő emberek nem sajátítják ki a Bibliát, ha nem kezelik birtokukként, saját tulajdonukként, hanem minél több embernek a kezébe adják. Mi, protestánsok, ismerjük ezt jól. Büszkék is vagyunk a reformáció korában anyanyelven kézbeadott Bibliákra. Megtanítjuk a gyermekeinknek az egykori bibliafordítók nevét, a régi nyomdák helyét. És persze György lovagot a wartburgi várban. De vajon teszünk-e valami kicsit is azért, hogy ez az esemény ma is lejátszódjon? Hőstettekre nem vagyunk képesek. Bajosan fogjuk Luther módján fél év alatt lefordítani az Újszövetséget. Csakhogy elég-e tudni és továbbadni, amit ő tett, anélkül hogy a magunk korában a magunk pici részét ebből a munkából felvállalnánk?

  1. a Biblia éve. Nyugat- és Észak-Európa-szerte sok-sok olyan akciót szerveznek az egyházak, amelyek segítségével népszerűsíteni igyekeznek a Szentírást az egyháztól távol álló rétegek körében. Van német tartomány, ahol stafétaszerűen viszik településről településre a Bibliát, és városok-falvak főterén olvasnak fel, mutatnak be részleteket tömegeknek. Vannak helyek, ahol szó szerint folyamatosan végigolvassák, nyilvánosan, hangosan, ezrek füle hallatára, szintén amolyan stafétaszerűen, 5–10 percenként váltott olvasóval. Másutt iskolás gyerekek másolják le szó szerint, szintén 10–20 soronként egymást váltva. Van, ahol gyerekek krétarajzaival illusztrálják, és teszik közzé Interneten.

Sokáig lehetne a sort folytatni. Egyetlen akciót emelek még ki. Bibelbox, vagyis Bibliadoboz a neve. Ez a „boksz” egy kék sátorlappal borított, konténer formájú, hatalmas doboz. Sorra tűnik fel német városok utcáin. Előtte általában hosszú sor kígyózik, iskolás csoportok, öregek, fiatalok, érdeklődő járókelők. Aki belép, vagyis a dobozba belebújik, az kézzelfoghatóan, élményszerűen találkozik a Bibliával. Játékosan és szemléletesen. Például belebújhat Jeremiás jármába, megtapinthatja a halászhálót, és láthatja, hallhatja a Biblia szavait. Találkozhat vele. Tradicionális, templomba járó emberek számára talán szokatlan módon. Élményszerűen.

De hát a Biblia mindenkié! A „mindenkit” pedig sohasem úgy lehet megszólítani, mint a Jézus körül csoportosuló szűk kört. És nem szabad elfelejteni: ő nem azt mondta, hogy képezzetek jó szoros kört, és ott tartsátok biztonságban, vigyázzatok rá, hanem azt mondta: menjetek a széles világra és hirdessétek. Igen, mert az evangélium mindenkié. Hogy minél többek kincsévé váljon, az pedig azok felelőssége, akiket Uruk a széles világra küldött az evangélium jó hírével.

(A fenti megállapítások érvényessége szempontjából ezúttal nincs jelentősége, de példaértékűnek tartjuk, hogy gondolatait a szerző még július 8-án, tehát a reflexióra késztető írás Népszabadságban történt megjelenése napján papírra vetette, és még ugyancsak aznap délben eljuttatta szerkesztőségünkhöz. – a Szerk.)

Szabóné Mátrai Marianna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ördögöknek ellenségei - szimbólumok a templomban
Élő víz
Túl sok a "véletlen"...
Egyházunk egy-két hete
Hittantábor a Középhalmi Misszióban
Keresztutak
Nem öregek, csak cserkészek...
Korszerű formák
Edami sajttemplom a templomban
Isten háza - kerékpárosoknak
Felfújható templom
Harc a szegénység leküzdéséért
Keresztény nyomokon... - Rómában
A "Gugyuló Jézus" teológiai háttere
"Járjunk együtt Tamás apostol útján!"
Vissza a gyökerekhez
Evangélikusok
A szívbedalolt reformáció
Együtt-működés
Jelenlét és hiány a Lutheránus Világszövetség 10. Nagygyűlésén
Interjú dr. Christian Krause német püspökkel, a Lutheránus Világszövetség elnökével
Végy példát őseidről
e-világ
EU/Olaszország - európai alkotmány
Keresztény szemmel
Karriertükörkép
"Az Úr szeretetével telve a Föld"
A tengerész
Van egy álmom...
A hét témája
A Szentírás mindenkié
Gyermekbibliák és illusztrációik
evél&levél
Music with Message!
EKE Gyermektáborok Nógrádban
"Csúcs" volt Bonyhádon!
Közlemények, nyilatkozatok
Belügyminisztériumi pályázat a lakhatást szolgáló egyházi ingatlanok felújítására
Segédlelkészi kiküldések és helyettes lelkészi megbízások a Magyarországi Evangélikus Egyház Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületében
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Ölelés és áldás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 30 A Szentírás mindenkié

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster