EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 30 - "Az Úr szeretetével telve a Föld"

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

"Az Úr szeretetével telve a Föld"

Unokáimtól kaptam egy cserép virágot. Reggeli csöndességemben a fehér szirmokban gyönyörködöm. Egy Ige jut az eszembe: "Gyönyörködjél az Úrban, és megadja szíved kéréseit." (Zsolt 37,4) Csak ennyiből állna?

Gyönyörködni… ez maga a boldogság. Eszerint a boldogság a szépséggel rokon. A szépség pedig harmónia. Istenem, köszönöm a látó szemet, mely képes befogadni a szépséget. Amerre nézek, dús lombú fák, sokszor épp a legfelső águk leghegyén himbálódzó madárral, fölöttük az ég kékje, fehér felhőfoszlányokkal, a fűben madarak szökdécselnek. Gyönyörű a világ! Isten szeretete tölti be.

Ízlelgetem a gondolatot: a szeretet a maga sokrétűségében egy érintkezési ponton a szépséggel azonos. Csak szeretet-töltetű szív alkothat igazán szépet. Milyen harmónia nyilvánul meg magában az alkotásban is! Szív és agy együttrezdülése mozdítja a kezet, és az ujjak mozdulatainak összhangjából szépség születik.

A Teremtő szeretete megannyi szépséggel árasztotta és árasztja el a teremtett világot. Hűs erdők, virágos rétek, vékony erecskék, szélesen hömpölygő folyók, kristálytisztán csordogáló forrásvíz, dübörgő vízesés, fantasztikus alakzatú sziklák, mohával benőtt kövek, a sötét eget végighasító fényesség, a tojásból nemrég kibújt pihés kiscsibe, doromboló cica, piros szemű nyuszi, gőgicsélő kicsi gyermek – s mi mindent lehetne még felsorolni – megannyi szívet gyönyörködtető jelei Isten szeretetének. A sort végiggondolva mosolygós örömmel telik meg a szív. A szeretet ezek szerint örömforrás is!

A szeretet szépség, harmónia, öröm. Ezek egyike sem képzelhető el tisztaság nélkül. A szeretet tehát egyenlő a tisztasággal is. Az érzések tisztaságával, önzetlenséggel.

És most akaratlanul sötétre fordul a kép. De ne engedjünk neki nagyobb teret a feltétlenül szükségesnél! Merthogy a valósághoz a sötétség is hozzátartozik. Mielőtt ezt is számba vennénk, forduljunk előbb a fény felé. Hiszen a szeretet ezzel is azonos! Tiszta fényű tekintet, számítás nélküli, világos beszéd, egyfajta sugárzás is a szeretet velejárói. Mint ahogy világosságot gyújtunk a sötétben tapogatózónak, hogy el ne botoljon, meg ne üsse magát. Ahol nincs szeretet, ott világosság sincs. Ott nemcsak teret engednek a sötétségnek, de mesterségesen is ködösítenek.

Csoda-e, ha a sötétben botorkáló ember belül is elsötétül, ha csúnya gondolatok csúnya szavakat és tetteket szülnek? Mesterséges, idegesítő fények, hangok közt keresi a vágyott harmóniát, lelke megnyugvását, és ezért mesterséges szereket vesz magához. Természetes szépsége a fény nélküliségben lassan lekopik róla, mesterséges eszközök használatára kényszerül. A koromsötétben megtévesztő hangok jutnak el hozzá különféle irányból, tapogatózik, elbotlik, talán végleg elterül, és a többiek ott a sötétben átgázolnak rajta.

Az Isten szeretet. A szeretet szépség, öröm, harmónia, tisztaság, fényesség. Isten ellensége mindaz, ami rút, elkeserítő, szennyes, zűrös és sötét. Ebből egyenesen adódik, hogy mi a tennivalója Isten népének. Szépet alkotni. Széppé varázsolni a környezetünket. Szépen beszélni. Adottságainkkal embertársainkat gyönyörködtetni. Felhívni a szépségre a figyelmet. Örömöt szerezni szavunkkal, gesztusainkkal, tetteinkkel. Örülni minden apróságnak. Az öröm képességére megtanítani gyermekeinket. Tisztaságban élni. Tiszta gondolatokkal, tiszta szándékkal, tiszta otthonban, tiszta környezetben.

Mindez együtt világosságot teremt fejben, szívben, otthonban, közösségben, a világban ott, ahol élünk.

Nincs más eszközünk a sötétség ellen. De ezt az igyekezetünket megáldja a szeretet forrása, Isten. Szépséget alkotni tőle tanulhatunk, valódi örömöt ő tud adni a szívünkbe, amitől aztán tiszta és ragyogó lehet a tekintetünk. S ha így nézünk a körülöttünk lévőkre, a sötétségben veszteglő világra, akkor remélhetjük, hogy ez a világosság másokat is át fog járni.

Szántó Vilmosné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ördögöknek ellenségei - szimbólumok a templomban
Élő víz
Túl sok a "véletlen"...
Egyházunk egy-két hete
Hittantábor a Középhalmi Misszióban
Keresztutak
Nem öregek, csak cserkészek...
Korszerű formák
Edami sajttemplom a templomban
Isten háza - kerékpárosoknak
Felfújható templom
Harc a szegénység leküzdéséért
Keresztény nyomokon... - Rómában
A "Gugyuló Jézus" teológiai háttere
"Járjunk együtt Tamás apostol útján!"
Vissza a gyökerekhez
Evangélikusok
A szívbedalolt reformáció
Együtt-működés
Jelenlét és hiány a Lutheránus Világszövetség 10. Nagygyűlésén
Interjú dr. Christian Krause német püspökkel, a Lutheránus Világszövetség elnökével
Végy példát őseidről
e-világ
EU/Olaszország - európai alkotmány
Keresztény szemmel
Karriertükörkép
"Az Úr szeretetével telve a Föld"
A tengerész
Van egy álmom...
A hét témája
A Szentírás mindenkié
Gyermekbibliák és illusztrációik
evél&levél
Music with Message!
EKE Gyermektáborok Nógrádban
"Csúcs" volt Bonyhádon!
Közlemények, nyilatkozatok
Belügyminisztériumi pályázat a lakhatást szolgáló egyházi ingatlanok felújítására
Segédlelkészi kiküldések és helyettes lelkészi megbízások a Magyarországi Evangélikus Egyház Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületében
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Ölelés és áldás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 30 "Az Úr szeretetével telve a Föld"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster