EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 39 - Múlt, jelen, jövő

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Múlt, jelen, jövő

A Magyar Nemzeti Múzeum őszi-téli programjaiból

A Magyar Nemzeti Múzeum
Régi pompájában ragyog a Nemzeti Múzeum az előcsarnoktól a kiállítótermeken át a megújult, „a 21. század elvárásainak megfelelő” raktárakig. A munkálatok most az épületen kívülre költöztek. Mélygarázs épül, a múzeumkert pedig átalakul történelmi parkká, ahol 150 év története elevenedik meg. A parkban eredeti növényeket ültetnek el, szoborcsoportokat állítanak fel. Az átfestésekkor az egyik pad alatt a következő feliratot találták a restaurátorok: „Olvasók padja” – ennek emlékét őrzi egy hölgy, aki kis tolókocsin könyveket tol. Valamikor régen ugyanis a bejárat mellett könyveket is lehetett kölcsönözni…

Elkészültek az állandó történeti kiállítások, lassan teljes üzembe helyezik őket. A Lapidárium kávézó – melynek helyén három éve még műhelyek, raktárak voltak – különféle programok helyszíne lesz. Október 20-án Illyés Kinga „San Gennaro vére” című pódiumestjén Márai Sándor műveiből olvas fel. November 17-én „Egyedül” címmel Bálint Mária tart Székely János-estet. Az őslénytár elköltözik a Természettudományi Múzeumba, s a felszabadult 1500 m2-en magyar és külföldi időszaki kiállításokat rendeznek majd.

A legfontosabb tervek közé tartoznak az iskolásokat, a „jövő látogatóit” csalogató, ideszoktató programok. Húsz évvel ezelőtt indultak meg a különféle tárlatokra épülő foglalkozások, s ezek anynyira népszerűek lettek, hogy ma már az unokákat hozzák az akkori látogatók. Hogy ne csak vitrinbe zárt tárgyakat lássanak a gyerekek, a múzeum újszerű családi-iskolai foglalkozásokat kínál: a kicsinyek választhatnak egy történelmi kort, és közös játékokban vehetnek részt. A „Históriás Történeti Játszóház” sorozatában a következő programok szerepelnek: Kőkori őseink (október 12.), Bronzkori menyegző (november 9.), Ave Caesar! (december 14.). A gyerekek ékszereket, edényeket, agyagszobrocskákat, mozaikokat készíthetnek, pénzt verhetnek, és az elkészített tárgyakat haza is vihetik. A foglalkozások „korfelidéző játékokkal” zárulnak. „Honfoglaló eleink” egy képzeletbeli jurtában gyűlnek össze, „Szent István törvénynapján” az ispán a király nevében törvénynapot tart, utána vadlúdvadászaton vesznek részt a jelenlévők. A „középkori vásáron” a foglalkozások során elkészült portékát kínálják a csoportok, miközben a városbíró felügyel a rendre. További információkért a Históriás Társasághoz (tel.: 364-1728) vagy a múzeumban Kesik Gabriellához (327-7749) fordulhatnak az érdeklődők.

Az iskolás csoportoknak tárlatvezetéseket szer- veznek, a pedagógusoknak füzeteket készítenek, és a feladatlapokat e-mailben küldik el nekik. A vidéki és határon túli iskolacsoportok ingyenes belépést kérhetnek.

Közös programot kínál az egész családnak a „Régészeti séták” nevű rendezvény, melyet minden hónap utolsó szombatján 15.30-kor tartanak. Ízelítőül néhány a választható témákból: A kőkor, A bronzkor, A népvándorlás kora, Hogyan dolgozik a régész?, A restaurátor műhelytitkai. A gyerekek itt is készíthetnek különböző tárgyakat.

Rendszeresek lesznek a Lapidáriumban az „Évszakváltó” és a „Sétáló koncertek” is, ahol termekként egy-egy korszak muzsikájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A tartalomból: Francia és lengyel barokk zene (szeptember 27.), Török s német között: a Thököly-kor muzsikája (1670–1700) (október 25.), Győzhetetlen szép kővárom: a Rákóczi-kor muzsikája (1700–1735) (november 8.).

Végül két időszaki kiállítást szeretnék az olvasók figyelmébe ajánlani. Október 3-a és január 4-e között – az egri Dobó István Vármúzeum bemutatója után – a Betléri Múzeum gyűjteményéből Budapestre érkezik a „Főúri terítékek az Andrássyak asztalán” című tárlat, ahol több száz tárgy és két teljes 19. századi teríték lesz látható. A különféle evőeszközök segítségével – egyebek mellett – megtanulhatjuk, hogyan kell az osztrigát kinyitni, illetve azt is, hogy a rák ollójából miként vehetjük ki a húsát. Láthatunk fúvott és csiszolt üveg pohárkészleteket, őzbakagancsból készült vagy bécsi udvari ékszerész által készített evőeszközöket, de néhány festmény is segít majd felidézni egy-egy lakomát vagy a híres család egy-egy személyiségét…

A másik tárlat – mely „Az út vége, Szovjetunió–Budapest, 1956” címmel október 22-től lesz látható – a Paris Match legendás fotósának, Jean-Pierre Pedrazzininek állít emléket. Pedrazzini lapja megbízásából 1956 nyarán a Szovjetunióban, ősszel pedig Magyarországon fényképezett. Október 30-án a Köztársaság téren halálos találat érte. Huszonkilenc éves volt. A bemutatott fotókat a Paris Match archívuma bocsátotta a szervezők rendelkezésére. A szovjetunióbeli képek az ottani kisemberek mindennapjaiba engednek bepillantást (azoknak a világába, akik azután idejöttek leverni forradalmunkat…), a magyarországiak pedig a forradalom eseményeit, helyszíneit, hőseit örökítik meg. Ezek a dokumentumok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a világ megismerje szabadságharcunkat. Pedrazzini nővére jóvoltából a kiváló fotós néhány személyes tárgyát is látjuk, köztük az itt használt fényképezőgépét és kórházi ingét, melyet a Péterfy Sándor utcai kórházban viselt. 1956 Pedrazzini életének utolsó éve volt. Nyugodjék békében…

Kovács Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
A nagy változás ideje
Élő víz
Naplemente előtt...
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Születésnapi ünneplés - konferenciával
Alapkőletétel a hittudományi egyetem jubileumi tanévnyitóján
Városalapító evangélikusok ünnepe
Nyíregyházi lelkészek köszöntése
Alapkövek
"Istennek terve van életeddel"
Értelmiségi műhely 1.
Értelmiségi műhely 2.
Keresztutak
Missziói konferencia Pozsonyban
Keresztény-zsidó teológiai évkönyv
Családközpontú médiáért
Beteglátogatóban - Virággal, de csokor nélkül
Evangélikusok
Harmadik hívás a 10. országos evangélizációra
Közelebb
Iktatás - ahogy az iktatott lelkész látta...
e-világ
Felpéci honlap és teleház
A Miskolci Egyetem és a történelmi egyházak megállapodása
Keresztény szemmel
Irigység
Mementó
A hét témája
Médiatükör - 2003. szeptember
evél&levél
Tisztelt Főszerkesztő Úr!
Száz százalék = teljes szívvel szolgálni az Úrnak!
Egy székfoglaló margójára
Olvasói levél
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Médiaműhely
A közelmúlt krónikája
Kegyelmi menyegző
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Első ízben publikált Kossuth-levél az Evangélikus Életben
A mély gondolatok művésze
Múlt, jelen, jövő
A vasárnap igéje
Kicsoda az istened?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 39 Múlt, jelen, jövő

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster